Hunter

Idegen mikrobák élnek a Földön?

Egyes tudósok szerint az ismerteken kívül idegen mikrobák is élhetnek a Földön. Az úgynevezett "árnyék bioszféra" könnyedén megélhet a földi mellett, hatásairól pedig senki nem tud igazán biztosat mondani. Bár léte nem bizonyított, több tudós is úgy véli, hogy létezésének vannak tudományos alapjai.

Az "árnyék bioszféra" kifejezést Carol Cleland filozófia professzor alkotta meg 2005-ben, amikor a NASA megbízásából több tudóstársával az élet definícióját próbálták meghatározni. Cleland szerint a Föld árnyék bioszférája "egy mikrobai bioszféra, ami kémiailag és molekulárisan olyannyira különbözik az általunk ismert élettől, hogy nem képes közvetlen versengésre vele, az ismert élet nem tudja metabolizálni azt, ezért olyan ökológiai helyeken fordulhat elő, ahol az ismert organizmusok csak elenyésző számban képviseltetik magukat. Az árnyék bioszféra organizmusai proteinjeiket teljesen eltérő, illetve ellentétes aminosavakkal állítják elő, vagy nukleinsavainak cukra rendelkezik ellentétes kiralitással" - magyarázta Cleland projektjelentésében.

A professzor elmélkedése az árnyék bioszféráról azon tudósok munkáira épül akik az idegen élet lehetőségét vizsgálják a Földön. Ezek közül is a leginkább Paul Davies, az Ausztrál Asztrobiológiai Központ kutatójának munkája köszön vissza Cleland tanulmányban.

Cleland érvelése szerint a legtöbb tudós elismeri, hogy az élet kialakulásának nagy a valószínűsége megfelelő kémiai és fizikai körülmények között, azaz a földi élet megjelenése sem vallási, sem tudományos szempontból nem számít csodának. Azt is tudjuk, hogy az általunk ismert élet molekuláris szinten sem mutat különösebben nagy eltéréseket. Az élet több mint 100 aminosavból építhetné proteinjeit, mégis az általunk ismert földi élet ugyanazt a 20 aminosavat alkalmazza, mitöbb az aminosavak kódolásához is használhatna más genetikai kódot vagy a nukleotid bázisok egy eltérő sorozatát.

Az is egyértelmű, hogy a korai Föld rendelkezett alternatív építőelemekkel: a becsapódó meteoritok bőségesen szállíthattak bolygónkra aminosavakat. Mivel az élet kialakulásának esélye a fentiek tükrében nagy volt a Földön, és a különböző területeken különböző molekula készletek álltak rendelkezésre az első életformák kialakításához, ezért jó esély van arra, hogy bolygónk különböző proto-organizmusoknak adott otthont, melyekből néhány túlélhette a kezdeti időket és a mikrobai élet magasabb szintjére fejlődhetett.

Davies professzor kiemeli, hogy az élet a Földön több alkalommal is megjelenhetett, mire végül megvetette lábát a bolygón. A többszöri próbálkozás fő okát a Földet sújtó becsapódások sterilizáló hatásában látja, hozzátéve, hogy az élet újabb és újabb szintézisei egyáltalán nem biztos, hogy mindig ugyanazon a módon fejlődtek ki, mivel a körülmények folyamatosan változtak. Davies szerint a földi kataklizmák túlélésére több lehetőség is kínálkozott, az egyik például ha a számunkra idegen mikroba több mint 1 kilométer mélységben lakozott a felszín alatt. Ekkor akár a legnagyobb becsapódást is túlélhették, feltéve hogy nem voltak az esemény közvetlen közelében, bár ez az eshetőség is függ a Föld kérgének lehűlési mértékétől.

Bár az idegen molekulák létét nehéz bizonyítani, Davies szerint akár még a Föld evolúciós történetére is hatással lehettek. Az egyik érdekes spekuláció szerint nem feltétlenül egy közös őstől származunk. Cleland ennél is tovább lép, szerinte az árnyék bioszférának ma is van hatása a földi életre.

Eközben Davies óvatosságát azzal indokolja, hogy a több, egymástól elkülönülő életformák egymás mellett élése instabilitást eredményez. Két életforma közül a dominánsabb az erőforrások utáni küzdelemben - még ha az nem is nyíltan zajlik - elnyomja a másikat, ami lassan kipusztul, bár volt példa ilyen együttélésre. A baktérium és az Archaea az élet különböző formái, melyek hasonló ökológiai helyeket foglalnak el és mindezek ellenére legalább 2 milliárd évig megfértek egymás mellett. Cleland az erőforrás problémát azzal oldja meg, hogy az árnyék mikrobák kivonva magukat a versengésből azokon a helyeken bontakoztak ki, melyek a mi életformánknak kedvezőtlenek, ám nem elérhetetlenek.

