Berta Sándor

Fatolvajlás online segítséggel

A világ történetének egyik legérdekesebb fatolvajlási akciójára került sor az elmúlt napokban a brazil őserdőben. A Föld élő tüdejének is nevezett dzsungelben a fatolvajok először nem teherautókon és terepjárókon érkeztek, hanem a helyi erdészeti hivatalok honlapjait látogatták meg.

A támadók feltörték egy brazil kormányhivatal számítógépes rendszerét és 107 vállalat számára olyan hamis fakitermelési engedélyeket készítettek, amelyek lehetővé tették a számukra, hogy 833 millió dollár értékű fát vágjanak ki illegálisan. Az akciók eredményeként összesen 1,7 millió köbméternyi fa tűnt el a brazil őserdőből. Ez akkora mennyiség, amely megtöltene 780 olimpiai uszodát. A cégek ezután azzal bízták meg a kiberbűnözőket, hogy módosítsák a brazil kormány faexportálási adatait.Az eset Para brazil szövetségi államban történt, ahol az esőerdők védelmét és a fakitermelési engedélyek kiadását egy online rendszer segítségével végzik. Brazíliában - a jelenlegi jogszabályok alapján - egy vállalat évente csak meghatározott mennyiségű fát termelhet ki. Amikor elérte az engedélyében rögzített felső határértéket, a helyi hatóságok már nem engedélyezik számára a fák kivágását és elszállítását. A kiberbűnözők ezeket az adatokat változtatták meg, így a cégek az eredetinél sokkal több fa kitermelésére váltak jogosulttá.

A rendőrség és az ügyészség tavaly áprilisa óta nyomoz az ügyben. Daniel Avelino brazil államügyész már készíti a vádiratot a botrányban érintett konszern és az összesen 202 gyanúsított ellen. A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint az eddig nyilvánosságra került információk csak a jéghegy csúcsát jelentik, ugyanis az ominózus számítógépes rendszert két másik brazil szövetségi államban is használják.

A szervezet különösen aggasztónak tartja, hogy a brazil parlament jelenleg is tárgyal egy olyan törvényjavaslatról, amely lehetővé tenné az őserdő minden eddiginél nagyobb mértékű pusztítását. A helyi földtulajdonosok egyébként jelenleg a területükön lévő erdők 20 százalékát vághatják ki. Ez az érték a jogszabály elfogadása esetén 50 százalékra módosulna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • skiryo #20
  de akkor meg a temetők nőnek majd, és azokat is fák helyére teszik..
 • Nethyrrea #19
  az ilyeneket élve kellene felboncolni...
 • neoG #18
  már hogy lenne lehetetlen!rengeteg spcéi szerkezet létezik!mondjuk egy DesertEagle.Asszem 7 töltény fér beléje!Az már 7 ember minusz!És ennél vannak hatékonyabb szerszámok is
 • syn7h37ic #17
  Védd a fákat, egyél hódot...

  Az a legnagyobb baj, hogy túl sokan vagyunk a földön, és a föld már képtelen ellátni az emberiséget. Az ember olyan, mint egy vírus, elpusztítja a gazdatestet. Majd, miután már nincs élettere, keres egy újat. Belegondolni is elég abba, hogy az ókorban kb. annyi ember élt az egész földön, mint Tokió lakossága. Nem a fákat kellene kiirtani, hanem a föld lakosságát kellene valahogy csökkenteni. Csak ez sajnos lehetetlen.
 • duke #16
  "én erre nem fogadnák ... 25 év múlva sem lesz valami szép a helyzet "

  Már ez is tulzottan optimista.Tegnap volt egy müsor a discoveryn,ahol felmelegedés következményeirol beszéltek,és 15-20 évet mondtak.20 év mulva már nagyon durva viszonyok varhatok az idöjárásban.És nem csak az lesz a baj,hogy meleg lesz meg orkán erejü szelek,hanem hogy lehetetlenne válik az élelmiszer termelés,tehát milliárdok fognak éhen halni.Plusz az öserdökböl kiszabaduló virusok is megtizedelik majd az embereket.
 • vajon kiki #15
  na az ilyeneket emberiség ellen elkövetett bűntettért halálra ítélném
 • zola2000 #14
  Mondjuk mindenre igaz hogy gondolkodj lokálisan, cselekedj helyben. Tehát én pl a saját szennyezésemet igyekszem minimalizálni (nincs autóm, most pl mobilrol írok, meg ilyen apróságok), de kicsit szar úgy hogy rajtam kívül mindenki le sem szarja a dolgokat...
 • zola2000 #13
  Az igaz hogy nagy hasznot hoz nekik, de szerintem a nyugati országok tehetnének valamit az ügyben, pl létrehozhatna egy ilyen alapot amerika, az eu és japán és a kiesett hasznot ebből pótolnák, vagy valami, mindenesetre ha nem maradnának őserdők akkor csökkenthetjük a co2 kibocsájtást amennyire akarjuk, az sem lenne elég.
 • waterman #12
  azért a gyakorlatilag lehetetlen elég túlzás, de ha belátható időn belül újra erdőt akarnának egy letarolt helyen látni, akkor biztos, hogy telepíteni kéne és mindegyik facsemete meghálálna egy lapát tehéntrágyát a gyökere közelében..
  a másik dolog, hogy szankcionálni és tiltani nem fogják az erdőirtást, mivel komoly hasznot hoz az országnak a fa is, meg a fák helyén az ültetvények is. ha elég hangsúlyt fektetnének a fenntarthatóságra, akkor lehet mindenki jobban járna.
 • zola2000 #11
  Ez így nem igaz, az esőerdő talajának csak a legfelső rétege termékeny, ha egyszer kivágták gyakorlatilag lehetetlen újratelepíteni. Ezért kéne durván szankcionálni az ilyen erdőirtást, ÉS NEM ENGEDÉLYEZNI!!!