124
 • Vardar
  #124
  Ja, az vagyok. Már béta állapotban van. Átküldjem a forráskódot?
 • Epikurosz
  #123
  Jé, de egyszerű!
 • kow83
  #122
  Messzi világokba azonnali üzenetet küldeni pofonegyszerű, most találtam ki. Tegyük fel 100 fényévre akarok küldeni egy "Hello world" üzenetet. Akkor annyi a dolgom, hogy 100 évvel ezelőttről indítom az üzenetet. Időutazás lehetséges, csak nincs elég energiánk megvalósítani és a fizikája sem kiforrott még, mindenesetre elméleti korlátja nincs.

  A másik gond, amit a cikkben is felvetettek, hogy milyen az üzenet kódolása. Hiába van ott az üzenet, ha beleolvad a háttérzajba, de ez a probléma sem lesz nagyon nagy gond, mire eljutunk oda, hogy más galaxisokkal chatelünk, addigra kidolgozunk valami olyan protokollt, ami képes felkelteni egy technikai civilizáció figyelmét és segítséget nyújtani a dekódoláshoz.
 • Epikurosz
  #121
  Ötlet:
  Olyan csillagászati szoftver, amely végigvizslatja a csillagokat (galaxisokat), és rendellenes viselkedést keres.
  Szuper programozó vagy? Legyél te a világűr Marco Poloja, Milliomos Úr!
 • Vardar
  #120
  Ha pl. megnagyobbodás nélkül történik a csillag pusztulása, akkor az felkelti a figyelmüket, idejönnek a régészeik és megtalálják elpusztult maradványainkat. SETI a köbön.
 • Epikurosz
  #119
  Nem elég neked a kéj, hogy sikerült zavarba hoznod a tudomány?
  Amúgy, meg azsed te vagy az első, aki ilyenre gondolt?
  Nekem ez már minimum 10 éve eszembe jutott, de nem mindent publikálok egyrészt, lehet, hogy amit publikálok, azt sem olvastad mind, másrészt.
 • polarka
  #118
  roliika, 1. Te vmit nagyon elqrtál a méréseidben, sztem.
  2. Konkretizálni meg akkor fogok, ha már elfogadható képet
  öltenek a "méréseid" és nem egy ilyen trágyán összefoglalt
  vmi lesz, hanem tisztességesen átnézhető.
  3. Szólj, ha már ezzel működteted otthon legalább a mosógépet,
  köszi.
 • droidka
  #117
  Na, a #101-es és a #110-es hsz.-ekre miért nem reagál senki a Chuck Norris Tanárképző Főiskoláról, vagy a Norris Részecskefizikai Intézetből? Megállt a tudomány?
 • Epikurosz
  #116
  Bezzeg a kínaiak... Vegyél ócsó zoknit, hogy finanszírozd a kínai fejlődést.
 • kukacos
  #115
  Öööö, mire is adnak ezek választ? Szerintem semmire.
 • Epikurosz
  #114
  Ráadás:
  A fiúk a bányában azért dolgoznak.
 • Epikurosz
  #113
  Friss hírek a zindexről:

  Megvan a sötét anyag egyik részecskéje?
  Kutatás az ősi antianyag után
  Megfejtették a hipersebességű csillagok titkát
  Kettős kisbolygóövezet van a hozzánk legközelebbi bolygórendszerben, az ε Eridani körül
 • Epikurosz
  #112
  roliikától kérdeztem, mert neki egyszer már bejött, de ha most neked egyértelműen írnék valamit, azzal kompromittálnám az ő esélyeit.

  Emiatt a találatod sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom. Persze, miután befutott roliika tippje, készséggel adok neked is nem-dodonai választ.
 • Bith
  #111
  S
 • droidka
  #110
  ''Ping jel kell vazze? Robbantsd fel a Napot. Ennyi:D''

