Berta Sándor

Idén is kialszanak egy órára a fények

Másfél évvel a Föld Órája program elindítása után a World Wild Fund for Nature (WWF) ismét arra kéri az embereket: szombaton egyetlen órára kapcsolják le a villanyt.

Az akció célja, hogy így hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre és a klímaváltozásra. A kezdeményezés 2007-ben indult és viszonylag nagy érdeklődést váltott ki. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor létrejött egy másik program is: a Fényt fel, amely arra próbálta meg felhívni a figyelmet, hogy az emberek használjanak energiatakarékos izzókat és készülékeket.

Voltak helyi programok is, 2007-ben például a Klíma Világnapon (december 8) a Greenpeace és a WWF közös energiatakarékossági akciót indított. Idén március 28-án, szombaton ismét megtartják a Föld Óráját, helyi idők szerint 20 óra 30 perces kezdettel. Az akciót támogatja Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára, aki bejelentette, hogy március 28-án a világszervezet New York-i és több más épületének világítása is kialszik.

A kritikusok persze ezúttal is azzal érvelnek, hogy a lámpák leoltása, a számítógépek és a televíziók kikapcsolása helyett inkább mindenki vegyen energiatakarékos izzókat és készülékeket, mondván, annak több a haszna. Azt Eberhard Brandes, a WWF vezetője is elismerte, hogy ugyan mindez csak egy apró jel, de az ilyen figyelemfelkeltő akciókra szükség van. Ráadásul szerinte szükség van ilyen globális civil megmozdulásokra a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni harc érdekében, hogy az emberek ezáltal gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra.


Az idei akcióban 83 ország összesen 2398 városa, valamint 5481 szervezet és 18 783 cég vesz részt. A részvételre buzdító anyag kiemeli, hogy Sydneyből 2007-ben indult hódító útjára a mozgalom, amikor 2,2 millió család és üzleti vállalkozás kapcsolta le a villanyokat egy órára. Egy évvel később az eseményen már több mint 100 millió ember és 35 ország vett részt. 2008-ban egy órára elsötétült a Golden Gate híd, a római Colosseum, illetve Budapesten a Vár és a Lánchíd. A magyar főváros az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyet hazánkban számos cég és sajtóorgánum, valamint megyeszékhely és település támogat. A legtöbb település Görögországban csatlakozott az akcióhoz, megelőzve ezzel Kanadát és Ausztráliát. Magyarország az első 15 ország között van a csatlakozó településeket tekintve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #65
    Bocs. Általában (99.9%) amit írok, azt fejből írom, néha egy sajtcédulára firkantok néhány számot, de nem sértődök meg ha valaki utánaszámol és felhívja a figyelmemet ha elszurtam
  • halgatyó #64
    Az én adatom eléggé régi. Az arány a magyr ipar és gazdaság gyors változásai miatt eléggé ingadozik.
    Viszonylag aktuális adatok itt : PDF file
  • Molnibalage #63
    1/4-e? Én 7-8%-ról tudtam eddig.
  • halgatyó #62
    Viszatérve ehhez a föld napja akcióhoz, pár kaján gondolat:

    -- Miért csak a villanyt kapcsolják le? Tessék a gázt is!!!!!!!!!!!!!!!!!

    -- Minden karakán résztvevő aki épp autóban ül, AZONNAL KAPCSOLJA LE 1 ÓRÁRA AZ AUTÓ LÁMPÁJÁT :-)DDDDDDDDDDDDDDDDD (természetes kiválogatódás)

    -- Tényleg: a föld napját (KIS f-fel) mikor tartják ?????!!!
    A mezőgazdaság és az élelmiszer-termelés mintha nagyságrendekkel fontosabb lenne, mint ez a majomkodás!
  • halgatyó #61
    A nagy erőművek hulladékhőjét nem igazán lehet felhasználni. Pakson (és másutt is) lakások fűtésűhez besegítenek vele, de két probléma van: 1.) a vízhőmérséklet alacsony (az erőmű hatásfok-növelése ezt teszi lehetővé) 2.) a hulladék hőmennyiség óriási nagy egy kisváros igényeihez képest, a nagy erőművel általában messzebb vannak a nagy lélekszámú lakott helyektől.
  • halgatyó #60
    Ez egy kicsit sommás megállapítás, bár az ország -- és a külföldi országok is -- jelenlegi műszaki kiépítettségét figyelembevéve igazad van.
    Ugyanis az atomerőművek teljesítményét igen költséges lenne gyorsan változtatgatni, a napi áramszükséglet ingadozásai szerint.

