Hunter

Hogyan hallgassuk le az idegeneket?

Vagy valamit rosszul csinál a földönkívüli intelligencia után kutató SETI, vagy nincs intelligens civilizáció rajtunk kívül a környéken. A két megállapítás egyike sem újdonság, sok minden hangzott már el velük kapcsolatban pro és kontra. Egy kutató mindenesetre az első verzióra szavazott és úgy véli, más módon kellene lehallgatnunk az idegenek üzeneteit. Módszere a földi mobil távközlésből merített ihletet.

Bolygónkon a mobiltelefonokról küldött információ egy vivőhullámból szórt spektrumú átviteli móddá fejlődött, ami jóval hatékonyabb, mert az információdarabkák alapvetően számos alacsony energiájú vivőhullámon utaznak. Ez egyben biztonságosabb is, mert a jelek folyamatosan változtatják frekvenciájukat, így nehezebb elcsípni azokat. Ebből következhetne, hogy egy fejlett idegen civilizáció szintén eljutott eddig a pontig és valami hasonló módszerrel küldi üzeneteit. A SETI azonban nem figyeli ezeket a jeleket, ismertette elméletét Claudio Maccone, a SETI Párizsban működő Permanens Tanulmányi Csoportjának társelnöke.

A SETI a Gyors Fourier-transzformáció (FFT) algoritmussal igyekszik kiszűrni az idegen jeleket a kozmikus háttérzajból, ez azonban nem alkalmas a szórt spektrumú jelek kinyerésére. Maccone azt szorgalmazza, hogy a SETI-nek át kellene állnia egy másik algoritmusra, az úgynevezett Karhunen-Loeve-transzformációra (KLT), ami az FFT-nél ezerszer alacsonyabb jel-zaj aránynál is képes lenne felfedezni a háttérzajba vegyülő kommunikációt.

Néhányan már az 1980-as évek elejétől kardoskodnak a KLT mellett, azonban egészen mostanáig kivitelezhetetlen volt, mivel alkalmazása több millió egyidejű számítást követel meg, amitől még a mai szuperszámítógépek is megizzadnának. A nemrég Párizsban lezajlott "Kutatás az Élet Jelei Után" elnevezésű konferencián Maccone bemutatott egy matematikai módszert, amivel megkerülhető a hatalmas számítási teljesítmény. Javaslata szerint a KLT-t be kellene programozni az új, Hollandiában felállított Low Frequency Array teleszkóp számítógépeibe, valamint a 2012-ben munkába álló Square Kilometer Array teleszkópba.

Seth Shostak, a kaliforniai SETI Intézet vezetője egyetért a KLT bevezetésével, azonban nem szeretné elvetni a már létező erőfeszítéseket sem. "Valószínű, hogy saját kommunikációjukhoz egy szórt spektrumú módszert használnak, de talán nem teljes képtelenség azt feltételezni, hogy a mi figyelmünk felkeltésére egy nagy energiájú és keskeny hullámsávú 'ping' jelet használhatnak - olyat, amit az FFT képes megtalálni" - indokolt Shostak.

A kérdés már csak az, miért hiszünk még mindig abban, hogy ET rádiójelekkel vagy egyéb elektromágneses kibocsátásokkal kommunikál, és miért nem próbáljuk valami radikálisan új szemlélettel megközelíteni ezt a témát?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vardar #124
    Ja, az vagyok. Már béta állapotban van. Átküldjem a forráskódot?
  • Epikurosz #123
    Jé, de egyszerű!
  • kow83 #122
    Messzi világokba azonnali üzenetet küldeni pofonegyszerű, most találtam ki. Tegyük fel 100 fényévre akarok küldeni egy "Hello world" üzenetet. Akkor annyi a dolgom, hogy 100 évvel ezelőttről indítom az üzenetet. Időutazás lehetséges, csak nincs elég energiánk megvalósítani és a fizikája sem kiforrott még, mindenesetre elméleti korlátja nincs.

    A másik gond, amit a cikkben is felvetettek, hogy milyen az üzenet kódolása. Hiába van ott az üzenet, ha beleolvad a háttérzajba, de ez a probléma sem lesz nagyon nagy gond, mire eljutunk oda, hogy más galaxisokkal chatelünk, addigra kidolgozunk valami olyan protokollt, ami képes felkelteni egy technikai civilizáció figyelmét és segítséget nyújtani a dekódoláshoz.
  • Epikurosz #121
    Ötlet:
    Olyan csillagászati szoftver, amely végigvizslatja a csillagokat (galaxisokat), és rendellenes viselkedést keres.
    Szuper programozó vagy? Legyél te a világűr Marco Poloja, Milliomos Úr!
  • Vardar #120
    Ha pl. megnagyobbodás nélkül történik a csillag pusztulása, akkor az felkelti a figyelmüket, idejönnek a régészeik és megtalálják elpusztult maradványainkat. SETI a köbön.
  • Epikurosz #119
    Nem elég neked a kéj, hogy sikerült zavarba hoznod a tudomány?
    Amúgy, meg azsed te vagy az első, aki ilyenre gondolt?
    Nekem ez már minimum 10 éve eszembe jutott, de nem mindent publikálok egyrészt, lehet, hogy amit publikálok, azt sem olvastad mind, másrészt.
  • polarka #118
    roliika, 1. Te vmit nagyon elqrtál a méréseidben, sztem.
    2. Konkretizálni meg akkor fogok, ha már elfogadható képet
    öltenek a "méréseid" és nem egy ilyen trágyán összefoglalt
    vmi lesz, hanem tisztességesen átnézhető.
    3. Szólj, ha már ezzel működteted otthon legalább a mosógépet,
    köszi.
  • droidka #117
    Na, a #101-es és a #110-es hsz.-ekre miért nem reagál senki a Chuck Norris Tanárképző Főiskoláról, vagy a Norris Részecskefizikai Intézetből? Megállt a tudomány?
  • Epikurosz #116
    Bezzeg a kínaiak... Vegyél ócsó zoknit, hogy finanszírozd a kínai fejlődést.
  • kukacos #115
    Öööö, mire is adnak ezek választ? Szerintem semmire.