Berta Sándor

HDTV és robotok a sebészetben

A Berlin-Marzahni Baleseti Kórház Általános és Hasi Sebészeti Klinikáján dolgozó orvosok már a jövő rendszereit használhatják nap, mint nap.

Joachim Böttger, a klinika főorvosa és csapata Európa talán legkorszerűbb műtőiben dolgoznak. Amely technológia másutt legfeljebb csak csillogó-villogó, drága érdekesség, mint például a HDTV, az itt ma már napi gyakorlat. A kórház tizennégy műtőjéből tavaly kettőt egy új számítógépes rendszerrel szerelt fel egymillió euróért. A kiépített hálózatnak köszönhetően minden készülék össze van kötve egymással. A stílusosan a jövő műtőjének is nevezett helyiség inkább hasonlít a falakon elhelyezett egy nagyobb és négy kisebb kijelzőjével egy moziteremre, mint egy operációs részlegre. Az endoszkópos eljárások alkalmazása itt már szinte rutinbeavatkozásnak számít, az orvosok a műtéteket képernyőkön követhetik nyomon és ellenőrizhetik a szervezet belső működését.

"A számítógépes adatbázisnak köszönhetően egyszerűen és gyorsan, egyetlen gombnyomásra hozzáférhetünk minden beteg adatához. Az öt képernyő segítségével mindig láthatjuk a minket érdeklő értékeket. Korábban, amikor csak egy monitor volt, állandóan nyújtogatnunk kellett a nyakunkat és meg kellett kerülnünk a műtőasztalt. Most viszont mind az öt kijelzőt az éppen dolgozó orvosok a saját magasságukhoz és igényikhez igazíthatják. Minden csapat maga döntheti el, hogy a három élő kamera közül melyiknek a képét akarja látni, vagy éppen a korábban elkészített CT- és röntgenfelvételekre kíváncsiak" - közölte Joachim Böttger.


Az egyes műtétekről felvétel készül, a merevlemez összesen másfél órányi videót tud rögzíteni. A filmeken a legkülönbözőbb kameraperspektívák láthatók. A videót vagy a kinyomtatott képeket később csatolják a beteg aktájához. Az operációkról rögzített felvételek emellett felhasználhatók tananyagként is, illetve lehetőség van a műtétek közvetítésére akár az egész kórházban vagy csak a tanácsteremben. "Így, ha egy orvos bizonytalan, azonnal segítséget kérhet. Korábban ezt csak körülményesen, a műtőt elhagyva tehette meg. Most akár fél órát is megtakaríthatunk.

Az orvosok mikrofonos fejhallgatókat viselnek és akár beszédparancsokat is kiadhatnak, például szabályozhatják a műtő világításának erősségét" - említette meg Michael Wich, a klinika igazgatóhelyettese és a projekt koordinátora. "A korszerű műtétek mindenképpen hasznosak, hiszen növelik a biztonságot és jelentősen rövidül a beavatkozásokhoz szükséges idő. Viszont tény az is, hogy ezek az operációk kétszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos műtétek" - összegezte tapasztalatait Hubertus Feußner, a müncheni Isar-parti Klinika főorvosa.

S hogy milyen lehet a jövő műtője? Nos, Michael Wich szerint az orvosi készülékek már vezetékek nélkül fognak kommunikálni egymással, így a földön lévő kábelek nem akadályozzák majd az orvosokat és asszisztenseiket. Öt-tíz éven belül elterjedhetnek az első orvosi robotok is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #26
    Oekem még nem sikerült rájönnöm, hogy milyen módon lehet "megállítani" a műsort, vagy felvenni.
    T-Comos micsodám van, de a távirányítón nincs is ilyen gomb, és a menüben sem.
    Pedig Digitál TV.
    off
  • GyuriX2572 #25
    "Az endoszkópos eljárások alkalmazása itt már szinte rutinbeavatkozásnak számít"
    Nálunk már rég az...

    "Az orvosok mikrofonos fejhallgatókat viselnek és akár beszédparancsokat is kiadhatnak, például szabályozhatják a műtő világításának erősségét"
    Tökjó, hogy erre is van külön személyzet...

    "a földön lévő kábelek nem akadályozzák majd az orvosokat és asszisztenseiket"
    Most sem ez a legnagyobb probléma.

    Balf@sz cikk. Bocsánat.

  • toto66 #24
    Már 10 éve volt UPC-ink, és 5600Ft volt havonta, ezt akarták felezni (ha belemegyek biztos előjött volna a hűség-szerződés is).
  • dez #23
    Úgy érted, nem volt hőség-szerződésed, és megpróbáltak rábeszélni, hogy köss, és akkor nem lista-áron kapod, hanem kevesebbért?
  • toto66 #22
    Lemondtam a UPC-t, digi van helyette, de azt sem sűrűn nézem...
    (mikor lemondtam jöttek azzal, hogy alkudjunk inkább, a fele árat kérték volna...)
  • dez #21
    De egyébként nem ilyen korábbi, távlati cikkekre gondoltam, illetve a tegnapelőtti utólagos ismertetőre, hanem az egy hónappal ezelőtti sajtóközlemény közlésére, amikoris az ÁSZF is változott, és 8 napon belül következmény nélkül fel lehett volna bontani a jelenlegi hűségnyilatkozatot. Vagy ha azt külön nem lehet, akkor az egészet, és átmenetileg DigiTV-re állni. Mivel a UPC nem becsüli a meglévő ügyfeleket, csak a még be nem lépetteket. Azaz meglévő ügyfelek számára már jóval kevésbé kedvezőek az ajánlataik.

    Mellesleg az internetszolgáltatásuk is változott, arról sem találok cikket. (A kereső valami miatt upc-re 0 találatot ad.)
  • dez #20
    Hm, a főoldalt nem nézem naponta, így lecsúsztam róluk.
    (Korábban az informatikai hírek fórumában kaptak helyet az ilyen hírek.)
  • dez #19
    Az a lehető legújabb, legnagyobb, és persze legdrágább Eizo monitor.

    Vannak olcsóbbak is - már évek óta:
    - Eizo Graphics Monitors for DTP
    - Eizo Medical Monitor Solutions
  • dez #18
    "4096x4096x2^16 arnyalatos (48bit/pixel)"

    2^16 árnyalat az pontosan 16 bit.
  • Cat #17
    "Vajon szándékosan hallgatták el még egy hónapja pl. a UPC bejelentését?"

    1, 2, 3