Napi Online

A pályakezdők között az informatikusok a legjobban fizetettek

Egy diplomás pályakezdő munkába álláskor átlag 202 ezer forint bruttó kezdő bérre számíthat - derül ki az MKIK GVI felméréséből. Bár az informatikusok két év alatt csupán 14 százalékos (átlagos) béremelésre számíthatnak, ám ez is elég ahhoz, hogy pályájuk a legjobban fizetett munkakör maradjon.

Diplomás pályakezdőket inkább a nagyobb, külföldi tulajdonban lévő, a közép-magyarországi régióban lévő, külkereskedelmi tevékenységet folytató vállalatok alkalmaznak. A szektorokat tekintve elmondható, hogy a pénzügyi, építőipari, gazdasági szolgáltató és turisztikai ágazatokban vannak felülreprezentálva a friss diplomásokat alkalmazó vállalatok - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete (GVI) által készített felmérésből.

Az elemzés úgy találta, hogy az öt vizsgált vállalati jellemző (méret, régió, tulajdon, export és szektor) közül a foglalkoztatottak száma tekinthető a legfontosabb dimenziónak. Más szavakkal: e dimenzió szerint válik el leginkább, hogy egy vállalat alkalmaz-e friss diplomásokat. A finomelemzés azonban azt mutatta, hogy a cégméret mellett más jellemzők is fontos szerephez jutnak. A többségi külföldi tulajdonban lévő, pénzügyi, gazdasági szolgáltatási, turisztikai, kereskedelmi, építőipari és bányászati tevékenységet folytató közepes méretű (20-99 fő) vállalatok között például nagyobb arányban találhatóak friss diplomások (52 százalék), mint a 100-249 főt foglalkoztató vállalatok között (42 százalék).

Egy diplomás pályakezdő munkába álláskor átlag 202 ezer forint bruttó kezdő bérre számíthat. E szám mögött azonban nagy különbségek vannak. A kevésbé "szerencsés" egynegyed ugyanis legfeljebb 150 ezer forintot, míg a "szerencsés" negyed legalább 250 ezer forintot kap. A műszaki végzettséget igénylő munkakörökben átlagosan 35 ezer forinttal nagyobb a kezdő bruttó munkabér, mint a gazdasági és jogi végzettséget igénylő csoportoknál. Ennek megfelelően a legjobban fizetett három munkakör mindegyike műszaki végzettséget igényel.

Az informatikusok átlagosan bruttó 272 ezer, a vegyészmérnökök bruttó 227 ezer, a villamosmérnökök bruttó 221 ezer forint kezdő bérre számíthatnak. A gazdasági végzettséget igénylő munkakörök közül az átlagjövedelmek alapján a reklám-marketingben (220 ezer forint), a kereskedelemben (203 ezer forint) és a logisztikában (202 ezer forint) dolgozó kezdő diplomások számíthatnak a legmagasabb induló keresetre. A vizsgáltak közül a legrosszabbul fizetett szakmáknak a szakirányú végzettséget nem igénylő asszisztens, ügyintéző (142 ezer forint), a turisztikai és vendéglátó munkatárs (135 ezer forint) és a mezőgazdasági mérnök (130 ezer forint) számítanak.

Két év munkaviszony után átlagosan 21 százalékkal, 43 ezer forintot emelkedik a friss diplomások bére - ám itt is jelentősek az eltérések. A pályakezdők negyede azonban legfeljebb 20 ezer, fele legfeljebb 37 ezer forint bruttó emelésre számíthat. A fiatalok 10 százaléka azonban akár 75 ezer forint növekedést is tapasztalhat. Általánosságban a műszaki végzettséget igénylő munkakörökben a legmagasabb az emelkedés; a többi foglalkozási területhez képest +7 ezer forint. Foglalkozási csoporttól függően a friss diplomások fizetése 10 és 49 százalék közötti mértékben emelkedik két év után.

