Napi Online

A nyomtatók évi 663 milliárd euró kárt okoznak

Az átgondolt nyomtatási stratégia hiánya jelentős felesleges költségekhez, és az európai vállalatoknál komoly hatékonyságcsökkenéshez vezethet - állítja egy friss jelentés. Az elemzés szerint a magyar cégeknek a környezet védelme kevésbé fontos, mint a költségek.

Az ICM Research által a nyomtatással kapcsolatos költségekről, valamint a vállalatok környezettudatosságáról készített tanulmánya szerint a szervezeteknek éves szinten átlagosan 17 000 euróba kerülnek a nyomtatással kapcsolatos problémák, ami összességében évente 663 milliárd euróval növeli az európai vállalkozások költségeit. A kutatás szerint az európai vállalatok 72 százalékában az alkalmazottak havonta legalább egyszer nem tudnak nyomtatni. Ez különösen a nagyobb, legalább 250 főt foglalkoztató szervezeteknél jellemző. Az informatikai, illetve a technikai háttértámogatást biztosító vállalati osztályok, részlegek évente átlagosan három és fél hetet töltenek a nyomtatóhibák elhárításával, amely Európa-szerte évi tízezer elvesztegetett munkaórát jelent.

A tanulmányból kiderült, hogy a nem megfelelő nyomtatásfelügyelet egy átlagos európai vállalkozásnak évente akár 82 000 euróba is kerülhet. A 250 főnél többet foglalkoztató nagyvállalatoknál ez az érték akár 695 000 euróra is rúghat. A nyomtatást akadályozó leggyakoribb meghibásodások közé tartozik a papír begyűrődése, valamint az alacsony festékszint. A vállalatok 63 százaléka nem rendelkezik kifejezett nyomtatási stratégiával, így nem csupán jelentős anyagi veszteségekkel, hanem a hatékony munkaórák számának csökkenésével is számolniuk kell.

A vizsgálat szerint a vállalatok nyomtatási kérdésekben felelős munkatársainak 63 százalékában vallotta, hogy a környezeti költségek legalább olyan fontosak számukra, mint a vállalat számviteli költségei, mindössze 23 százalékuk vette komolyan figyelembe a környezeti terhelést a nyomtatással kapcsolatos döntéseknél. A válaszadók 68 százaléka úgy gondolja, hogy vállalatuk többet tehetne a környezetért, ha hatékonyabb nyomtatási stratégiákat alkalmaznának. "A vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy homokba dugják a fejüket. A korszerűsítésen, valamint a hatékony nyomtatásfelügyeleten keresztül elérhető költségmegtakarítás még soha nem volt ennyire fontos" - mondta Adam Gillbe, a Canon értékesítési vezetője.

A környezettudatosság élvonalában Spanyolország, Portugália és Olaszország található, ahol négy vállalatból három azt állítja, hogy alacsony költségű és környezetbarát nyomtatóbeállításokkal működnek. Míg az Egyesült Királyságban a vállalatok 48, a dán, finn, norvég és svéd vállalkozások 38, addig Magyarországon csupán a szervezetek 31 százaléka ismeri el, hogy nem környezetbarát beállításokat használ. Mindezek ellenére a magyarországi vállalkozásoknak csupán 22 százaléka alkalmaz olyan nyomtatási módokat, amelyek nincsenek tekintettel a környezeti hatásokra és a vállalati költségek optimalizálására. Az elemzők szerint ez azt jelenti, a magyarországi cégeknek még mindig fontosabb az olcsóság, mint a környezetvédelem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    Naja. Es vki kiszamolhatna, h a politikusok evi hany milliard kart okoznak.. biztos tobbet mint a nyomtatok.
  • Vogel #12
    Tervező cégnél vagyok, plottert használok, meg mindenféle nyomtatót, vagy 4et. Hát papír pazarlás az van. Ami pénz, nem is beszélve a környezetről, de nem ez a téma. Olyan mértékű pazarlás van hogy heti 20-30 Kiló papírfölösleg összejön 1 nyomtatóra! Hiába szólunk hogy a kedves emberek állítsák már be jól a rajzokat. Többször volt példa hogy kinyomtam 3ezer A4est de változtatás volt és kuka az egész. Igaz, egyik kollegám gyermekének az osztálya első lett a papírgyűjtésben :)
  • JTBM #11
    A nyomtatók nem kárt okoznak és főleg nem ennyit, hanem költséget jelentenek...

    Egy nyomtató akkor okoz kárt, ha pl. kiesik a 10.-ről és ráesik egy kocsira. ;-)))

    Lehet arról vitatkozni, hogy szükséges-e a papír, de szvsz. többek közt a papírnak is köszönhetjük a civilizációt.

    Szerintem a bulvár sajtó több papírt használ el, mint a vállalatok, miközben a megtermelt érték zérus...
  • roliika #10
    Mert ha ki van nyomtatva akkor miben változik a történet?
  • zoli47 #9
    Mert mijjafaxnak valami olyat kinyomtatni ami úgyis digitálisan van tárolva és TFT-n meg lehet nézni/szerkeszteni
    Pl. lakás adásvételi, had szerkesztgesse csak a lakásmaffia ahogy akarja. ^^
  • roliika #8
    Hmmm...tehát ha fénymásolok fekete-fehér 10 000Ft-ost és a jegybank elnökével mindegyiket aláiratom akkor fizethetek vele?
  • roliika #7
    Mondok egy példát épp a minap történt velem.

    Egy intézmény kiadott nekem egy EREDETI dokumentumot. Egy másik intézménynek ez így nem felel meg, csak úgy, ha lemásolom az EREDETIT, majd az azt kiállító intézmény vezetőjével aláiratom. Tehát az eredeti másolata az faxa, de az eredeti az nem.

    Mi ez ha nem az emberi hülyeség mintapéldája? Ja és csak hab a tortán hogy a két intézmény 270km-re van egymástól.
  • The Nanny #6
    Dehogy! Az túl egyszerű és már modern. Véssük inkább kőbe!
  • roliika #5
    Decentralizált szerverek és konzol szerű kicsi hordozható számítógép volna a megoldás..szerintem. Mert mijjafaxnak valami olyat kinyomtatni ami úgyis digitálisan van tárolva és TFT-n meg lehet nézni/szerkeszteni...a CTR monitorok korában érthető volt az iszonyat mennyiségű papír hiszen nem sok ember cipelte volna szívesen a 40 kilós monitort magával...ma ez pár grammra csökkent...ha valami nincs digitálisan tárolva és úgy terjesztve, az szerintem szimplán idiotizmus kérdése.
  • Glutamin #4
    Nálunk elég jól van megolda adolog. Nyomtató kinn a folyosón. Így sokan lusták fölöslegesen minden szart kinyomtatni. Persze van akinek ez egyáltalán nem akadály mert otthon vegyes tüzeléssel fűt.