Gyurkity Péter

E-könyv olvasót mutat be az Amazon

A Sony és az Adobe után az Amazon is az e-könyvekre koncentrálna, mégpedig egy saját hordozható olvasóval, amely vezetéknélküli elérésen keresztül könyvek és egyéb tartalmak gyors letöltését oldaná meg.

A Kindle névre keresztelt megoldást a tervek szerint hétfőn mutatja be a cég, amely egyébként annak idején online könyvesboltként indult. A mára internetes terjesztőóriássá vált Amazon saját boltját egészítené ki egy hordozható készülékkel, amelynek tulajdonosai közvetlenül tölthetnék le a megvásárolt tartalmakat az online boltból. Szakértők érdekes próbálkozásként jellemzik a lépést, amelyben még több rejlik a jövőben.



A Kindle révén elsősorban természetesen az e-könyvek és a hangoskönyvek terjesztését könnyítenék meg. A készüléket megvásárlók ezzel közvetlenül szerezhetnék be az újabb és újabb kiadványokat az online boltból, a vezetéknélküli elérésé és az Amazon saját MP3-platformja révén pedig a nyilván a zeneterjesztés sem lenne hamvába vált ötlet. A cég egyelőre nem árul el részleteket megoldásáról, ám már szinte minden részlet kiszivárgott. A végleges ár 400 dollár lesz, ami nem túl kedvező, de nyugaton nyilván nem okoz majd nagy problémákat.

A készülék egyéb funkciókkal egészül ki, a vásárlók például kérhetik, hogy a The New York Times és a The Wall Street Journal friss száma automatikusan letöltődjön minden reggel, így az újság beszerzése sem jelentene gondot. Bár a piac jelenlég még igen szűk, abban mindenki egyetért, hogy a jövő komoly fejlődési potenciált rejt ezen a téren, amihez nyilván az is hozzájárulna, ha további egyszerű és nagy népszerűségre esélyes opciókat pakolnak a hasonló megoldásokba.

Korábban a Sony is megjelentette saját fejlesztését Reader néven, amelynek elsődleges funkciója ugyanez, az e-könyvek beszerzésének és elolvasásának megkönnyítése. Meglátjuk, hogyan alakul a piac az elkövetkező időszakban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #13
    :) tényleg maga a nyolvanas évek a cucc.
    Egyébként nem értem, hogy miért nem A4 esben csinálják. Akkor egyrészt elférnének rendesen az ilyen nagyobb oldalformátumú doksik. másrészt meg elfektetve könyvet lehetne úgy olvasni mint a rendeset, hogy két oldal egyszerre.
  • whito #12
    Ez is e-paper alapú, mint a sony és egyéb konkurrenciájé.
    A designert valószínűleg 1983-ban hibernálták és most olvasztották ki ezért néz ki úgy, mint ha 25 évvel ezelőtt tervezték volna. :)
  • bunny #11
    Mindkettő otromba, ez még csúnya is. Az én álmom egyébként egy papír vékony, wifis eink reader, rajta pár giga flash ram, érintő kijelző így gomb sem kell rá és csók.
  • L3zl13 #10
    A Sony cuccosa még rendben, de ez? És még drágább is.
    Jó volna már valami használható e-book reader elérhető áron.
  • Szefmester #9
    sztem is célszerűbb lenne vmi e-paper:D
  • Kobaljov #8
    Hát mobil kijelzőjén én nem olvasnék el hosszabb könyvet (pl. a mostani 900 oldal), nem igazán alkalmas rá. Nagyobb kell, hogy ne legyen túl fárasztó + nagyon alacsony fogyasztású, ezért jobb az e-tinta mint a sima mobil, PDA használata. Alakulnak ezek, csak még elég drágák, de mindig így szokott kezdődni. Az össztekerhető és egyébb trükkös kijelzőkkel pedig kisebb méretre is össze lehetne csukni.
  • Kobaljov #7
    Ez nem e-tintás?
  • HUmanEmber41st #6
    Ha rámbízták volna a tervezést, akkor csináltam volna 1 A4 méretű lapot, aminek az alsó sávján van 1 kis érintőképernyős menü, meg 2 gomb, amivel lapozni tud.
    A megjelenítő rész meg lenne e-tintás rendszer, ami csak új oldal kirajzolásakor fogyaszt energiát. USB interface, ami beépített memóriába tölti az olvasnivalót és kész.
  • Big Bad Ryder #5
    Én mobilon olvasom az ebookokat van rá egy jó kis progi, tehát sztem felesleges egy ilyen nagy és csunya dobozt magunkkal hordani
  • Frayer #4
    adhattak volna a designre is ha már egy inovációs terméket készetettek