  -Hát igen! Honnan tudja a sok okos, hogy a szupernovák, gammakitörések mind természetes eredetűek? :):):)
 • highpoint
  #109
  A Drake-formulán már "gondolkodtam", csak az a baj vele, hogy túl sok az ismeretlen paraméter benne... A Fermi-paradoxon most nem ugrik be, de majd mindjárt elolvasom a Wikin.
 • Darth Sith
  #108
  gondolkodott itt már valaki pla Frank-Drake formulán vagy a Fermi-paradoxon-n a cikkel kapcsolatban? mert az nagyon sok a hozzászólásokban feltett kérdésekre megadják a választ. Akit érdekel, wikipedia-n fent van vázlatosan.
 • Epikurosz
  #107
  Ezek a fiatalok nem férnek a bőrükben.
  Tönkreteszik a búzamezőket, Afrikában mások meg éheznek. Ehh!
 • JungleGeorge
  #106
  ufo kep...durva
 • HiddenTruth
  #105
  A SETI kisugárzott egy bináris sorozatba kódolt piktogrammot a világűrbe ... erre válasz is érkezett egy rádióteleszkóp mellé. Azért van humorérzékük.
  A Chilbolton üzenet
 • Epikurosz
  #104
  Amerika választ!
 • passatgt
  #103
  gsm vonalat használnak
 • Roli012
  #102
  lehet hogy csak azért pingelnek minket mert multiplayerbe akarják tolni a counter-strike-ot.
 • Vardar
  #101
  Ping jel kell vazze? Robbantsd fel a Napot. Ennyi:D
 • highpoint
  #100
  Csak az a "baj", hogy az az üstökös nem akkor jön, amikor akarjuk... Ezért talán inkább fel kellene vinni az összes atomfegyvert a zűrbe, és elpukkantani őket. Talán ezzel is elég nagy "ping" jelet adhatnánk
 • bitbandita
  #99
  Nem is olyan rossz ötlet. Főleg ha nagyobb a meteorit vagy az üstökös ami becsapódik. Akkora pukkanást lehet hogy ET is észrevenné és már jönnének is. A régészkülönítményük, feltárni a maradványokat...
 • highpoint
  #98
  Dehogy mutatja meg! Ő küldi ránk az aszteroidát, de amikor a közelünkbe ér, akkor a CSK1 majd átteleportálja azt a Föld túlsó oldalára, és jól megment minket. Úgyhogy nincs miért aggódnunk
 • Dany007
  #97
  Bizony. De majd jön Apophis a csillagkapuból és megmutatja... :)
 • highpoint
  #96
  Talán arra gondolnak, hogy a lopakodó gép majd odalopakodik a közelgő aszteroidához, és jól levadássza...

  De abban Igazad van, hogy a felderítésre (is - és az elhárításra irányuló ktatásokra is) tényleg többet kellene költeni. Szerintem a felelős(???) politikusok abba a hitbe ringatják magukat, hogy a komoly veszélyt (D>1km) jelentő kavicsokat biztosan észreveszi a mai technika. Csak épp azt felejtik el, hogy a párszor 10m-es kavics is képes letörölni egy várost a térképről. (Pl. a Tunguzkai méretét kb 50-60m-esre becsülik, és letarolt egy 50km átmérőjű területet a tundrából.)
 • Dany007
  #95
  Az előzményekhez még annyit, hogy idén januárban egy 250 méteres aszteroida húzott el 500 ezer km távolságban a Földtől.
  A poén az, hogy 2007 októberében fedezték fel... Sz.tem ehhez nem kell több kommentár, ilyen jellegű fontos dologra gondoltam.
  1,1 milliárdot sajnálnak az ilyenek kivédésére, de 40milliárdért új vadászgépet fejlesztenek...
 • Dany007
  #94
  Nem, nem erre gondoltam.
  Ha ennyire érdekel, akkor konkrétan erre gondoltam :

  "A hiánypótlás egyik lehetősége egy új földi távcső építése, ami kizárólag az aszteroida-vadászattal foglalkozna, kiegészítve kapacitását más űrügynökségek távcsöveivel. Ennek a költsége összesen 800 millió dollár lenne. A másik lehetőség egy infravörös űrtávcső fellövése, ami egymaga is képes lenne a feladat ellátására, a földi rendszernél gyorsabban és hatékonyabban, ez azonban már 1,1 milliárdos költséget jelentene. Azonban az amerikai Fehér Ház mindkét megoldást túl költségesnek minősítette..."

  "Az Egyesült Államok következő generációs lopakodó vadászgépének, a JSF-nek a kifejlesztése 2006-os adatok szerint 40 milliárd dollárba került."
 • highpoint
  #93
  "És közben más szintén fontos dologra meg sajnálják a pénzt... "

  Ugye, nem erre a "fontos" dologra gondoltál? Mert erre nem sajnálják:

  Bush a Pentagon számára 515,4 milliárd dollárt kér a kongresszustól, az iraki és afganisztáni háborús költségvetést nem számítva. Az iraki és afganisztáni műveletekre Bush 70 milliárd dollárt irányoz elő, ami azonban csak néhány hónapra elegendő. Az elnök idén összesen 193 milliárd dollárt kért a két háborúra a törvényhozástól. (Ez mindösszesen több mint 700 milliárd dollár.)


  "Folyt a NASA-nál is egy SETI kutatás. A neve „nagy felbontású mikrohullámú felmérés” (High Resolution Microwave Survey), HRMS volt. 1993-ban a nevadai Richard Bryan szenátor sikeresen nyújtott be egy javaslatot, amely minden támogatást megvont a NASA SETI programjától. A program költsége kisebb volt, mint a NASA évi költségvetésének 0,1%-a..."

