Berta Sándor

Vérnyomásmérő miniszenzor

A jövőben a mostaninál sokkal egyszerűbbé válhat a magas vérnyomás elleni gyógyszerek adagolása. A Fraunhofer Intézet Mikroelektronikai Kapcsolók és Rendszerek Intézete egy olyan szenzort fejlesztett ki, amely teljesen új vérnyomásmérési módszereket tesz lehetővé.

Az artériába beültetett, alig egyetlen milliméter átmérőjű miniatűr érzékelő másodpercenként 30-szor képes mérni a vérnyomást. "Mindez azt jelenti, hogy így nyomon követhető a pulzus és a vérnyomás alakulása és rögzíthetők az értékek" - jelentette ki Hoc Khiem Trieu, a kutatás vezetője. Az új rendszer jelentősen megkönnyítheti a magas vérnyomásban szenvedő betegek életét, akiknek különösen az éjszakai mérések jelentenek komoly problémát és megterhelést.

Maga az eszköz több összetevőből áll. "Az artériába beültetett szenzor egy mikrokábellel van összekötve, amely egy, szintén a bőr alatt elhelyezett központi egységnek továbbítja a mért értékeket. Ez digitalizálja és kódolja, majd a páciens övén viselt leolvasónak küldi tovább az adatokat. Ez a készülék az információkat a központi ellenőrző állomáshoz juttatja el, amely egy orvos segítségével kiértékeli azokat" - tette hozzá Trieu. Az egész rendszer áramellátása vezeték nélkül, mágneses mezők által generált feszültségek felhasználásával történik. Az alkalmazott fémoxid félvezetőknek (MOS) köszönhetően a fogyasztás rendkívül alacsony.

A vérnyomásmérő egyetlen hátránya, hogy a használat előtt egy orvosnak kell beültetnie egy verőérbe, optimális esetben egy lábon található artériába. De a jövőben választható lesz akár a felkari beültetés is. A szakemberek a miniatűr berendezést jelenleg birkákon tesztelik. Amennyiben ezek a próbák sikeresen zárulnak, úgy emberekbe is beültetik az új készülékeket. A kutatók szerint a szenzor nem csak a magas vérnyomásban, de a különböző szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők állapotának folyamatos ellenőrzésében is sokat segíthet majd.

Az érzékelő annak a termékcsaládnak a tagja, amelynek első modelljeit még tavaly ősszel mutatta be a Fraunhofer Intézet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cain #14
    az egyik évfolyamtársam valami hasonlót fejlesztett diplomamunkaként a kfkiben.
  • hPi #13
    Ez nem érdekeltség kérdése, hanem alapvető önzetlen emberi hozzáállás (elfogadni, hogy nem minden találmány egyedül a te kényelmed szolgálja).
  • BenceYCE #12
    Áhh, megjöttek az érdekeltek, ok, sziasztok!
  • Vorpal #11
    Tegyem hozzá itt lehetőség van nem csupán 24 órás mérést is csinálni - valóban - gondolom próbáltál már holterrel közlekedni - ha nincs panasz vagy nem vagy elég empatikus, akkor miért nem vered ki mondjuk egyik szemed és máris örülni fogsz az ilyen híreknek.
  • Molnibalage #10
    Apám, te tényleg ennyire sügér vagy? Az pontosabb invazív és folyamtos vérnyomás mérés hogyan függ össze a vérvétellel? Vagy esetleg folyamatos nyomonkövetése egyes dolgoknak amit akár előre is jelezhetik az esetleges szívbetegségeket? Jobb a megelőzés, mint gyógyítani egy károsodást.

    A vérvételhez be kell menni és órákat várni. Idő. Az idő = $. Maga a művelet is pénz. Bírom az ilyen gyökereket akik az orruknál sem látnak tovább.
  • hPi #9
    Te csak a kényelmet látod. "Örülök", hogy a te életviteled lehetővé teszi, hogy a normál, 24 órás holter vizsgálat ne jelentsen semmilyen kényelmetlenséget.
    De nem csak te élsz a Földön, a fejlesztéseket nem csak azért csinálják, hogy Bencécskének jó legyen és kényelmes legyen.
    15 évig (többek között) holter fejlesztés területen dolgoztam. Láttam, hogy milyen nehezen tudják megmérni rendesen a vérnyomását olyan betegeknek, akik olyan betegségben szenvednek, ami miatt lehetetlen fájdalommentesen felhelyezni a mandzsettát.
    Szóval tedd félre az önző kényelmedet és nézz körül a világban.
  • BenceYCE #8
    Olvasd el a cikket még egyszer "idióta" barátom. Nincs itt semmi egetrengető változás ami indokolná ennek a cuccnak a létjogosultságát. Egyszerű KÉNYELMI szempont. Akkor meg miféle éleveszélyről hadoválsz?

    Egy emberként bármit megtudhatnak. De ez eddig az épp kirakat mögött lévő hatalom kiváltsága volt. Ma már célzott reklámokra használják fel hétköznapi cégek a mindennapos szokásaidról és a többiről kapott információkat. Gondolom csak neked kedves "idióta" barátom, Neked nem hírértékű amikor egy DT botránysorozatba keveredik. Ott pedig nem olajbárók vagy banktulajdonosok hanem egy egyszerű, bérből és fizetésből élő alkalmazott többet tud rólad mint a saját szomszédod. A pár személyre leosztott megfigyelés azért nem hasonlítható egy több millió ügyfelet érintő problémával.

    Üdv, az Idióta
  • Narxis #7
    Nekem az ilyen paranoiás idiótákkal van tele a répám akik akadályozzák azoknak az embereknek a gyógyulását akik rászorulnának. Majd megérted ha a te családodban is lesz szív- és/vagy érrendszeri beteg. Nem tetszik el lehet húzni a hegyekbe remetének. Azt remélem nem gondoltad komolyan, hogy majd ettől fognak téged jobban nyomonkövetni. Már most is, de akár 50 évvel ezelőtt is bármit megtudhattak rólad.
  • BenceYCE #6
    Amit meg kell/lehet tudni a vérből, azt már eddig is frankón megoldották azzal, hogy vért vettek. Ha gyökeres reformokat hoz az eszköz akkor érdemes vele foglalkozni, addig is nagyon jók a régiek.
  • BenceYCE #5
    Azt mondták, hogy a mobilban sincs semmiféle globalizáció...
    És nem azt írtam, hogy rutinvizsgálatokhoz használják, hanem azt, hogy NEMSOKÁRA!
    Valamint ez kényelmi szempont az eddigi holkerekhez képest és csak mllékesen közlöm, hogy 18 éves korom óta vérnyomás problémáim vannak, voltam már egy pár 24 órás vérnyomásmérésen, nem haltam bele.