Alex

Hiányoznak a jól képzett informatikusok

A magyar informatikai szektort a munkaerő túlkínálat és a hiány egyszerre jellemzi, de mindent összevetve mintegy 6 ezer jó képzett szakember hiányzik a piacról - véli egy magyar oktatóközpont vezetője.

Az informatikai munkaerőpiacot érdekes kettősség uralja: túlkínálat és munkaerőhiány egyaránt megfigyelhető. Míg alacsonyan képzett informatikusokból jelenleg túlkínálat mutatkozik, az egyes felmérések megegyeznek abban, hogy jól képzett szakemberekből többezres hiány van. Pedig megéri informatikai pályát választani, hiszen a felsőoktatásból kikerülők közül az informatikusok 56 ezer forinttal keresnek többet az átlagnál, így jelenleg ők a legjobban fizetett friss diplomások. Az informatikushiány problémáját a felsőoktatás azonban önmagában nem tudja megoldani, hiszen informatikus szakemberekre már most is nagy szükség van, nem csupán három, négy vagy öt év múlva.

Fóti Marcell, a NetAcademia oktatóközpont vezetőjének közlése szerint mintegy 80 ezer informatikai szakember dolgozik Magyarországon, de ebbe a kis cégek rendszergazdái is beletartoznak. Ugyanakkor például az ide települő és itt működő multinacionális cégek speciális ismeretekkel rendelkező dolgozókat keresnek, ám belőlük nincs elég, mert kevés úgynevezett kemény informatikai képzettségű diákot bocsát ki a magyar oktatási rendszer. A cégvezető kifejtette: problémát okoz az is, hogy a kis- és közepes cégek alig oktatják, képzik tovább munkatársaikat, miközben a multiknál ez előírás. Ennek hátterében részben az is meghúzódhat, hogy informatikai oktatóközpontok gyakorlatilag csak Budapesten működnek.

A NetAcademia tanfolyamaira tavaly mintegy 600 informatikai szakember járt, akik a képzés végén hivatalos nemzetközi vizsgát is tehettek. A cég ezúttal ezer, az informatika iránt érdeklődő, de előképzettséggel nem feltétlenül rendelkező hallgató informatikai képzését tűzte ki célul. "Gyakorlatilag nem lehet a munkaerőpiacon .NET fejlesztőt találni, s lepkehálóval kell fogni a képzett hálózatbiztonsági szakembereket. A célunk az, hogy minőségi, ugyanakkor akár a fiatalok vagy kisebb cégek számára is megfizethető képzéssel ezeken a hiányterületeken gyors és érdemi változás következzen be" - mondta Fóti Marcell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Myron #48
    ".NET -et akkor sem javasolnék senkinek."
    ".NET mit mondjak - megértem, hogy nem képezték magukat erre."

    miért?
    miért?

