Gyurkity Péter

Felhagy a könyvdigitalizálással a Microsoft

Némi meglepetést keltett a Microsoft illetékesének blogbejegyzése, amelyből kiderült, hogy a szoftvercég leállítja az egész könyvtárak digitalizálását célul kitűző programját. Már nem éri meg a projekt.

A lépésről ugyanis Satya Nadella, a cég keresői és hirdetési csoportjának alelnöke számolt be az MSDN oldalán futó blogban, amely elsősorban a Live Search, vagyis az internetes keresővel kapcsolatos főbb hírekre, újdonságokra koncentrál. A könyvdigitalizálás természetesen jelentős mértékben összefonódik ezzel, hiszen az így elérhetővé tett anyag a Microsoft saját keresőjén keresztül olvasható, az egyes találatokat a Live Search jelenítette meg - eddig.

Nadella magyarázata szerint a helyzet megváltozott, és bár ez nem megtalálható a bejegyzésben, teljesen egyértelmű, hogy a döntést a Yahoo megszerzésének elmaradása, a sikertelen felvásárlási ajánlat kényszerítette ki. A Microsoft ugyanis többek között éppen a keresőplatform mutatóinak megdobása, a Google fölényével szembeni hatékonyabb verseny érdekében szerette volna megkaparintani a Yahoo megoldását, hogy a jövőben közösen harcoljanak a fő ellenséggel szemben. Ez a jelek szerint azonban elmarad, így több fontos változtatásra is kényszerülnek a cégen belül.

A szerzői joggal nem védett könyvek és akadémiai könyvtárak beszkennelése tehát már nem éri meg a vesződséget, így a korábban beígért mintegy 80 millió cikk és 750 ezer könyv mégsem lesz elérhető a Live Search oldalain. A 2005-ben útjára indul projekt - amely a Google törekvésével ellentétben mindvégig vigyázott a szerzői jog tiszteletben tartására és ezzel elkerülte a nagyobb támadásokat - most eltűnik a süllyesztőben. Az elkövetkező napokban két külön oldalt is leállítanak a cégnél, a Live Search pedig a Microsofton kívüli portálokra irányítja majd át mindazokat, akik a könyvek tartalmára keresnek rá az interneten.

A szoftvercég azonban továbbra is törekszik a keresőplatformok egyesítésére, ezen a téren továbbra sem mondanak le a Yahoo-ról, még ha a cég felvásárlásáról már le is tettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RecoPhile #8
    Na én ezt támogatnám, de ne MS hanem ugyanúgy Wikipédia. :)
  • dez #7
    A Microsoft? Ilyet?
  • valamit #6
    Ha már ezzel leállnak, csinálhatnának egy olyant, mint a Wikipédia, csak kizárólag történelem témában. Szóval ilyen netes felületen egy történelmi enciklopédiát, amit internetes nemzetközi vitákban állítanának össze az emberek. Aztán ebből az egyes országok a rájuk vonatkozó cikkeket átvéve csinálhatnának bár különböző, de közös alapokon-tényeken nyugvó történelemkönyveket. Talán ezzel sok történelmi feszültség csökkenthető, kiküszöbölhető lenne.
  • turul16 #5
    Akkor Ballmer elmondta, hogy, ha valaki arra kivancsi, hogy lefogjak -e nyomni google -t keresesben, annak azt tudja mondani, hogy le, csak azt nem tudja, hogy mikor. :)
  • sanner011 #4
    Hát, vagy/vagy. :D
  • bvalek2 #3
    Csak az öltönyét féltette
  • sanner011 #2
    Kivéve, ha Ballmer allergiás a tojásra. :D
  • bvalek2 #1
    Ilyen ez a szép új világ. Hol a digitalizálásban van üzlet, hol a könyvégetésben. Egyben biztosak lehetünk: a Microsoft mindig ott lesz az élen!