Gyurkity Péter

Szabadkozik az Amazon a Kindle miatt

Mégpedig nem azért, mert az e-könyv olvasó bármilyen technikai gondokkal küszködik, hanem mert még az Amazon sem számított a kereslet megugrására. A hiány több hetes várakozásra kényszeríti az érdeklődőket.

Jeff Bezos, a cég alapítója és jelenlegi vezérigazgatója a portál főoldalán tette közzé saját bocsánatkérését, amiért nem sikerült megfelelniük az óriási várakozásnak. Kiderült ugyanis, hogy jóval többen érdeklődnek az érdekes fejlesztés iránt, mint ahogy azt korábban bárki képzelte volna, ennek következtében pedig egyszerűen képtelenek kielégíteni a vásárlói igényeket.

Az Amazon Kindle még tavaly novemberben mutatkozott be, és vegyes fogadtatásra talált. Az általunk közölt cikk hozzászólásai is megfeleltek az általános vélekedésnek, többen kritikát fogalmaztak meg a készülékkel szemben, és egyáltalán nem mondhattuk azt, hogy a megoldás a siker bármilyen jelét mutatta volna.

Mostanra azonban a cég számára egyértelművé vált, hogy a kereslet jóval nagyobb, mint amire ők maguk is számítottak, ez pedig gyorsan hiányt idézett elő, vagyis a készülékeket nem tudták időben leszállítani a vásárlóknak. Extrém esetekben akár hathetes várakozásra ítélték az érdeklődőket, akik ezt nyilván nem vették jó néven.

"Voltak reményeink a Kindle bemutatkozásával kapcsolatban, de nem számítottunk ilyen vásárlói keresletre. A rendelkezésre álló készletet az első 5 és fél óra alatt elkapkodták, azóta pedig sikertelenül próbáltuk utolérni magunkat a kapacitás és az utánpótlás növelésével. Reményeink szerint néhány héten belül végre jó hírrel szolgálhatunk és onnantól kezdve még ugyanazon a napon leszállíthatjuk a frissen megrendelt példányokat" - áll a vezérigazgató magyarázatában.

A Kindle technikai jellemzői a következők: mérete 19,05 cm x 13,4 cm x 1,77 cm, súlya 292 gramm, a 6 hüvelykes fekete-fehér kijelző 600x800-as felbontást támogat, a letöltésekről pedig a tengerentúlon az EV-DO támogatás gondoskodik. Azt még nem tudni, hogy az európai vásárlók támaszkodhatnak-e a GPRS/EDGE/HSDPA technológiákra, illetve az sem ismert, hogy pontosan mennyi memória van a készülékben. A Kindle Store több mint 90 ezer művet kínál letöltésre, az interneten azonban nem tudunk szabadon böngészni a masinával. Az Amazon 400 dollárért árulja a fejlesztést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Polemius #17
  Akkor úgy néz ki, nem tartozol a célcsoportba. :)
  A jegyzetelés valóban nem jellemző, de mintha már lenne valami olyasmi megoldás is, érintőképernyővel. Nyilván, ahogyan elterjednek, több gyártó is beszáll, nem csak az árak fognak lemenni, hanem a készülékek is fejlődnek és a kevésbé tömeges igényt kielégítő modellek is megjelennek mindenféle extra szolgáltatással(mint ahogyan idővel megjelentek laptop területen a subnotebookok vagy a desktop replacement gépek pl.).
 • echo #16
  olyan dolgot olvasok SOKAT ami a4-es formátumban van. szóval a kérdés nem az, hogy befér e a zsebembe, hanem, hogy a halom paírt kell valahogy rendben tartani, vagy esetleg egy ilyen és kész. bár lehet még ekkor sem lenne versenyképes a papírral, mert itt a jegyzetelés a margóra ha jól értem nem igazán megoldott :)
 • Polemius #15
  Na de olvasod-e a köteg A4-es papírt buszon, vonaton? Vagy az ágyon heverve? Wc-n ülve? Unalmas órán/értekezleten? Elfér-e a hátizsákodban, netán a zsebedben? Tudod-e kényelmesen fél kézzel tartani, miközben a kávédat kortyolod, netán hamuzol? :)
 • echo #14
  nem látom mennyire lenne egy ilyen a4-es nehezebben kezelhető, mint amikor most egy köteg a4-es papírt olvasok :)
 • Polemius #13
  waterman:

  Ár:
  Mi értelme két olyan eszköz árának összehasonlítása ami más-más célra készült? A DPA nem iganzán jó arra amire egy e-book olvasó, az e-book olvasó nem igazán jó arra, amire egy pda.

  A méretről:
  A lentebb említett A4 méret elég nehezen kezelhető. Az általad említett fél A4-es méret az valóban kezelhetőbb ennél, nyilván lesznek akkora méretű olvasók is (igazából vannak most is az itt említett típusoknál nagyobbak, csak kevésbé ismertek, keresgélj kicsit).
  A sony cuccának méretét néztem meg most neked pontosan, annak a mérete 175 x 122 x 8mm, ami szinte hajszálra a B6-os papírméretnek felel meg, azaz egy kisebb alakú könyv méretének. Ha szétnézel (akár a könyvespolcodon, az alant írtak alapján) rengeteg hasonló méretű könyvet fogsz találni, mert könnyen kezelhető, jól olvasható (a szöveget sem túl nagy, sem túl kis részekre tagolja, kicsi a könyv tömege, akár kézben is tarthatod hosszabb ideig). Ezért hasonlít terjedelmében is egy könyvformátumra.