    Ha azonban kiépülne egy nagy energiatárolási kapacitás, akár víztározós csúcserőmű, akár valami más megoldás, akkor jöhetne a 100% is atomenergiából.

    Megjegyzem -- a sajtó nem ír ilyesmiklről, pedig nagyon fontos -- : A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK JELENTŐS RÉSZARÁNYA A VILLAMOSNERGIA TERMELÉSBEN SOKKAL NAGYOBB ENERGIATÁROLÁSI KAPACITÁST KÖVETEL MEG, MINT AZ ATOMERŐMŰVEKRE ALAPOZOTT ENERGETIKA.
    Ugyanis a megújuló energiaforrások NEM napi, hanem jelentős ÉVSZAKOS ingadozást produkálnak, ehhez kell igazítani a tárolókapacitást.
  • halgatyó #59
    Én egyáltalán nem számoltam, hogy az elektromos energiatermelésünk honnan származik. Az 5000 MW egy körülbelüli érték, amiben minden erőművünk bennevan.

    Csupán azt számoltam ki, hogy Magyarország teljes energiafelhasználásának mekkora hányada a villanyáram termelésre fordított energiahordozó.
    Ha a Magyarország által felhasznált kőolaj-EGYENÉRTÉK-ben az importált urán fűtőelemek nincsenek benne, akkor igazad van. Ha benne vannak, akkor viszont a 3-as szorzó az érvényes.

    Nem vagyok biztos abban, hogy az urán bennevan a 30millió tonnában, az az igazság, hogy ezt a nyers adatot -- SAJNOS -- a részletek nélkül adták meg (KSH eredetű adat, valamelyik egyetemünk honlapjáról szedtem le.)

    Továbbá: azt a részletet sem tudom biztosan, hogy az importált VILLAMOS energia benne van-e. Mert ugye annak a megtermeléséhez is elé kellett égetni valamilyen energiahordozót, tehát ha korrektek akarunk lenni, akkor azt az import energiát fel kell szorozni az átlagos egy-per-hatásfokkal, és így összegezni az energiafelhasználásunkba.
    Mint tudjuk, Magyarország teljes villamosenergia fogyasztásának kb. 1/4-e importból származik (5-6 évvel ezelőtti adat)
  • Molnibalage #58
    Bocs, kicsit félreolvastam. Te egy blokkról beszéltél.. Nem a csúcsfogyasztás 40%, csak a rossz adatot vetítettem rossz helyre. Felejds el az egészet ami írtam.

    A %-os érték a teljes fogyasztásból évről évre változik. Asszem volt már 42% is.
  • Alvarez999 #57
    Ki állította, hogy Paks a magyar csúcsfogyasztásnak adja a 40%-át?

    Paks elektromos teljesítménye meghaladja az 1600MW-ot, még a saját fogyasztás levonása után is. Persze a teljesítmény-kihasználás soha nem éri el a 100%-ot, karbantartás és egyebek miatt.

    Amúgy tényleg nem éri el a 40%-ot, tudtommal 37% közül van, nézz utána, ha pontosabb adatra vagy kíváncsi. De egy nagyon durva becsléshez nem szükséges 1%-os pontosság.
  • Molnibalage #56
    Paks elektromos teljesítménye 1600 MW nem? A magyar csúcsfogyasztás 6000 MW körül van. Hogyan jön ki így 40% Paks? Sehogy. Valami itt nem kerek.