  • homeless #47
    Milyen nemzetközi mérce? lol

    Londonba pl aki már telepített linuxot az linux expert. Akinek van egy (szaros) ccna-ja az már senior network engineer, stb....
  • akocsis #46
    A hír igaz, olcsó informatikusból sosincs elég. De ha valaki kicsit többet tud, és kicsit többet kér, akkor mehet kapálni.
    Ezen felül nehéz találni olyan informatikust itthon, aki megütné a nemzetközi mércét. Mert egy komolyabb cégnél egy komolyabb projektben szükség van stabil nyelvtudásra, szervező készségre, csapatmunkára, és arra hogy határidőre elkészüljön a munka.
    Amiből sok van: magát okosnak gondoló középszerű fejlesztő/informatikus
    De ez nem az ő hibájuk, hanem a közegé ami kitermelte őket.
  • Mentrid #45
    Előző hozászolásomba, elgépeltem magam párszor. Túl gyorsan akartam válaszolni.:)Bocsi. De végül is a lényeget leírtam.
  • Mentrid #44
    Egészről annyi.. Erről csak az a véleményem, Orthon nem akartak alkalmazni. Csak több fordulós elbeszélgetéseken voltam. Amin csak totál kikészítik az embert. Helybe nem mondanak semmit csak annyit majd jelentkezünk telefonon.. Voltam olyan cégnél ahol négy fordulón voltam.. És pedig vicces összegekért jelentkeztem. Most belegondolok annyiért nem is dolgoznék már. De sehova nem vetek fel teljesen mást dolgoztam.. Míg véletlenül összefutottam egy svájcival 5 percet beszélgetünk. Azt mondta majd felhív.. Azt felhívott.. Kijöttem... Azt most elengedni nem akarnak innen.:) Én meg vissza nem akarok menni.. Nekem más hozzáfűznivalóm valóm nincs az egészhez.
  • lamer the true #43
    Annó iszonyatosan hülyék voltak szegénykéim. Volt egy pár mély hülye is köztük :) Aszonta az egyiknek előttem az info tanszék vezetője, hogy inkább számoljon le, mert soha nem fog egy ilyet mérnöki diplomához juttatni :) Pedig nem volt valami kemény a suli sztem.
  • lamer the true #42
    Durva. De gondolom csaj volt :)
  • Tinman #41
    Van egy műszaki informatikus diplomával bíró ismerősöm, aki a diplomája átvétlét követő kb. 2 hónapban XP telepítéshez hívott, mert azt sem tudta mihez nyúljon, de tetőzte mindenzt azzal, hogy nem is érti igazából, hogy miért van a monitoron kép -biztos valami speciális "dolog"-, de mindegy is, mert azt olvasta, hogy a gép működéséhez nem árt egy VGA kártya/vezérlő.

    Elsőre felvették egy komoly céghez informatikusnak, ahonnan kb. 1.5 hét alatt tették ki a szűrét, mert annyi vágta a szakmát... jelenleg egy "Segíthetek?" táblácska van a melllye húsa fölé tűzve és masszív hamburger szag árad belőle.
    HAZAÉRT!
  • Pintyőke #40
    Hegi90:

    Ezt a dolgot most ugy allitottad be, mintha en nem dolgoznek tisztessegesen. En egy szoval sem mondtam, hogy a festo baratom tisztessegtelenul es rosszul vegzi a munkajat. Itt arrol van szo, hogy a segge ala nyomtak egy jol mukodo vallakozast es ugymond az ujjat sem kellett mozditania. Teny es valo, szepen fest. Inkabb azt tartom irrealisnak, hogy egyesek nulla tudassal (csak ugyesseg kell hozza es nemi erzek ill., nem szellemi munka, igy csak az nem tanulja meg aki nem akarja), tobbet keres, mint egy olyan ember aki BECSULETESEN elvegez egy fosulit v. egyetemet, rengeteg ido es penz befeketetessel. Persze, ezekutan a cegek meg elvarjak, hogy meg tobb penzt es idot fektessek tanulasba. Talan elerem azt az anyagi jolletet, mint a baratom. Ido meg nem is lenne gond, de anyagilag ezt mar nem lehet birni. Mar csak azert nem megyek el festonek, mert szeretem a jelenlegi szakmam, meg ha nem is fizetik meg.

    Egyebkent az elozo hozzaszolasokban is lehetett olvasni, hogy nagyon sok dolgot magunktol kell megtanulni, hogy egyaltalan elorebb juthassunk ebben a szakmaban. Ez igy van, en is nap mint nap ezt teszem. Tehat jobban meg kellene ezt becsulni, mint egy monoton betanult szakmat.

    Egyebkent leginkabb a hiany miatt keres ilyen jol most a baratom, nem feltetlen azert, mert iszonyat jol dolgozik. De felre ne ertsd, nem bantani akarom a szakmunkasokat. Sot, szukseg van rajuk, hisz nagyon fontos munkat vegeznek, nelkuluk megallna az elet!
  • Kakor #39
    Hello, bocs nálunk dolgozni kell ritkán jutok ide el :)

    versenyképes volt, :))

    hajlok a kompromisszumra, ha látom, a tudást hajlandó vagyok elfogadni a nagyobb bérigényt de nulla tapasztalattal vagy a feladatkörhöz nem tartozó tapasztalatért nem fizetek netto 200-250 et

    nálam nem a papir volt a fontos hanem mit csinált eddig és hol
    úgy is kiderül 2 hónapon belül hogy alkalmas valaki vagy sem. az meg a próbaidőn belül van. :)