Napi Online

Kevés hátránnyal jár a távmunka alkalmazása

Magyarországon ma még csak minden hetedik vállalat alkalmaz távmunkát - derül ki a Deloitte Zrt. legújabb kutatásából. Eszerint sokan nem ismerik vagy nincs rá igényük.

A megkérdezett vállalkozások közül azok, amelyek már évek óta sikerrel alkalmazzák ezt a munkaszervezési módszert, többségében pozitívan vélekednek róla - e cégek jellemzően nagyobb hatékonyságról, költségcsökkenésről és a munkavállalói elégedettség növekedéséről számoltak be. A felmérés keretében 2008. április-májusban csaknem négyszáz, legalább 50 főt foglalkoztató magyarországi vállalat döntéshozóját kérdezték meg.

Ma még mindig nagyon alacsony e munkavégzési forma kihasználtsága és tudatos alkalmazása. A vállalatok mindössze 14 százaléka alkalmaz jelenleg távmunkában munkavállalókat és csupán további egy százalék tervezi bevezetését a közeljövőben - mondta Forgács Tamás, a Deloitte vállalati kockázatkezelési tanácsadás üzletágának szenior menedzsere. A távmunkát nem alkalmazó cégek 53 százaléka szerint a tevékenységük nem igényli, vagy az elvégzett munka jellege nem teszi lehetővé a távmunka alkalmazását. A kutatás alapján viszont inkább sokan egyszerűen az ismerethiány miatt nem alkalmazzák e foglalkoztatási formát. A távmunkától elzárkózó vállalatok több mint egyharmada nem tudta megindokolni, hogy miért nem alkalmazzák. Néhányan pedig azért nem tervezik a bevezetését, mert problematikusnak tartják az adatbiztonság kérdését, illetve úgy vélik, a bevezetés nyomán bonyolultabbá válna a kommunikáció.

A felmérés kiterjedt a távmunka hátrányaira is - eszerint a vállalatok komoly problémát nem tudtak megemlíteni. Hátrányként csupán az izoláltságot és az "együvé tartozás" élményének a hiányát emelték ki azok a vállalatok, amelyek erős vállalati kultúrával rendelkeznek. Ezeket azonban csapatépítő tréningek, céges rendezvények, a hét meghatározott napján történő közös munkareggelik segítségével próbálják kiküszöbölni.

A válaszadók nagyobb része pozitívan ítélte meg a távmunka hatásait. A megkérdezett döntéshozók 47 százaléka említette, hogy cégénél nőtt a munkavégzés hatékonysága a távmunka hatására, de hasonlóan magas arányban számoltak be a költségek csökkenéséről (45 százalék), és a munkavállalói elégedettség növekedéséről is (44 százalék). A mélyinterjús kutatásoknál a döntéshozók legfőbb előnyként a hatékonyság növekedését és a munkavállalói elégedettséget emelték ki.

Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az a munkavállaló, aki a saját idejét tudja menedzselni és képes önállóan dolgozni, az otthoni távmunka keretében rövidebb idő alatt látja el feladatait, másrészt a távmunka alkalmazásával redukálható, sőt bizonyos esetekben ki is iktatható a munkába járásra fordított idő. A legtöbb megkérdezett nagyvállalatnál a távmunkát részlegesen alkalmazzák, a munkavállaló például három napot az irodában dolgozik, míg két napot otthon. A közepes vállalatok beszámoltak arról is, hogy a munkavállalói elégedettség és a hatékonyság növekedése mellett előnyként jelenhet meg a költségcsökkenés, de nem ez a fő érzékelt előny.

Vizsgálták a távmunkavégzés egy speciális formája, a távmunkaházak ismertségét is - ez nemzetközileg elterjedt, ám a magyar gazdaságban csak tavaly jelent meg. A távmunkaház olyan, nem a vállalat telephelyének számító irodahelyiség, ahonnan a munkavállalók informatikai és telekommunikációs eszközök segítségével tartják a kapcsolatot a vállalatközponttal. A távmunkaházat egy harmadik fél - például önkormányzat - alakítja ki, és működteti a munkaadó egyedi elvárásai alapján, ám azt a munkaadó bérli. A felmérés alapján a távmunkát alkalmazó vállalatoknak is csupán alig egyötöde (18 százalék) hallott e foglalkoztatási formáról. Az ismertség hiánya arra vezethető vissza, hogy Magyarországon jelenleg egyetlen távmunkaház működik, Örkényben. A megkérdezett cégek jelentős része (28 százalék) nyitott lenne egy ilyen foglalkoztatási formára, amennyiben szélesebb körben is elterjedne - tette hozzá a Deloitte szakértője.

