Berta Sándor

Egyre többen támogatják a könyvek digitalizálását

A Google könyvdigitalizálási projektje vezetőinek már nemcsak a különböző jogi kritikákkal kell szembe nézniük, de folyamatosan nő a hasonló konkurens programok száma is.

Az egyik ilyen projekt az Open Content Alliance (OCA). Az OCA főleg abban különbözik a Google Book Searchtől, hogy a keretében csak és kizárólag olyan műveket digitalizál, amelyek szerzői vagy kiadói erre engedélyt adtak vagy amelyekre már nem vonatkozik a szerzői vagy a kiadói jog védelme. A szövetség így akarja elkerülni az esetleges jogi vitákat.

Az OCA programja most újabb lendületet vehet. Doron Weber, a New York-i Alfred P. Sloan Alapítvány munkatársa ugyanis bejelentette, hogy egymillió dolláros támogatást utaltak át az OCA-t működtető Internet Archive számára. Az archívum eddig 100 000 könyvet és más dokumentumot digitalizált be.

A Nyílt Tartalmak Szövetsége programnak tagja többek között a Kaliforniai Egyetem, a Torontói Egyetem, a Hewlett-Packard, az Adobe, és több más neves intézmény, illetve vállalat is, valamint nemrég csatlakozott hozzá a Yahoo és a Microsoft.

A mostani támogatásnak köszönhetően megnyílik az út a szakemberek előtt, hogy beszkenneljék a Bostoni Közkönyvtár, a Getty Kutatóintézet és a Metropolitan Művészeti Múzeum tulajdonában lévő dokumentumokat. Az Internet Archive alapítója, Brewster Kahle ugyanakkor ezúttal sem felejtette el a kritizálni a konkurens Google céget, mondván ők nem szeretnék, ha a digitalizált alkotások egy céges kereső találataiként bukkannának fel. Az OCA a beszkennelt könyveket mindenki számára egyformán elérhetővé akarja tenni.

Érdekesség, hogy van olyan intézmény - például a Kaliforniai Egyetem -, amely mind a Google, mind az Internet Archive projektjében részt vesz. Az egyetem tagja a Nyílt Tartalmak Szövetségének, de engedélyezte a Google számára a könyvtárában található 2,5 millió mű bedigitalizálását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #2
    úgy hívják PDA :)
  • Proview #1
    Elérhető árú ebook-reader kellene már :)