Gyurkity Péter

Rejtett funkciók az Amazon Kindle-ben

Egy lelkes fiatal kitartó munkával betekintett az e-könyv olvasó fájlrendszerébe és szemügyre vette a vásárlók elől elrejtett funkciókat. Képnéző szoftverre, játékra és helymeghatározó megoldásra bukkant.

Az Amazon érdekes készülékének megjelenéséről mi is idejekorán beszámoltunk. A november közepén felbukkant Kindle elsődleges feladata az e-könyvek és a hangoskönyvek terjesztésének megkönnyítése, a készülék ezen funkciókra koncentrál, igaz 400 dolláros ára nem túl kedvező. Most azonban érdekes hír látott napvilágot a fejlesztésről, amely eszerint több rejtett funkciót is tartalmaz.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Egy ügyes hacker saját blogjában közölte a készülék feltörésének és ezen rejtett szoftverek megtalálásának részleteit, amelyekből mindenki kedvére szemezgethet. A napló eredetileg az Amazon által közzétett forráskód - pontosabban a cég módszerének - némi szapulásával indult, ám gyorsan átváltott a jóval érdekesebb részletek ismertetésére. Kiderült, hogy a mérnökök több olyan megoldást is belepasszíroztak az olvasóba, amelyek végül nem kerültek a felhasználók elé. Hogy miért, azt nem tudni, most csak a listát ismerhetjük meg.


A készülék a das U-Boot szoftvert alkalmazza a bootolásnál. Még a 'Fiona' root jelszóra is sikerült rábukkanni, ám az is nyilvánvalóvá vált, hogy ezt időközben megváltoztatták. További kitartó munkával láthatóvá vált a teljes fájlrendszer és annak felépítése, az egyes könyvtárakban meghúzódó állományok. A készülék háttértárolóján egy képnézegető programot, aknakereső játékot, valamint egy helymeghatározó szoftvert talált. Ezen felül az is kiderült, hogy több funkció támogatja a Google Maps szolgáltatást, hogy jelezze a felhasználóhoz közeli benzinkutakat és egyéb hasznos épületeket, intézményeket.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Maga a kezelőfelület Java alapokra épül, ennek visszafejtésével további rejtett részleteket és billentyű kombinációkat talált. Azt nem tudni, hogy az Amazon miért választotta az említett szoftverek elrejtését és tervezte-e későbbi bemutatásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Juszufka #15
    Pontosan, ha ez tényleg annyira ugyanaz lenne mint egy laptop, akkor senki nem vásárolná, csakhogy nem ugyanaz.

    Igaz, hogy olvasni is sokkal kellemesebb az e-papírt, de ami számomra még fontosabb (azon túl, hogy könnyű), hogy nem merül le két óra alatt. Komolyan ki tud elolvasni egy könyvet két óra alatt? Ezzel több ezret lapozhatsz újratöltés nélkül és egy képet fixen megjelenít fogyasztás nélkül.

    Egy dolog meg épp annyit ér, amennyit fizetni hajlandóak érte.
  • stremix #14
    Én is erre gondoltam h később akarták a felhasználóknak bemutatni, mint új funkciókat. Persze több pénzért. Lebuktak.
  • LowEnd #13
    Nekem tetszik. Ha tellene rá, megvenném.
    (használok laptopot is, de pda-n olvask a legtöbbet. Ennek az előnyei: viszonylag kicsi, könnyű, de a legfontosabb: a jó láthatóság. Amit hiányolok belőle, az a ceruzával történő jegyzetelés, pedig adná magát igencsak.)
  • Charybdis #12
    Ne legyetek már tájékozatlanok.

    1. Olvasni PDA-n is lehet igen, de ez e-papírt használ. Ez azt jelenti, hogy nincsen háttérvilágítása, nem vibrál, pont olyan mint az igazi papír, tehát kíméli a szemet, sokkal nyugtatóbb olvasni.

    2. És azért drága, mert még új a technológia, illetve még kevés embernek van ilyen.
  • archkoven #11
    Itt aztán már megint megy a jajveszékelés ezerrel! Húzok is innen mert még elkapok valmait:)
  • sanner011 #10
    Érdekes cucc, de a negyedét sem éri meg annak, amit kérnek érte.
  • DOGMAN #9
    Navigációs eBook - GPS vevő nélkül is megy :D
    Ehhe...
  • szvini #8
    Igen
  • Gerygrey #7
    Attól, hogy sokan veszik, még lehet szar.
  • loga #6
    Hja teszt alatt áll még az aknakereső mert nem tuti müxik-e :D
    Lehuzas ezerrel...