  Amúgy meg hol írtam a vastagságról? Sehol nem írtam, hogy legyen laptop vagy szótár vastagságú! Ne tulajdoníts nekem olyat amit sosem állítottam!
  Vetted egyáltalán a fáradtságot, hogy megnézd mekkora ezeknek az eszközöknek a mérete, a tömege? Mint fentebb írtam a méretet, a sony olvasója pl. 8mm! Hol van ez a laptop vastagságtól? "majd akkor veszek ha max fél centi vastag lesz" - írtad. Nos, nekem nem tűnik nagy különbségnek.

  Meg hogy nehéz? kb. 250g, ezt szerintem még a nagyid is elbírja.
  Ahogyan nagyobb betűméretre állítva is talán el tudná még olvasni - és nem egy sor fér ki a kijelzőre, mit barokkos túlzással állítottad.
  A hozzászólásod alapján úgy érzem, nem igazán nézted meg, mikről is nyilvánítasz véleményt, ezért itt egy link, talán veszed a fáradtságot és ezt megnézed:
  http://www.youtube.com/watch?v=wDyDP3gIGW0
 • waterman #12
  nem értetted az érvelésem. egy pda is kijönne az árából, ami sokkal több mindenre jó. mellesleg egy mitac is szép képet ad. DE! én nem pda-ról beszéltem hanem az árainak összehasonlításáról.
  másrészt amit megint sikerült félreérteni: a mérete igenis legyen legaláb fél a4es lapnyi. ennek indoka igen egyszerű: hogy lehessen látni. mindnenki csak azt nézi, hogy ő maga mire használná, de pl a 86 éves nagymamám azért nem olvas mostanság, mert kicsik neki a betűk (feljebb állítod a betűméretet és egy sor megtölti a képernyőt - jó lenne minden sor végén lapozni) és ha el is tudná olvasni, akkor is az a gond, hogy a másfél kilós könyvet nem bírja már tartani. tehát nem látom értelmét, hogy könyv vastagságú legyen ez az olvasó, csak azért hogy jobban hasonlítson egy könyvre. milyen az ideális könyvvastagág (örkény egypercesek versus magyar-angol nagyszótár, no? )? ritkán olvasol, ha azt mondod, hogy laptop vastagságú e-könyv az jó. a 600 oldalas könyv olvasása közben elég gyakran bírkózik az ember a felesleges 590 oldallal. legyen piszokvékony és könnyű. a motorola razr miért nem kurblis telefon? így már nem is hasonlít egy szép antik telefonra. miért nem lóg belőle a kurbli? mert nem kell az hozzá, hogy a funkcióját ellássa. tehát ha már digitális könyveket csinálunk, akkor a funkcionalitásnak is fel kéne nőni hozzá. egy vékony kis eszközt bevonnának matt, csúszásgátló anyaggal és frankó lenne.
  és szeretnélek megkérni, hogyha nem csípős választ szeretnél kapni, akkor gondolj bele kicsit a válasz milyenségébe mielőtt szarkasztikus stílusban felidézed nekem milyen egy könyvtár. (kétszer is szegénységi bizonyítványt akartál rólam a két hozzászólással. thnx) rengeteget olvasok, vavian fable, rejtő jenő, egy rakás science fiction és csak azért nem szeretek asimovot olvasni, mert akkora vastag könyvekben fér el, hogy csak asztalnál lehet olvasni. csak ezért és semmi másért lenne jó nekem egy vékony e-könyv. de akkor majd megvárom, míg az én igényeimnek is megfelelőt dobnak piacra. snitt.
 • kvp #11
  Akinek tul kicsi a kijelzo, annak javaslom a thinkpad-ek x sorozatat. Akinek az ar szamit, annak meg az olcso laptopok a jok (pl. asus eee). En annak idejen eleg sokat olvastam ebook-okat kis 3 inches fekete-feher kijelzon, meg egy regi texas instruments 89-esen, de az jopar eve volt... a vilag szepen lassan koveti a technikat es a mernokoket. Mostanra mar nem csak az illegalis hazilag digitalizalt konyveket lehet olvasni, hanem akar fizetni is lehet ertuk. A hardver is fejlodott, hiszen most, 10 evvel kesobb mar ketszer akkora a kijelzo.

  ps: Ha valaki feltori a gepet, akkor elerheti vele a netet es par beepitett jatekot is (fel vannak telepitve, csak letiltottak oket). Tovabba mivel sima linux fut rajta, erdemes felrakni egy rendes pdf olvasot es egy openoffice-t is. A memoria: 64MB ram, 256MB flash (minusz az oprendszer) +4GB-ig sd kartya. A gep egy sima intel xscale-es pda, csak egy 800x600-as eink-es kijelzot kapott, ami jot tesz az aksik elettartalmanak ha tobbnyire allokepet nezunk rajta.
 • QuippeR #10
  az ára (még) tényleg nagyon sok, de aki azt hiszi, hogy egy PDA-val helyettesíthető, az nem tudja miről beszél.
 • Polemius #9
  okosan gyerekek:

  Bármilyen meglepő számodra, ma is vannak emberek akik olvasnak. Mert szeretnek olvasni. Nekik készül (te nyilván nem tartozol a célcsoportba).
 • Polemius #8
  waterman:

  Ez nem PDA.
  Könyvolvasó. Nem arra szolgál, hogy böngésszél, levelezz vagy ilyesmi. Könyvet olvasnak rajta. Hülyeség lenne egy gyufáskatulyányi, folyamatos olvasásra amúgy sem igazán alkalmas kijelzőn olvasni, miközben kifolyik az ember szeme.
  Erre a célra (e-book olvasásra) jelenleg ezek a legjobb eszközök.

  A mérete meg miért ekkora? Nézz meg egy könyvet. (Láthatsz ilyeneket könyvesboltban, vagy könyvtárban. Meglepő felfedezést tehetsz a könyvek és a könyvolvasók fizikai méreteit összehasonlítva.)