Berta Sándor

HDTV és robotok a sebészetben

A Berlin-Marzahni Baleseti Kórház Általános és Hasi Sebészeti Klinikáján dolgozó orvosok már a jövő rendszereit használhatják nap, mint nap.

Joachim Böttger, a klinika főorvosa és csapata Európa talán legkorszerűbb műtőiben dolgoznak. Amely technológia másutt legfeljebb csak csillogó-villogó, drága érdekesség, mint például a HDTV, az itt ma már napi gyakorlat. A kórház tizennégy műtőjéből tavaly kettőt egy új számítógépes rendszerrel szerelt fel egymillió euróért. A kiépített hálózatnak köszönhetően minden készülék össze van kötve egymással. A stílusosan a jövő műtőjének is nevezett helyiség inkább hasonlít a falakon elhelyezett egy nagyobb és négy kisebb kijelzőjével egy moziteremre, mint egy operációs részlegre. Az endoszkópos eljárások alkalmazása itt már szinte rutinbeavatkozásnak számít, az orvosok a műtéteket képernyőkön követhetik nyomon és ellenőrizhetik a szervezet belső működését.

"A számítógépes adatbázisnak köszönhetően egyszerűen és gyorsan, egyetlen gombnyomásra hozzáférhetünk minden beteg adatához. Az öt képernyő segítségével mindig láthatjuk a minket érdeklő értékeket. Korábban, amikor csak egy monitor volt, állandóan nyújtogatnunk kellett a nyakunkat és meg kellett kerülnünk a műtőasztalt. Most viszont mind az öt kijelzőt az éppen dolgozó orvosok a saját magasságukhoz és igényikhez igazíthatják. Minden csapat maga döntheti el, hogy a három élő kamera közül melyiknek a képét akarja látni, vagy éppen a korábban elkészített CT- és röntgenfelvételekre kíváncsiak" - közölte Joachim Böttger.


Az egyes műtétekről felvétel készül, a merevlemez összesen másfél órányi videót tud rögzíteni. A filmeken a legkülönbözőbb kameraperspektívák láthatók. A videót vagy a kinyomtatott képeket később csatolják a beteg aktájához. Az operációkról rögzített felvételek emellett felhasználhatók tananyagként is, illetve lehetőség van a műtétek közvetítésére akár az egész kórházban vagy csak a tanácsteremben. "Így, ha egy orvos bizonytalan, azonnal segítséget kérhet. Korábban ezt csak körülményesen, a műtőt elhagyva tehette meg. Most akár fél órát is megtakaríthatunk.

Az orvosok mikrofonos fejhallgatókat viselnek és akár beszédparancsokat is kiadhatnak, például szabályozhatják a műtő világításának erősségét" - említette meg Michael Wich, a klinika igazgatóhelyettese és a projekt koordinátora. "A korszerű műtétek mindenképpen hasznosak, hiszen növelik a biztonságot és jelentősen rövidül a beavatkozásokhoz szükséges idő. Viszont tény az is, hogy ezek az operációk kétszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos műtétek" - összegezte tapasztalatait Hubertus Feußner, a müncheni Isar-parti Klinika főorvosa.

S hogy milyen lehet a jövő műtője? Nos, Michael Wich szerint az orvosi készülékek már vezetékek nélkül fognak kommunikálni egymással, így a földön lévő kábelek nem akadályozzák majd az orvosokat és asszisztenseiket. Öt-tíz éven belül elterjedhetnek az első orvosi robotok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #26
  Oekem még nem sikerült rájönnöm, hogy milyen módon lehet "megállítani" a műsort, vagy felvenni.
  T-Comos micsodám van, de a távirányítón nincs is ilyen gomb, és a menüben sem.
  Pedig Digitál TV.
  off
 • GyuriX2572 #25
  "Az endoszkópos eljárások alkalmazása itt már szinte rutinbeavatkozásnak számít"
  Nálunk már rég az...

  "Az orvosok mikrofonos fejhallgatókat viselnek és akár beszédparancsokat is kiadhatnak, például szabályozhatják a műtő világításának erősségét"
  Tökjó, hogy erre is van külön személyzet...

  "a földön lévő kábelek nem akadályozzák majd az orvosokat és asszisztenseiket"
  Most sem ez a legnagyobb probléma.

  [email protected] cikk. Bocsánat.

 • toto66 #24
  Már 10 éve volt UPC-ink, és 5600Ft volt havonta, ezt akarták felezni (ha belemegyek biztos előjött volna a hűség-szerződés is).
 • dez #23
  Úgy érted, nem volt hőség-szerződésed, és megpróbáltak rábeszélni, hogy köss, és akkor nem lista-áron kapod, hanem kevesebbért?
 • toto66 #22
  Lemondtam a UPC-t, digi van helyette, de azt sem sűrűn nézem...
  (mikor lemondtam jöttek azzal, hogy alkudjunk inkább, a fele árat kérték volna...)
 • dez #21
  De egyébként nem ilyen korábbi, távlati cikkekre gondoltam, illetve a tegnapelőtti utólagos ismertetőre, hanem az egy hónappal ezelőtti sajtóközlemény közlésére, amikoris az ÁSZF is változott, és 8 napon belül következmény nélkül fel lehett volna bontani a jelenlegi hűségnyilatkozatot. Vagy ha azt külön nem lehet, akkor az egészet, és átmenetileg DigiTV-re állni. Mivel a UPC nem becsüli a meglévő ügyfeleket, csak a még be nem lépetteket. Azaz meglévő ügyfelek számára már jóval kevésbé kedvezőek az ajánlataik.

  Mellesleg az internetszolgáltatásuk is változott, arról sem találok cikket. (A kereső valami miatt upc-re 0 találatot ad.)
 • dez #20
  Hm, a főoldalt nem nézem naponta, így lecsúsztam róluk.
  (Korábban az informatikai hírek fórumában kaptak helyet az ilyen hírek.)
 • dez #19
  Az a lehető legújabb, legnagyobb, és persze legdrágább Eizo monitor.

  Vannak olcsóbbak is - már évek óta:
  - Eizo Graphics Monitors for DTP
  - Eizo Medical Monitor Solutions
 • dez #18
  "4096x4096x2^16 arnyalatos (48bit/pixel)"

  2^16 árnyalat az pontosan 16 bit.
 • Cat #17
  "Vajon szándékosan hallgatták el még egy hónapja pl. a UPC bejelentését?"

  1, 2, 3