Berta Sándor

Global Eyes TV, az ökocsatorna

Sokan a világot jobbá tenni akarók YouTube-jaként emlegetik, pedig a Global Eyes TV csak a Föld problémáira hívja fel a figyelmet. A honlapon lévő videók napjaink nagy környezetvédelmi kérdéseivel foglalkoznak.

A Global Eyes TV-nek helyet biztosító Reset.to alapkoncepciója nagyon egyszerű. A platform összeköti azokat az embereket és szervezeteket, amelyek célzottan és progresszív módszerekkel, valamint programokkal akarnak rámutatni a környezetvédelem fontosságára és amelyek nagyobb globális igazságosságot akarnak elérni. Láthatók itt utcagyerekekkel foglalkozó riportok éppúgy, mint a szegénységet bemutató helyszíni tudósítások. Néhány egérkattintással megmenteni a világot? Sokak számára ez talán őrült ötletnek, reménytelen vállalkozásnak tűnhet, de a dolog működik.

A honlapon lévő videók mindegyike valamilyen fontos problémára, például a globális klímaváltozásra, a szegénységre vagy éppen az őserdők pusztítására igyekszik rávilágítani. Az egyik "Repülő" című klipben például a kondenzcsíkot húzó repülőgépet a szerző nemes egyszerűséggel "olcsónak és koszosnak", valamint "klímabombázónak" nevezi. De elhangzanak olyan követelések is, hogy a kerozint meg kellene adóztatni.

A videót készítő Holger elmondta, hogy elsősorban környezetvédelmi reklámfilmeket készít, ő napjaink ökoaktivistáinak egyike. Mindannyian fiatalok, céltudatosak és ideológiamentesek. "Fogyasztók akarunk lenni, de jó lelkiismeretű fogyasztók. Környezetbarát módon vásárolunk, számunkra fontos, hogy egy termék sokáig elérhető legyen. Egy élhető világot akarunk magunk után hagyni és a filmjeinkkel erre az érzésre szeretnénk felhívni az emberek figyelmét" - nyilatkozta a fiatalember. Az ökoaktivisták másik népes csoportjába a Lohasok tartoznak - a szó az egészséges és fenntartható életmód (Lifestyles of Health and Sustainability) rövidítése, ők ezen életstílus szószólói.


"Úgy vélem, szerencsénk volt és a mostani ökorobbanásból profitálunk. Egyre több emberben ébred fel az érzés, hogy valami jót tegyenek másokért, a Földért és ebben a Web 2.0 nagyon sokat segíthet" - jelentette ki Uta Mühleis, az adományokból működtetett Reset alapítója. A honlapon a videók készítői megoszthatják társaikkal a tapasztalataikat. Ezenkívül van egy útmutató is, ami a kezdő filmeseknek segít. Ebben leírták többek között, hogy egy film legfeljebb tíz perces lehet, nem lehet rajta erőszak vagy diszkrimináció és egy fájl maximum 100 megabájtos lehet.

A portál másik feladata a tájékoztatás és a segélyek gyűjtése. Utóbbi szempontjából azonban eltér más szervezetek gyakorlatától. itt ugyanis mindenki maga határozhatja meg, hogy milyen célokra és mely egyesületnek vagy kezdeményezésnek ajánlja fel az általa adományozott összeget.

Az adományok és a klipek elkészítésének útját fotókkal és szöveges bejegyzésekkel dokumentálják. Jó példa erre a TLC1 orvosi hajó esete, amelyet tavaly júliusban bocsájtottak vízre és idén állt szolgálatba Kambodzsa vizein mobil orvosi ellátóhelyként. A 3200 euróba kerülő hajó költségeit a közösség tagjai vállalták magukra. Ezáltal mindenki láthatja, hogy a pénze hová kerül, mire használják fel. Ezt segíti a könnyen áttekinthető adománybarométer, amely megmutatja, hogy melyik projektnek még mennyi támogatásra van szüksége és a szükséges pénz hány százaléka gyűlt eddig össze.

"Célunk az, hogy célzottan támogassunk bizonyos programokat. Vannak segélyoldalak, ahol több mint 5000 ajánlat szerepel, és a látogató azt sem tudja, hova kapja a fejét. Nálunk a hangsúly a hatékonyságon és az innováción van.< 50-nél több segélyprogramot nem akarunk egyelőre elindítani. Mi nem tudunk katasztrófavédelemmel foglalkozni, de a nagyokat, a döntéshozókat elgondolkoztathatjuk arról, hogy mi mindenre van lehetőség a világhálón. Ez pedig néhány dolgot elindíthat" - szögezte le Uta Mühleis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!