A távmunkát alkalmazó vagy bevezetését tervező mintegy száz vállalat tapasztalatai alapján e lehetőséget elsősorban az értékesítők és ügynökök (57 százalék), menedzserek (38 százalék), informatikusok (28 százalék), mérnökök (13 százalék), pénzügyi szakemberek, valamint tanácsadók (11 százalék) számára biztosítják. A cégek szempontjai között a munkaerő megtartása, a céghűség, valamint a szélesebb munkaerő-piaci "merítés", illetve a költségcsökkentés reménye egyaránt szerepel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tothszeli #16
    Nincs munkája,akar dolgozni?Van Internete?Ért a számítógéphez,dolgozzon nekünk otthonról,távmunkában!Korrekt munkahely!
    Fizetés:50.000.-Ft Érd: www.tcomugyfelek.com/tcomiroda/allas.html
    vagy: [email protected]
  • Larssonka #15
    Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, minthogy a mindennapi életvitelhez elengedhetetlen kenyeret és alapvető étkezési termékeket, és rezsi költségeket, minél olcsóbbá és mindenki számára elérhetővé tegyük.

    Kenyér 3,60-ért!
    Hogyan?
    Regisztráljon ingyen!

    Küldje tovább az ismerőseinek a regisztrációs linket
    Legyen jövedelme abból, hogy mások is esznek kenyeret!
    Majd vásároljon élelmiszert 90% -os kedvezménnyel!
    Fizesse ki a rezsijét 10% -os áron!
    Vegyen üzemanyagot kb. 30Ft-ért!
    Használja a telefonját percenként 2Ft-ért!
    Most indulunk egész Európa jön utánunk!
    NE MARADJON KI!
    A program 3 nagy lépésben épül fel
    elő regisztráció szakasz
    vásárlási szakasz (itt megtudhatjuk, milyen termékekkel egészül ki a
    kenyér program)
    a "rezsiutalvány" program indulása (itt látjuk meg, milyen
    partnereknél tudjuk beváltani az utalványokat)

    Kívánunk Önnek sok sikert és eredményes, megfontolt fogyasztást.
    Regisztráljon most!
    http://kenyer.fcfortuna.hu/reg.php?code=509200001
    Ha nem működik a link, szóközök nélkül másold a böngésződbe.
  • Riddick21 #14
    Sziasztok!
    Van valós távmunka, csak mára az emberek mindenre azonnal rávágják, hogy piramis- és pilótajáték, ami többnyire igaz is. Illetve mindenki szeretne 3 kattintásból meggazdagodni, ami ugye jó vicc :)

    2 éve indult Magyarországon a ScienNet nevű törzsvásárlói hálózat, MLM-es alapokra építkezve, néhány lényeges különbséggel:
    -totál ingyenes a belépés és soha, semmiféle fizetési kötelezettséggel nem jár
    -nem terméket kell eladni, hanem egy lehetőséget ajánlani, ami a potenciális belépőnek is teljesen ingyen van és TÉNYLEG csak jól járhat vele.

    Nyilván mindenki szkeptikus, de szerintem érdemes rászánni 5 percet, aztán legfeljebb nem foglalkoztok vele...

    ScienNet
  • bm823 #13
    Saját példám:

    Évekkel ezelőtt váltottam hagyományos munkahelyről távmunkára, és maga az átszokás is egy vicces dolog:
    1. Kezdetben maradt a jól megszokott reggel felkelek kb 8-16-ig munkarend.
    2. Aztán jött a felismerés hogy ha fáradt vagyok vagy nincs kedvem akkor 1-2 órát nyugodtan kihagyhatok és máskor pótolhatom.
    3. Aztán rájöttem, hogy akár egy egész napot is kihagyhatok, hiszen ott az egész hétvége hogy pótoljam.
    4. Aztán egyre több szabadidőt csináltam magamnak "munkaidőben" és így rengeteget kellett "túlóráznom" hétvégén, ünnepnap, este.
    5. És ez az a pont ahol vagy rájön az ember hogy így nem lehet, vagy beleőrül. Szerencsére én megtaláltam a számomra optimális időrendet,de ahogy más is mondta kreatív munkát nem lehet meghatározott időpontok közé zárni.

    A távmunkánál szerintem csak 1 dolog a nagyon fontos. A kontroll. Ha nincsenek meghatározott időpontok és feladatok amihez az ember tartani tudja magát, akkor halott ügy az egész. Pl.: Minden hétfőn be kell mutatni, hogy az elmúlt héten mit csináltál.

    A fizetésem havi fix + teljesítmény felépítésű. Ez azért jó, mert minden hónapban számíthatok arra a fix összegre, de emellett hajtanom kell hogy meglegyen a prémium. A munkaadónak is jó, hisz nagyobb összeget csak akkor fizet ha kész a munka.

