Berta Sándor

Könyvek csak igény esetén

Eddig meglehetősen nehéz dolga volt azoknak, akik szerették volna a könyveiket vagy versesköteteiket kiadni. Erre a problémára nyújt megoldást egy német cég.

A vállalat neve Books on Demand (BOD) és azoknak akar segíteni, akik szeretnék az első műveiket kiadni nagy befektetés nélkül. A BOD előnye, hogy minden könyv kivonata felkerül elektronikus formában a világhálóra, főleg a nagy online boltokba (Amazon stb.) és csak akkor nyomtatják ki, ha valaki szeretné az adott terméket megvásárolni. Így rendkívül sok pénz, elsősorban nyomtatási és tárolási költség takarítható meg, hiszen nincs szükség a raktározásra.


A BOD katalógusában szereplő művek semmiben sem különböznek a hagyományos társaiktól, van ISBN-számuk, egy példányukat megkapja a Német Nemzeti Könyvtár és bekerülnek a szállítható könyvek jegyzékébe is. A BOD központi telephelye Hamburgban található, egy nagy helyiségben számos nyomdagépet helyeztek el. Amennyiben megrendelés érkezik, azonnal ki tudják nyomtatni a szükséges mennyiséget.

A megoldás rendkívül sikeres, eddig ugyanis 6 millió alkotást nyomtattak ki, és havonta átlagosan 500 új címmel bővül a katalógus. A művek között vannak regények, verseskötetek, fotóalbumok és szakkönyvek. Utóbbira jó példa a Natural Dog Food, amelyből eddig 10 000 kelt el és amelynek írója a 26 éves Susanne Reinert. "Nagyon büszke vagyok erre. Biztos vagyok abban, hogy egy hagyományos kiadót nem érdekelt volna a kiadványom, de nem akartam belenyugodni és végül rátaláltam a Books on Demandra. A BOD-nál még azt is meghatározhatom, hogy a borító hogy nézzen ki, mennyibe kerüljön és én mennyi pénzt kapjak az egyes eladott példányok után" - jelentette ki Susanne Reinerth.


S valóban így van, a szabályok egyszerűek, bárki könnyen eligazodik közöttük. Meghatározható, hogy az adott kiadvány hány oldalas legyen, mennyiért kínálják. Egy 15,90 euróba kerülő, 180 oldalas könyvnél a szerző 4 eurót kap értékesített példányonként. "Olyan sok embernek vannak történetei, mi az ő ötleteiket jelentetjük meg. Érdekes, hogy nem jelentünk konkurenciát a nagy kiadóknak, sőt, némelyik vállalat nálunk nyomtatja a saját alkotásait. Ennek ellenére örülünk, amikor egy a kiadók által elutasított könyv nálunk sikeres lesz, mert így megmutathatjuk: így is lehet " - szögezte le Moritz Hagenmüller, a BOD vezetője.


A kínálat folyamatosan nő, jelenleg a katalógusban már 70 000 mű szerepel. A könyvek terjedelme, témája és minősége változó. Vannak igazi bestsellerek, megható történetek, míg más kiadványokból még egy sem kelt el. Minden a katalógusban megtalálható alkotás több mint 1000 online boltban rendelhető meg. Az eladási toplista élén 11 000 eladott példánnyal a 16 éves, 2004-ben meghalt Jenni nevű lány naplója áll, amelynek címe: Nem akarom, hogy sírjatok. A mű megjelentetését egy nagy kiadó korábban elutasította. "Azzal, hogy megjelentettem a naplóját, a lányom kívánságát teljesítettem, az utolsó fejezetet a testvérének diktálta le a kórházban" - mondta Marianna Cranen, Jenni édesanyja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    ...havonta átlagosan 500 új címmel bővül a katalógus.

    Pisa-teszt rulez? :D
  • QuippeR #3
    lulu.com? évek óta működik a modell, attól még hogy a POD első betűjét B-re cserélik, nem találtak fel semmi újat.
  • Csatti #2
    "A megoldás rendkívül sikeres, eddig ugyanis 6 millió alkotást nyomtattak ki, havonta átlagosan 500-at." itt van egy kis baki, vagy pedig már elég régóta csinálják... :)
  • kandeláber #1
    A cikkből úgy tűnik, mintha ez egy nagy újdonság volna, pedig már régóta működik hasonló Magyarországon is. Pl.: http://www.konyvcsinalo.hu/