Hunter

Idegen élet porból és plazmából

Egy új szimuláció szerint az elektromos töltéssel rendelkező por DNS-szerű kettős spirálba tudja rendezni önmagát, ami több tekintetben is viselkedhet úgy, mint egy élő organizmus, képes a reprodukcióra és az információátadásra.

"Kisebbfajta meglepetésként ért bennünket" - mondta a kapott eredményről a szimulációt elkészítő Max Planck Intézet Földönkívüli Fizika részlegének tudósa, Gregor Morfill. Szimulációjuk azt modellezte, hogy mi történik egy ionizált gáznak, más néven plazmának kitett porral.

A porszemcsék a plazma elektronjainak elnyelésével negatív töltést vesznek fel, majd ez a töltéssel bíró "mag" pozitív ionokat vonz magához, melyekkel egy burkot képez maga körül. Azt már eddig is tudták, hogy ez a rendszer képes szabályos portömböket, úgynevezett plazmakristályokat létrehozni, és több kísérlet utalt már a spirális szerkezetre is. Ezekhez az ismeretekhez adódtak most hozzá Morfill szimulációjának eredményei, melyek szerint a por időnként kettős spirálba rendeződik.

A dolog érdekessége, hogy akárcsak a DNS, a porspirálok is képesek információtárolására. Mivel két stabil állapotuk létezik - az egyik nagy átmérővel, a másik kicsivel rendelkezik - ezért egy spirál képes magában hordozni széles és keskeny szakaszok sorozatát. Ezeknek a szakaszoknak a sorrendje átmásolható egyik spirálból a másikba, akárcsak a genetikai kód. Hogy ez hogyan megy végbe, abban még a kutatók sem biztosak. Véleményük szerint minden egyes keskeny spirálszakasz egy permanens mozgó porörvényt hoz létre a külsején, ezek csenhetik el egy másik spirál szakaszainak hosszait amikor egymás mellé sodródnak.

A spirálok bizonyos értelemben táplálkoznak is, mivel friss plazmára van szükségük a túléléshez és a növekedéshez, amiből arra lehet következtetni, hogy versenyezhetnek egymással az "élelem" megszerzésében. Mivel képesek genetikai kódjuk átadására, ezért elvileg képesek lehetnek összetettebb szerkezetekké is fejlődni. Jelenleg mindez azonban nem több mint spekuláció, hangsúlyozta Morfill. A szimuláció még túlzottan egyszerű ahhoz, hogy olyan komplex folyamatokat magába foglaljon, mint az evolúció, így a kettős porspirálok egy darabig még kénytelenek lesznek megmaradni a plazmakristályok egy különleges válfajának.

"Érdekes" - értékelte Morfill beszámolóját Chris McKay, a NASA Ames Kutatóközpontjának asztrobiológusa a New Scientist hasábjain. "Sokan azt bizonygatják, hogy az élet egy önrendező rendszer, ezt azonban akár egy hurrikánra is rámondhatnánk. Amit ezek a kutatók elértek, az egy lépés felfelé attól a ponttól, hogy egy hurrikánt élő organizmusnak titulálhassunk. Azt igyekeznek bebizonyítani, hogy van módjuk az információtárolásra, ami az élet egyik legfőbb jellemvonása. Kissé elszomorító, hogy mindez csak elméleti síkon mozog."

A német csapat éppen ezért egy kísérlet előkészületein dolgozik hogy megtudják, vajon léteznek-e valódi porspirálok is. Ez nem kis feladat, mivel a gravitáció hajlamos tönkretenni a finom porszerkezeteket, ez azonban bizonyos fokig kikerülhető a poros plazma sűrítésével, megnövelve benne az elektromos erőket. A további lépésekhez azonban valahogy mindenképpen ellensúlyozni kell majd a gravitációt - például mágneses mezők alkalmazásával, vagy a kísérletet a súlytalanság állapotában elvégezve.


Elvileg jó esély van rá, hogy ezek a porszerkezetek létezzenek a természetben. A világűrben számtalan hely van, ahol apró anyagszemcsék mártóznak folyamatosan a plazmában. Naprendszerünkben erre a legalkalmasabb környezet a bolygók gyűrűiben található, különös tekintettel a Szaturnuszra és az Uránuszra. Ott a "port" valójában rendkívül finom jégszemcsék alkotják, a tápláló plazmát pedig a napszél adja.

Egy a Szaturnusz gyűrűiben barangoló jégszemcse-lény élete igen komótos lenne. A plazmakristály folyamat százezerszer lassabban zajlik, mint a földi biokémia, tehát ha élnek is, nem kell félni, hogy valami veszedelmes idegen intelligencia birtokában lennének, ugyanis még nem lehetett elég idejük, hogy odáig fejlődjenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #59
    Akarom írni nem akarnak kihalni, ezért kell megmenteni őket.
  • Sir Ny #58
    Ti tudtátok, hogy ezek ki akarnak halni? Mentsük meg a porokat!
  • Su0my #57
    wanek nem tudom miért kell szétkötekedni a buta hozzászólásaiddal az összes értelmes fórumot..
  • drfaust #56
    Én nem akartam újat mondani, elnézést ha megsértetelek bármivel is!
  • wanek #55
    Én nem is állítottam, hogy valami újdonságot írtam. Nem is akartam. Te viszont próbálkoztál, erre fel is kértek téged.
  • drfaust #54
    Te se írtál újat, csak lövöldözöl! Ez csak mese mint a többi vélemény!
  • wanek #53
    "Egyszer egy kiterjedés nélküli, végtelen tömegű pont gondol egyet és felrobban."- azt azért még elmesélhetnéd, hogy az a kiterjedés nélküli, végtelen tömegű pont honnan van. Mert a többi, amit írtál, az az ősrobbanásos mese, megspékelve húrokkal és egyéb marhasággal, vagyis semmi újat nem írtál.
  • drfaust #52
    Kösz!
  • Blas109 #51
    drfaust ez tetszik:))))))
  • drfaust #50
    Egyszer egy kiterjedés nélküli, végtelen tömegű pont gondol egyet és felrobban. A robbanás után kialakul a tér és az idő. Gondolja ez jól van igy, de most merre kéne változni? A robbanás után megjelenek az atomokat felépítő húrok. Most már van kiterjedésem időm és húrjaim, örül a mindenség! Egy idő után megint gondol egyet és létrehozza az atomokat, hurrá fejlődök! Akkor most már csinálok anyagokat és szépen végig megy a periódusos skálán! A mindenség látja, hogy amit csinál az jó. Van tér, idő, anyag, galaxisok meg egyéb nyalákságok, de most merre fejlődjek! Létrehozza a porspirálokat ebből kifejlődik az élet! A teremtő erő látja, hogy amit csinált az jó, az élet elképzelhetetlenül gyorsan eléri azt a szintet ami a fejlődése csúcsa! A teremtő erő most azon gondolkodik, hogy miután minden él az univerzumba merre fejlődjön tovább? Létrehozza az anyag és az élet evolúciójának magasabb rendű állapotát a szellemi energiát! Gondolja, hogy ez igy jól van, de most merre tovább? Rájön, hogy a tér az idő és az anyag korlátozza a szellemi energia létét ezért megszünteti azokat! A teremtő erő örül elérte a fejlődése csúcsát, egy kiterjedés nélküli, végtelen tömegű szellemi energiává fejlődik!