Berta Sándor

Jobb, ha engedjük a közösségi portálok használatát

A ThinksTanks Demos brit piackutató cég legújabb tanulmányából az derült ki, hogy jobban járnak a vállalatok, ha nem tiltják meg dolgozóiknak a Facebook vagy a MySpace látogatását.

A dokumentum készítői szerint az, hogy az alkalmazottak a munkaidejükben látogatják meg a népszerű közösségi oldalakat, adott esetben még hasznos is lehet, mivel erősítheti a munkahelyen belüli kommunikációt. A szakemberek rámutattak: a munkatársak hálózati tevékenységének ellenőrzésére tett kísérletek, vagy a munkaidőben történő internetezés tiltása hosszú távon inkább káros, mint hasznos. Ennek oka, hogy csökken az emberek kommunikációs kedve. A közösségi honlapokban komoly üzleti lehetőségek rejlenek, amelyeket a társaságoknak ki kellene aknázniuk.

Világszerte megfigyelhető a folyamat, hogy egyre több vállalat használja a Facebookot és társait például a dokumentumok csereberélésére. Ebből eddig elsősorban a LinkedIn profitált. "A Facebook és a MySpace egy kommunikációs mód. Amennyiben valaki tiltja ezt a lehetőséget, akkor ezzel az emberek közötti információcserét nehezíti meg. Első ránézésére valóban kissé logikátlannak tűnik nagyobb szabadságot biztosítani a dolgozóknak, azonban ez hosszú távú stabilitást jelent" - nyilatkozta Peter Bradwell, a tanulmány készítője. A szakember szerint sok esetben megfigyelhető, hogy a kollégák a közösségi portáloknak köszönhetően összebarátkoznak. S ebből csak profitálhatnak a munkaadók, mivel nő a termelékenység. A technológia felhasználható nemcsak az egykori alkalmazottakkal, hanem az üzleti partnerekkel való kapcsolattartásra is, aminek szintén kedvező hatása lehet.

A vállalatoknak figyelniük kell ugyanakkor arra, hogy célzottan jelenjenek meg a közösségi oldalakon és világos szabályokat hozzanak. Nem jó például, hogy ha valaki a teljes munkaidejében megállás nélkül chatel. A fizikai és a virtuális tér megfelelő arányú használatának köszönhetően viszont fejlődhetnek a munkatársak és az eddigi több ötlettel állhatnak elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kaadi #3
  ha az alkalmazottaid amugy sem dolgoznak tobbet napi 4-5 oranal, akkor csinalj rovidebb munkanapot es menjenek haza. annak semmi ertelme, hogy munkaido alatt facebook-ot es myspace-t neznek, utana meg kerik a tulorapenzt.
 • gopher #2
  Skynet85: +1

  "A Facebook és a MySpace egy kommunikációs mód. Amennyiben valaki tiltja ezt a lehetőséget, akkor ezzel az emberek közötti információcserét nehezíti meg." - email, telefon, im? Nem hinném, hogy a fészbúkkal könnyebb volna kommunikálni...
 • Skynet85 #1
  loool, nem tom, de tuti nem engedném munka időben ezeknek a marhaságoknak a használatát , értem én ha vmi fotnos közbe jön az egyik közeli rokonnal, hívja fel beszéljék meg, dobjon neki egy 5 perces mailt, ez rendben van, de hogy napi 1-2 órában nézegessék az ismik legujabb képeit háát hááhááá jóóó viccc, kezdünk átesni a ló tulsó oldalára amikor már nem dolgozni mennek hanem msn-ni iwiw-ni meg hasonszörű társait folytatni.

  Joggal tenné fel ilyenkor a kezét egy pék, vagy asztalos, hogy okés és ,,ÉN?!!" vszeg senki nem örülne neki miközben a házára teszik fel a tetőt, ha fent az ács elő kapná a notit és lazán iwiw-ne egyett...