Évekkel ezelőtt váltottam hagyományos munkahelyről távmunkára, és maga az átszokás is egy vicces dolog:
1. Kezdetben maradt a jól megszokott reggel felkelek kb 8-16-ig munkarend.
2. Aztán jött a felismerés hogy ha fáradt vagyok vagy nincs kedvem akkor 1-2 órát nyugodtan kihagyhatok és máskor pótolhatom.
3. Aztán rájöttem, hogy akár egy egész napot is kihagyhatok, hiszen ott az egész hétvége hogy pótoljam.
4. Aztán egyre több szabadidőt csináltam magamnak "munkaidőben" és így rengeteget kellett "túlóráznom" hétvégén, ünnepnap, este.
5. És ez az a pont ahol vagy rájön az ember hogy így nem lehet, vagy beleőrül. Szerencsére én megtaláltam a számomra optimális időrendet,de ahogy más is mondta kreatív munkát nem lehet meghatározott időpontok közé zárni.
A távmunkánál szerintem csak 1 dolog a nagyon fontos. A kontroll. Ha nincsenek meghatározott időpontok és feladatok amihez az ember tartani tudja magát, akkor halott ügy az egész. Pl.: Minden hétfőn be kell mutatni, hogy az elmúlt héten mit csináltál.
A fizetésem havi fix + teljesítmény felépítésű. Ez azért jó, mert minden hónapban számíthatok arra a fix összegre, de emellett hajtanom kell hogy meglegyen a prémium. A munkaadónak is jó, hisz nagyobb összeget csak akkor fizet ha kész a munka.
A távmunka nem egyenlő a kötetlen munkaidővel. Ha kötetlen munkaidőben a főnököd kukkolni akarja, hogy mit teszel otthon a saját gépeden, az 1 köcsög dolog. Viszont ha órabérben vagy, akkor teljesen jogos, hisz azért fizet hogy dolgozz és ne mást csinálj.