  Összehasonlításképpen: A 2009-es költségvetés tervezetében Bush elnök 17,61 milliárd dollárt kért a NASA számára.

  Tehát ha a jövő évi költségvetéshez hasonlítanánk a SETI kiadásait, akkor az idén - ennek az összegnek az ezredrésze - 17 millió dollár jutna rá. Mekkora része is ez a 700 milliárdnak? Kb 1/41000 része! Vagyis, ha 13 percig nem fegyverekre költene az USA, akkor finanszírozhatná a programot.

  Így azonban - ha jól tudom - magánadományokból finanszírozzák a kutatást. (Ha nem tudom jól, akkor is elenyésző része egy sokkal értelmetlenebb "projekt" költségeinek. - Na, ezt jól megaszontam )
 • ocsieu
  #92
  Sztem "A pszichológusok azt mondják, hogy ha valaki nagyon görcsösen keresi a párját" ~= "ha magad is igyekszel." Ki így, ki úgy melózik, csajozik, stbstbstb
 • Dany007
  #91
  Mért érezném sértve magam ?:) Nem azt mondtam, hogy az elképzelés nem jó, sőt. Csak azt, hogy lassan ideje lenne új megközelítést alkalmazni.
  Elvégre maga Seth Shostak mondta, hogy olyan életet keresnek, mint mi. És olyat ami "as clever as we are", vagyis akik legalább olyan technikai szinten vannak, mint mi.
  Tehát ez már be is határolja a lehetőségeket. A drake formula alapján ki lehet számítani hány technikai civilizáció jöhetett létre. (bár én nem értek vele egyet) Aztán már csak a technikai szint a kérdés. Tehát maga Seth szűkítette le a kört annyira.
 • Dany007
  #90
  Naaa vallásos? :) Azért ezt kerüljük :)
  Nincs nekem bajom a Setivel. Sőt, [email protected] voltam én is vagy egy éven át.
  Próbákják csak. Csakhát már 40 éve próbálják. És közben más szintén fontos dologra meg sajnálják a pénzt...
 • Molnibalage
  #89
  Nos ez egy kicsit rossz szemlélet. Pusztán a világegyetem méretőbl indulsz ki. Attól, hogy valami nagy nem feltétlenül tartalmaz többet, mint egy kisebb valami.

  A periódusos rendszer meg egyetemes, eddig működőképesnek bizonyult. Az, hogy a meglevő elemek között újabb legyen asszem fizikailag lehetetlen. Izotópjaik lehetnek az elemeknek, de azok nagyrészt nem stabilak és radioaktívak. Tehát a természetben megtalált elemek már megvannak. Ha megnézed a per. rendszert, akkor a 90-es elemszám felett gyakorlatileg csak radioaktív vagy meseterséges elemek vannak... Ergo, máshol sem fogsz stabil formában új elemet taláni nagy valószínűséggel. Egyszerűen a kavntummechnikai számítások kihozzák, hogy nem stabil az elem.
 • kukacos
  #88
  Dehogyis. A kötelet alapvetően elektromágneses erők tartják össze. A kötél mozgását a molekulák közötti van der Waals erők és részben a molekulákon belüli kovalens kötések továbbítják. Ezek mindegyike legfeljebb fénysebességgel tud továbbítani hatásokat, de a különböző effektusok ezt erősen lelassítják (ettől lesz a kötél rugalmas).

  Egy papírlapot viszont fénysebességnél gyorsabban is el lehet vágni. Várom ufókutatók javaslatait az ollóval működő kommunikációs eszközökre :)
 • Doktor Kotász
  #87
  Nem.
 • Socket
  #86
  Sokat nem értek az elektronikához, de beleolvasgattam itt egy két linken ajánlott oldalba. Szóval szerintetek ha van egy kötél, aminek nincs rugalmassága vagy elhanyagolható és azt meghúzom, és nem a húzás sebsségére vagyok kíváncsi, akkor az elmozdulás a kötél túlsó végén azonnali?
 • kukacos
  #85
  Ó, a közel vallásos áhítat... most sértve érzed magad, hogy a SETI megpróbálja egy darabját ennek a marha nagy Világegyetemnek egy koncepcióba beszorítani? A témával foglakozó tudósok is szeretnek ábrándozni, nálad sokkal cifrább módokon ki tudják fejezni, hogy mennyire nem tudunk semmit. De nincs jobb ötletük a probléma megtámadására, mint ez. Neked sincs. Ki a jobb: aki kijelenti, hogy a probléma túl nagy, hogy megoldja, vagy azt, aki megtámadja egy bicskával is, tudván, hogy nincs sok esélye, de mégis megpróbálja?