Gyurkity Péter

Seagate: fertőzött Maxtor merevlemezek kerültek ki

A Seagate némi habozás után megerősítette, hogy több trójai vírussal fertőzött merevlemez került a boltokba, amiért ők kínai partnerüket okolják. A Western Digital eközben energiatakarékos sorozattal újít.

A gyárilag vírusos merevlemezekre elsőként a Kaspersky hívta fel a figyelmet, amely egy Hollandiában értékesített példányon bukkant a trójaira. A Maxtor 3200 fertőzésével kapcsolatban a Seagate először tagadta egy ilyen eset lehetőségét, ám most megerősítették, hogy az augusztus után értékesített példányoknál igenis előfordulhatott ilyen malőr.

A szóban forgó trójai AutoRun-AH névre hallgat és elsődleges feladata az online játékoknál használt belépőnevek és jelszavak felkutatása és továbbítása egy kínai szerverre. Nem véletlen, hogy a gyártó most egyik kínai partnerét okolja, amelynél a jelek szerint valóban bekövetkezhetett a sorozatos fertőzés, még mielőtt a frissen legyártott példányok a boltokba kerültek volna. Az eset még politikai vitákat is kiváltott, azt követően, hogy néhány fertőzött 500 GB-os példány Tajvanon bukkant fel Azt nem tudni, hogy pontosan mennyi merevlemez érintett az ügyben.

A Western Digital a napokban követte a Hitachi példáját és szintén energiatakarékos sorozatot jelentett be, amelynek tagjai a cég közleménye szerint 4-5 wattal kevesebbet fogyasztanak mint a konkurencia hasonló fejlesztései. A GreenPower család egy-egy példánya ezzel évente 10 dollár megtakarítást jelent a vállalatoknak, ami nem tűnik nagy összegnek, ám több száz, netán több ezer ilyen merevlemez esetén már nem elhanyagolható nagyságrendet ér el.

A takarékos példányok 500 és 750 GB-os, illetve 1 TB-os változatban jelennek meg, támogatják az IntelliPower, IntelliSeek és IntelliPark technológiákat, 16 MB gyorsítótárral, és természetesen SATA interfésszel érkeznek. Áruk 150, 250, illetve 350 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nethyrrea #22
    kínában ipari méreteket ölt az online játékokkal összefüggő farmolás. nemegy olyan eset is volt hogy hekkeltek játék accountokat és leszedtek róla mindent hogy aztán a vastag pénztárcájú vevőnek ropogós dolcsiért eladják. és manapság a játékostársadalom egyre nagyobb része játszik valami mmo-val. és ahol mmo van ott vannak kínai farmerek is.statisztikai alapon is nyertek volna az ügyön. csakhát könnyelműek voltak :D
  • phoenix1 #21
    Érdekes olvasmány. Még nem nagyon találkoztam olyan hdd-vel ami nem lett volna formázva vagy lettek volna rajta partíciók. :xd
    Kedves virs lee: jobb klikk a mappára, tulajdonságok -> biztonság-> hozzáadás -> speciális -> keresés most; válasszad ki a rendszergazdákat, rendelj hozzá jogosultságot, és már be tudsz lépni a svi-be.
  • Darth Sith #20
    kisebb 2-300GB-os sorozatokból nagyon jók a seagate-k, de 500as és fölöttiekből már csak WD-t érdemes szerintem venni. Nekem 2db WD 500GB-os van, és eddig semmi probléma nem volt velük.
  • pero #19
    Virs lee!

    Szerintem vidd vissza akkor ki cserélik szó nélkül,legalább is azt kell hogy csinálják...!
    Hm én azt mondom hogy ne vegyetek 500g vinyót!
    Seagate-nek ez nagy szívás!
  • virs lee #18
    Én is vettem egy hónapja kb. 500-as vinyót (seagate vagy samsung, faszomtuggya), nem volt formázva, én partícionáltam + formáztam, de a NOD32 mindig magyaráz hogy megakadályozta vmi vírus futását, ami a System Volume Information könyvtárban található! Namost ez egy olyan könyvtár amit megnyitni se lehet, formázás után jön létre, tehát honnan a faszomból kerül oda vírus??

    // Ez ugyanaz az eset mint amiről a cikk szól, vagy az vmi más?
  • Csi9aa #17
    Ez komolyan kérdés volt?
    Linuxnál addj hozzá HAL szabályt, ami kibányássza az autorun.inf open sorát, és wine-al elindítja a vírust ;)
  • Praetor #16
    Szakállas hír...
  • beatz #15
    ez kifejezetten online jatekok jelszavainak megszerzesere iranyulo trojai progi, aki ezekkel nem jatszik nem kell h aggodjon....
    The following games are affected:
    WSGame, 91.com, QQ, Woool, rxjh.17game.com, TianLongBaBu, AskTao, Perfect World (Wanmei Shijie), World of Warcraft.

    a wow-on kivul egyikse ismert tulzottan itthon szerintem.
    egyebkent igen nagy biznisz van az ilyesmiben, legalabbis azoknal a jatekoknal, ahol fos a support. egy-egy jo karakter accountja a rajta levo (virtualis) arany/penz mennyisegetol es a karakter felszerelesetol fuggoen igen magas aron ertekesitheto. en pont a multheten adtam el az egyik sajat karakteremet egy londoni faszinak ~55ezerert =)
    aki ezt nagyiparban uzi, bekaszal 10-100-1000-x ilyen accountot az eleldegel belole egy joideig
  • kicsibicska #14
    Akkor nem történik semmi.

    (Nehéz volt?..)
  • balee66 #13
    "rákerült egy autorun.inf file ami elindítja a trojait ha nincs letiltva ez a feature a windowsban."

    És ha valaki nem Wint használ?