A kritikusok szerint ha valóban megvetette volna a lábát egy második bioszféra, annak valamilyen valós kémiai, illetve biokémiai jele kellene hogy legyen. Cleland ezt elismeri, hozzátéve, hogy a jelenlegi technikák a mikrobai világ felderítésére alkalmatlanok, mivel a mi életformánk molekuláris biológiájára és biokémiájára specializálódnak.

Nagyjából Davies is ezt állítja, véleménye szerint a tudósok rossz helyen, rossz eszközökkel kutatnak. Azt sem tartja kizártnak hogy az árnyék bioszféra jelenleg nem aktív, és csupán a megfelelő környezeti körülmények között kel életre. Azt az érvet szintén túlzónak találja, mely szerint ennyi idő alatt már meg kellett volna találnunk egy idegen mikrobát, hiszen az Archaea első tagját is csak nemrégiben, 1970-ben fedezték fel, így egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek hogy élő, szunnyadó, vagy halott idegen mikrobákkal vagyunk körülvéve, és az sem kizárt, hogy ezekben keresendők az ismert élet evolúciós történetének hiányzó láncszemei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tiberius B #85
    a Naprendszerhez hasonló rendszer? hmm, attól függ milyen fokon, egy teljesen ugyanilyen bolygótípusokkal bíró, ugyanilyen szerkezetű rendszerben tényleg ki KELL(ENE) alakulnia az életnek, ami sajnos ettől még nem biztos, hogy kialakult-e már? (belekavarodtam:-(
    De pl. voltak már olyan "kutatások", hogy milyen rendszerek milyen bolygóin mekkora az esélye hasonló életnek (mert ennek tudjuk a követelményeit egyáltalán valamennyire)
  • moikboy #84
    Az antropikus elv alapján a Naprendszerhez hasonló rendszerekben ki kell alakulnia az életnek, emiatt pedig egyértelmű hogy a megfigyelők (emberek) is ilyen rendszerekben fejlődnek ki.

    Szóval nem szerencsések vagyunk, egyszerűen más bolgyókon nem tudtunk volna kialakulni.
  • Supperadi #83
    Várjunk csak... Szal ezek a nemtommik már ősidők óta itt vannak a Földön... Akkor miért hívják őket Földönkkívülieknek?
    Nem értem.
  • BiroAndras #82
    Ezt írtad:

    "Az élet olyan erős, hogy már a hideg űrben keletkezik."

    Lehet, hogy úgy értetted, hogy az élethez szükséges alapanyagok, de ez messze nem volt egyértelmű.
  • Ronny #81
    HAHA ezt példákkal is alátámasztanád? Mármint, hogy a "mai korra ne érvényes"?
  • CsőKujts #80
    Te amúgy mit olvasol? Nem is mondtam, hogy élet keletkezik hanem azt, hogy minimális szinten valami amiből aztán létrejön az élet. Persze a szavakon lovagolni lehet, de attól még nem leszel okosabb.
  • BiroAndras #79
    Persze, aminosavak keletkeznek. De több nem. Ez meg még elég messze van attól, hogy életnek lehessen nevezni.
  • CsőKujts #78
    Na akkor idézem az írót: "Az 1960-as évek óta egyre több bizonyosságot szereztünk arról, hogy a csillagközi térben található anyagködök az élet alapjául szolgáló szénvegyületeket is tartalmaznak. Ma már egyre biztosabbnak tűnik az is, hogy a fiatal Földbe becsapódó üstökösök akár a felszínre is eljuttathatták ezeket a vegyületeket, indító lökést adva az élet kialakulásának. 1986-ban a Giotto és a Vega űrszondákra felszerelt kamerák által küldött képek a Halley üstökös felszínét beborító sötét anyagtakaróról adtak számot, amiről a színképelemzések kiderítették, hogy szénben gazdag vegyületeket tartalmaz. Az üstökösöket látványossá tévő kiáradó gázok is gazdagon tartalmaznak metánhoz és etánhoz hasonló szénalapú vegyületeket. A nagy magasságban összegyűjtött minták alapján napi 30 tonna! szerves szénvegyület éri el bolygónk felszínét.

    Szal ezek a csillagközi molekulafelhőkbe vannak, színképelemzés alapján van bennük formaldehid és etilalkohol. De a legfontosabb felfedezésre 1994-ben került sor, mivel a világűrben felfedezték az első aminósavat a glicint. A világűrben található több mint 100 féle szerves molekula közül ez tekinthető legfontosabbnak, mivel az aminósavak képezik a szervezetünket felépítő fehérjék alapját.

    Mondjuk én sem fogalmaztam hibátlanul a minimális szint alatt az élet csíráját értettem...
  • CsőKujts #77
    Ehh simán Világűr John Gribbin-től. Na nézem.
  • CsőKujts #76
    Hát akkor rosszul tudod mert ezt egy viszonylag új, elég komoly csillagászati könyvben olvastam. Ha jól emlékszem az a címe, hogy a világűr. Az irója nem ugrik be de legelismertebbek közül való majd előkotrom azt beirom mit is írt pontosan erről.