Berta Sándor

Internetes szolgáltatás a műtött betegek utógondozásáért

A tiroli medalp cég több éves munkával olyan új rendszert fejlesztett ki, amely új fejezetet nyithat az operációk utáni rehabilitáció történetében.

A my.medalp nevű oldal elsődleges feladata a komoly műtéteken átesett páciensek lehetőleg teljes körű utógondozása, a betegek, a kezelőorvosok és a fizioterapeuták közötti kommunikáció segítségével A tiroli Imst városban található medalp központ három részlegében eddig közel 8000 beteget műtöttek meg. A 70 alkalmazott, köztük 15 orvos hat év alatt összegyűjtött észrevételeit és tapasztalatait most összesítették egy új típusú rendszerben.

A honlapon a legfontosabb téma egyértelműen a betegek felvilágosítása a műtétek utáni helyes viselkedésről. A középpontban a terapeuta-gyakorlatok állnak, amelyek jól nyomon követhetők a szöveges leírásoknak, a képeknek és a filmrészleteknek köszönhetően, így a páciens pontosan előre tisztában van azzal, hogy mi vár majd rá. "Ez egy óriási segítség, hiszen így a betegeink akár otthon is pontosan rákereshetnek az előttük álló gyakorlatokra, megtudhatják, hogy milyen kezelések várnak még rájuk" - mondta Maximilian Pall gyógytornász.



A my.medalp ezenkívül a kezelőorvosok számára is hasznos, hiszen többek között részletes beszámolók találhatók szinte minden egyes kezelt páciensről, a betegségéről és így anélkül megtudhatják az őket érdeklő információkat vagy adatokat, hogy állandóan betegkartonokat és röntgenképeket kellene a hónuk alatt magukkal vinniük. A fizioterapeuták, a háziorvosok és az utógondozásban, rehabilitációban részt vevő klinikák szintén hozzáférhetnek a rendszerhez és az abban az egyes betegekről tárolt adatokhoz, információkhoz, például röntgen és MRT-képekhez, operációk fotóihoz és videóhoz - akár néhány órán belül is.

A pácienseknek nem kell feltétlenül utókezelésekre járniuk, hiszen a rendszernek köszönhetően az egyes gyakorlatokat akár otthon maga is elvégezheti, a gyógytornásza irányítása és ellenőrzése mellett. Egy átlagos rehabilitációs program 12 hétig tart és eközben a műtét után lábadozó betegnek folyamatosan válaszolnia kell a közérzetére, állapotára vonatkozó kérdésekre. Amennyiben valaki erről a kötelezettségéről megfeledkezik, azonnal SMS-t kap, amelyben udvariasan érdeklődnek az egészségi állapota felől. Amennyiben az illető személy erre sem reagál vagy az értékei nem normálisak, akkor a kezelőorvosa azonnal kapcsolatba lép vele.

"Régóta szerettük volna, ha egy ilyen megoldás a rendelkezésünkre áll és mivel sok betegünk nagy hangsúlyt fektet a személyre szabott kezelésekre, ezért különösen örömteli, hogy bemutathattuk az új rendszert" - nyilatkozta Dr. Alois Schranz, a program egyik vezetője. A projekt fejlesztési költségei csupán 55 000 eurót tettek ki, azonban a páciensek számára máris észrevehető a különbség a korábbi és a mostani rehabilitációs rendszer között.

A legtöbb betegnek egyébként az jelenti a legnagyobb változást, hogy ugyan rendszeres orvosi ellenőrzés mellett, de otthon, nyugodt körülmények között lábadozhatnak és jelentősen kihat az operációk utáni rehabilitációjukra, illetve emiatt jelentősen csökkenhet annak időtartama is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #1
    Hasznos dolog, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a protokollhoz ragaszkodni nem feltétlen jó, ugyanis mindenki maga érzi, hogy milyen gyakorlatból mennyit érdemes csinálnia. Egyénre szabott statisztika nem létezik ;)