A műszaki végzettséget igénylő munkakörök közül az mezőgazdasági mérnökök számíthatnak a legnagyobb volumenű fizetésemelkedésre - csakhogy éppen ott a legalacsonyabb a kezdő bér, így a növekmény sem képes az agrármérnököt a jobban fizető mérnöki pozíciók közé emelni; a 64 ezer forintos jövedelememelkedés inkább csak felzárkóztatja a mezőny alsó részéhez. Bár az informatikusok átlagosan csupán 14 százalékos emelésre számíthatnak, ám ez is elég ahhoz, hogy pályájuk két év munkaviszony után is a legjobban fizetett vizsgált munkakör maradjon (323 ezer forint).

Az összesítés szerint 2008 egészében a mintában szereplő vállalatok 19 százalékánál növekszik a diplomások és 16 százalékánál a diplomás pályakezdők létszáma. A diplomás kezdők felvételére a pénzügyi szektorban lehet a legnagyobb arányban számítani, az oda tartozó vállalatok több mint harmada jelezte ilyen szándékát. A diplomával rendelkező fiatalokat foglalkoztató cégek száma 2008-ban mintegy 11 százalékponttal növekszik, ám ezzel együtt a diplomás pályakezdők felvételére vonatkozó szándékok némileg visszafogottabbakká váltak. A gazdasági végzettségűek esélyei némileg romlottak tavalyhoz képest, de még mindig a stabil kereslet jellemzi a diplomások munkaerőpiacát.

A felmérésben részt vevő cégek 14 százaléka, a diplomás pályakezdőket jelenleg is foglalkoztató vállalatok 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy-két évben a 18 vizsgált foglalkozási terület legalább egyike esetében nehezen talált diplomás pályakezdőt egy meghirdetett pozícióra. Leggyakrabban a gépészmérnök, villamosmérnök, informatikus, a gazdasági végzettséget igénylő munkakörük közül a könyvelő, számviteli munkatárs voltak a leggyakrabban hiányterületként megjelölt munkakörök.

A toborzási problémákkal szembesülő vállalatok leggyakrabban a magas bérigényben és az elégtelen számú jelentkezőben látják a probléma gyökerét. A pályakezdőkkel szemben támasztott legfontosabb elvárások közé a versenyszféra a precizitást, az önálló munkavégzés készségét, az új készségek elsajátításának képességét, a nagy munkabírást és a számítógépes ismereteket sorolta. Ehhez képest a cégek véleménye alapján a friss diplomások egyedül a társadalmi kérdésekben való jártasságnál teljesítenek jobban, mint ahogyan az elvárják. Az elvárás és a realitás között a legnagyobb különbség az önálló és precíz munkavégzésnél, valamint a szakmai gyakorlati jártasságnál szembeötlő.

A reprezentatív elemzéshez 2008 februárjában 3010, majd 2008. júniusban további 257 személyzeti ügyekért vagy - kisebb cégek esetében - általános vállalati vezetőt kérdeztek meg. A vállalati surveyt 60 szakértői interjúval egészítették ki - ezek zöme vezető fővárosi és vidéki fejvadász és hr-cégek tanácsadóival készült. A kutatás során felkeresték az ÁFSZ által koordinált olyan programok vezetőit, akik munkájuk során friss diplomásokkal kerülnek kapcsolatba. Emellett interjút készítettek néhány olyan, multinacionális vállalat személyi ügyekért felelős vezetőjével, ahol a nagy számban alkalmaznak diplomás pályakezdőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #163
    Igen. 8,8,6,4 óraszámvan. Ezt is kevésnek tartottam...
  • Zoleeca #162
    Folytonos legyen a függvény és bármelyik pontjában legyen első deriváltja, ezt próbáltam valahogy elmondani úgy, hogy aki nem tanulta az is felfogja miről van szó. De úgy látom te tanultál valami matekot :)
  • Zoleeca #161
    :))))
    "Értem a problémát valszeg, de esélyem sem lenne megcsinálni. Nem vagyok programozó."

