• halgatyó
    #59
    Én egyáltalán nem számoltam, hogy az elektromos energiatermelésünk honnan származik. Az 5000 MW egy körülbelüli érték, amiben minden erőművünk bennevan.

    Csupán azt számoltam ki, hogy Magyarország teljes energiafelhasználásának mekkora hányada a villanyáram termelésre fordított energiahordozó.
    Ha a Magyarország által felhasznált kőolaj-EGYENÉRTÉK-ben az importált urán fűtőelemek nincsenek benne, akkor igazad van. Ha benne vannak, akkor viszont a 3-as szorzó az érvényes.

    Nem vagyok biztos abban, hogy az urán bennevan a 30millió tonnában, az az igazság, hogy ezt a nyers adatot -- SAJNOS -- a részletek nélkül adták meg (KSH eredetű adat, valamelyik egyetemünk honlapjáról szedtem le.)

    Továbbá: azt a részletet sem tudom biztosan, hogy az importált VILLAMOS energia benne van-e. Mert ugye annak a megtermeléséhez is elé kellett égetni valamilyen energiahordozót, tehát ha korrektek akarunk lenni, akkor azt az import energiát fel kell szorozni az átlagos egy-per-hatásfokkal, és így összegezni az energiafelhasználásunkba.
    Mint tudjuk, Magyarország teljes villamosenergia fogyasztásának kb. 1/4-e importból származik (5-6 évvel ezelőtti adat)