    A távmunka nem egyenlő a kötetlen munkaidővel. Ha kötetlen munkaidőben a főnököd kukkolni akarja, hogy mit teszel otthon a saját gépeden, az 1 köcsög dolog. Viszont ha órabérben vagy, akkor teljesen jogos, hisz azért fizet hogy dolgozz és ne mást csinálj.

  • mrzed001 #12
    "lassabb kommunikáció, csak mailben konzultálunk"
    céges mobilok ingyen hívhatják egymást, és máris annyit beszélgethetsz a kollégákkal amennyit csak akarsz (és persze ott még a Skype is, ami egyszerűbb a további távmunkás kollégákkal kapcsolattartásra, adatküldés, ... WinVNC-vel egymásnak segítés annak képernyőjén, közös összedolgozás, ... szóval szinte mindenre van ingyenes megoldás)

    Molnibalage: igen, azzal kezdtem, hogy csak a min. senior szintű ( senior < rendszerfejlesztő < vezető fejlesztő ) fejlesztők alkalmasak rá, a junioroknak előbb ki kell tanulni a szakmát (5-10 év)
  • Molnibalage #11
    Az én esetemben nem működne a dolog. Túl kezdő vagyok hozzá. Nap mint nap fontos dolgokat tanulok a munkatársaimtól.
  • TeDDyRuSh #10
    Sokféle munka végezhető otthon. Vannak nyugati cégek, ahol ugyanabba a munkarendbe kell dolgozni otthon, mint egy vállalatnál. A technika már lehetővé teszi, hogy a " konzervatív" vezető is könnyen és azonnal információkhoz jut a távmunkásáról. Sőt többet tud meg. Mivel számítógépen végzi a munkáját, ezért a megfelelő szoftverekkel nem csak azt tudja megnézni, hogy éppen abban a pillanatban mit csinálsz (szigorúan munkával kapcsolatban), hanem milyen hatékony vagy. Kultúrája nincs még Magyarországon, de minden esély meg van arra, hogy bizonyos feladatokat távmunkába helyezze át a gazdaság. Inkább egyéb kérdések érdekesek.

    Van e munkabaleset biztosítása egy távmunkásnak és ha van, akkor mi tartozik bele?
    Ha saját eszközt használ egy távmunkás, akkor az amortizációt miképpen kompenzálja a munkaadó, ha kompenzálja.
    Egyéb olyan kérdések, amik a "klasszikus" irodai munkavégzéssel kapcsolatos.

    Jó dolog, de komoly kutatásokat kell szerintem még végezni, hogy kiderüljön ki alkalmas és aki jelenleg nem alkalmas, azt hogyan lehet kiképezni távmunkára. És csak ezek után jönnek a munkával kapcsolatos oktatás.
  • smokedoc #9
    Az a baj ezzel, hogy a sok konzervativ vezető azt hiszi, hogy lógsz, félnek tőle!

    Magyarországon a bizalmatlanság megöli ezt az egészet.
    Meg az irigység attól aki szopik a reggeli kötelező checkolásokkal, és nem a saját bioritmusában hozza ki magából a maximumot, hanem egy más bioritmus ráeröltetésével kiölik belőle a kreativitást és a vitalitást.

    sokan élünk így, és ettől leszünk betegek 30-40 közöttre, és halunk meg nyugdíj elött!
    És ez tiszta optimizmus volt :)
  • Sanyix #8
    Én nagyon irigylem a távmunkásokat, mert én fordított napi beállítású vagyok (éjszaka pörgök, nappal haldoklom), de normál munkaidőben járok, tehát pont fordítva mint nekem természetes lenne, jó szarul is vagyok mindig.
    Pedig alkalmazásfejlesztő vagyok, tehát simán lehetne távmunka is. Elvileg készül is vmware-s virtuális fejlesztőkörnyezet, ami remote desktoppal bárhonnan elérhető, és egyébként egy sokprocis sokgiga ramos szerveren fut majd... de sajnos a rencergazdik olyan lassan dolgoznak mint szoktak... pedig nem csak nekünk lenne jó, a cég is spórolna.
  • nnnnnn3 #7
    Aki távmunkában dolgozik valamennyire ki is szolgáltatja magát. Mivel nincs, vagy alig van személyes kontaktus a menedzsmenttel ezért könnyen búcsút inthetnek neki (pl. találnak jobban/többet dolgozó embereket). Lehet, hogy nincs igazam (bárcsak így lenne), de szerintem csak addig működhet jól amíg más bevételi forrásod is van.