    Nincs is ezzel semmi baj. Én sem hiszem, hogy meg tudnám csinálni, de tudom merre és hogyan érdemes elindulni. Ugyanakkor biztos Sanyix is tudna nekem olyan feladatot adni, amiről meg nekem nem lenne lövésem. Ez így is van rendjén, csak épp vannak emberek akin nem tudják elfogadni, hogy reggel nem az ő seggükből kel fel a nap ;)
    Tudni kell hol vannak a határaink, mert az bölcsé tesz. Ismerek olyat akinek fingja sincs erről és állandóan csak az arcoskodás megy és egyszerűen sosem képes őszintén azt mondani (vagy legalább gondolni és elfogadni azt) hogy nincs igaza, tévedett stb.
  • Molnibalage #160
    A levegő oxigént is tartalmaz nem? Tehát igazat mondott, csak a többi anyag őt nem érdekelte. Persze tényleg fura, de vannak fura emberek.
  • Molnibalage #159
    Nem arról van szó, hogy "gradiensillesztést" kell csinálni a mért pontok alapján? Minél több mérés van annél könnyebb. Bár több adat lesz, részletesebb kép, de jobb kód kell a "simításhoz". Értem a problémát valszeg, de esélyem sem lenne megcsinálni. Nem vagyok programozó. Ez a baj. Még fejben is megvan a blokkséma, hogy mit csinálnék, de kódot nem tudok hozzá írni...
  • Zoleeca #158
    #149 -re is várom a választ. De ne googlizással válaszolj, mert a C nyelvet csak azért mondtam, hogy kb. értsd miről van szó. Lehet ne az mondjuk K++ is amit épp most találok ki. És ismét felhívom a figyelmet a feltételekre.
  • Zoleeca #157
    "matematikai eljárással számol valamit, a környező mérőpontok segítségével."

    Na erre lennék kíváncsi mert édeskevés amit leírtál. És ne mond, hogy kigooglizod a dolgot. Titokban elárulom, hogy a - legalábbis nekem tanított - legkeményebb és legnehezebben megérthető matematikai elméleteket taglaló tantárgy van a háttérben.

    Félreértetted, bár az első megfogalmazás nem volt tiszta, de te amúgy is a másikra válaszoltál, szóval...

    Nem hőtérkép kell, hanem egy program ami tetszőleges x,y pontban és z időpillanatban meghatározza a hőmérséklet értékének legjobb közelítését a felsorolt feltételek mellett (!!!). Ezt NEM tudod megcsinálni OKJ-és képzéssel. Ami nem is baj, mert nyilván nem olyan gyakran van szükség rá - de van. Ha pedig ezt is kétségbe vonod és nem látod egy ilyen feladatnak a gyakorlati hasznát, akkor szerintem a témát le is zárhatjuk. Mondjuk először meg kellene érteni a feladatot.
  • homeless #156
    De bazdmeg ti úgy beszéltek mint ha az okj-n csak tökéletes szakembereket képeznének, egyetemen meg csak retardáltakat. Istenem mennyi okj-s "informatikust" ismerek, akik postásként meg eladóként dolgoznak. Persze ismerek 1-2 főiskolást is akik valószínüleg meg fogják kapni a diplomájukat, mert bemagolnak minden szart, de még a számítógép bekapcsolásához is segítségre van szükségük. Nem a végleteket kéne nézni. Elhiheted, hogy okj-sok között százszor több használhatatlan ember van mint diplomások között.
  • Sanyix #155
    persze ez nem mindenkire vonatkozik, csak kb arra aki kizárólag az egyetemre/főiskolára hagyatkozik, de ha arra hagyatkozva nem tud semmit, akkor meg minek? Ok jól jöhet a papír sürgős esetben de ezért? :D
  • Sanyix #154
    hülyeség, hülyeség...

    pont hogy szögelődroidokat képeznek az egyetemen, szépen ilyen programozási mintákat mutogatnak (nekem is volt ilyen tantárgyam, a fősulin), ebből tanuló profiknak ha véletlenül nem hasonlít a feladat valamelyik mintára, akkor csengő van...
    Aztán meg a friss diplomást leültetik a gép elé, itt a feladat, tervezd meg, írd meg, akkor megint csengő van...
    Akkor mit tudnak?
    Komolyabb dolgoknál való pislogást inkább a diplomásoknál hallottam.

    Ja a kedvencem: 3 diplomás emberke (bár nem info), fölényeskedve szól az "alacsonyabb rendűnek" hogy ki kéne nyitni az ablakot, hogy bejöjjön az "oxigén"... visszakérdezés: oxigén? - Igen oxigén. -Nem inkább levegő? - Nem, oxigén! ok bb