Berta Sándor

3D-s modellezés az ortopédiában

A Duisburg-Esseni Egyetem Mechanikai és Robotikai Tanszékének és az ITBB biotechnikai cég kutatói egy mozgáselemző eljárást fejlesztettek ki.

A MobileBody nevű rendszer képes kielemezni az ortopédiai betegek mozgását és ezáltal segíteni a szakorvosok munkáját. Az eszköz segítségével jóval pontosabb diagnózisok készíthetők, mivel a 3D-vizualizáció képes megjeleníteni a mozgási folyamatokat. "Ebben az eljárásban óriási lehetőségek rejlenek. Egyrészt kideríthetők a betegek panaszainak okai, másrészt az orvosok is plusz információkhoz juthatnak" - jelentette ki Dominik Raab, a tanszék munkatársa.

Az elemzéseket a Vicon cég szabvány mozgáslaboratóriumával készítik el. Szükség volt azonban egy új, az eredményeket kiértékelő szoftver megalkotására. "A fő problémát az jelentette, hogy a jelenlegi megoldások egy szabványos emberi csontvázzal dolgoznak, amelyet mindig az adott beteg méreteihez kell igazítani. Ezzel szemben a MobileBody esetében MRT- és röntgenfelvételeket is használunk azért, hogy a virtuális csontvázat optimális módon az adott páciens méretéhez igazítsuk. Különböző algoritmusok és hosszas fejlesztőmunka eredményeképpen sikerült a folyamatot nagyrészt automatizálni, így egy elemzés legfeljebb néhány percet vesz igénybe" - közölte a szakember.

Újdonságot jelent az eredmények megjelenítése is, amelyre eddig csak kétdimenziós képek segítségével volt lehetséges és ezek az orvosok számára gyakran csak nehezen értelmezhetők voltak. "Az egészségügyi követelményeknek megfelelő felhasználói felület közvetlenül kiértékelhető eredményeket biztosít. Így egy bonyolultabb szindróma egy legfeljebb négy lépcsős osztályzási-besorolási rendszer segítségével pontosan értékelhetők. Ráadásul a 3D-s megjelenítésnek köszönhetően az orvosok olyasmiket is észrevehetnek, amiket a hagyományos fotókon vagy grafikákon nem vagy csak nagyon nehezen" - tette hozzá Andrés Kecskeméthy professzor, a tanszék vezetője.

A tervek szerint a MobileBody eredményeit felhasználnák a protézistervezésben is. Dominik Raab elmondta, hogy már most van egy olyan adatbázis, amelyben a megtalálható protézisek virtuálisan beépíthetők a páciens csontvázmodelljébe, így kideríthető, hogy mennyire illene az adott környezetbe a protézis és azt befogadná-e a szervezet. Ezenkívül a tudósok dolgoznak egy fejre szerelhető kijelzőn is, amelynek a segítségével szinte belenézhetnének a betegekbe. A készüléknek köszönhetően megfigyelhetők a betegek csontjai mozgás közben. A MobileBody-t először a MEDICA kiállítás keretében mutatják be a hétvégén Düsseldorfban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #1
    mocap stúdiót minden rendelőbe! :D