Berta Sándor

Percek alatt készíthető 3D-s gerincfelvétel

A St. Pölteni Főiskola tudósai olyan eszközt alkottak meg, amelynek a segítségével néhány perc alatt létrehozható egy pontos háromdimenziós gerincfelvétel.

Az új eljárás keretében elkerülhető az emberi szervezetet feleslegesen terhelő röntgensugarak alkalmazása. A fejlesztők a készüléket már szabadalmaztatták és jelenleg egy gyártó-terjesztő partnert keresnek. "Eddig nem volt ilyen berendezés. Az előnye, hogy rendkívül egyszerűen működik, hordozható és nagyon olcsó. Mindez lehetővé teszi, hogy akár az oktatásban is használható legyen, illetve, hogy a gerincproblémákat és azok kiváltó okát akár percek alatt megállapíthassuk. A 3D-s gerincletapogató eszközt egy szoftver egészíti ki" - nyilatkozta Dr. Christian Fabian, a szakfőiskola docense, a kutatóprogram vezetője.


A szakember elmondta, hogy a fejlesztési munkában részt vettek pszichoterapeuták, valamint kommunikációs és szimulációs szakemberek is. "Ismert, hogy a hátfájást a leggyakoribb betegségek között tartják számon. Az elmúlt években rendkívül módon megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik a helytelen testtartásra visszavezethető tünetek miatt szenvednek. Éppen ezért nagyon sokat segíthet, hogy képesek vagyunk az első tüneteket gyorsan felismerni és így megelőzhető a gerinc károsodása."

A diagnózis készítéséhez eddig szükség volt röntgenkészülékekre. A mi berendezésünknél viszont egy különleges letapogatófej halad végig a beteg gerince mentén. A számítógép monitorán pedig percekkel később megjelenik a gerinc 3 dimenziós képe. Lehetőség van akár arra is, hogy különböző szögekből készítsünk felvételeket. Az egész letapogatás egyetlen percet vesz igénybe, az eredmény mindig pontos. A prototípus teljesen működőképes, jelenleg partnert keresünk, aki részt venne a készülék gyártásában és terjesztésében" - szögezte le végül a kutató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Calidor #9
    B0nFire

    anyudnak jobulást,

    B0nFire gyogyítsd meg, kezunkben a hatalom, hogy valtoztassunk.!
  • B0nFire #8
    Az én anyukámnak csigolyakopása van, úgyhogy semmiféle gyógyszer nem használ (max a fájdalmat enyhíti) és őneki is üzemel a kozmó. A vicc az, hogy látom, hogy bizonyos helyzetekben nem is fekszik fel a hátára, de akkor is műxik. Mert az esetek egy részében úgy látszik, mégis felfekszik, és annyi nyugalmi helyzet már ezek szerint elég. Nem minden esetben a csúcsszuper kütyü a legjobb. Ez csak egy darab műanyag, sose romlik el.
  • smaszi #7
    "Amikor a relámban látni hogy néz ki, és hogy áll a tulajdonosán - hát, nem meggyőző.. "

    Pedig müxik az, ismerős faterjának is van, nála bevált!!! (és nem vagyok Kozmodisk eladó..)
  • Alfa Of NS #6
    A Mortal Kombatban az egyik hős pillanatok alatt készít 3D-s gerincképet
  • L3zl13 #5
    Infrával? Azzal hogy látnak bele a test belsejébe?
  • LPG #4
    Csak tudnám miért? Amikor a relámban látni hogy néz ki, és hogy áll a tulajdonosán - hát, nem meggyőző..
  • Epikurosz #3
    Szerintem UH+IR alapon müxik. Csak tipp.
  • ziipp #2
    Azért jó lenne tudni, hogy mivel tapogat le a letapogató. Ez sajnos nem derül ki a cikkből.

    Egyébként meg Cosmodisk. Az mindenre jó.
  • toto66 #1
    Reméljük találnak is gyártót!