Specker Balázs

A Toshiba új technológiájú meghajtói már a piacon

Nemrég számoltunk be a merevlemezek új technológiájáról, ám a Toshiba első termékei máris a piacon vannak.

Az új 1,8 inches meghajtó mintegy 40 GB adatot képes tárolni egyetlen korongon. Ezt 206 megabit/négyzetmilliméteres adatsűrűséggel érik el. A meghajtó a Toshiba Gigabeat F41 lejátszójában található meg. A cég ezenkívül szintén gyárt háttértárolót az Apple iPodjaiba is - írja a Softpedia.

Az új eljárás az adatok merőleges rögzítésével (perpendicular recording), tehát egymás feletti tárolásával éri el a kapacitásnövekedést, eltérően a hagyományos winchesterektől, ahol ez hosszanti irányban történik. Az eszköz két verzióban is jelen van a piacon, az egyik az egy korongos, 40 GB-os, míg a másik a két korongos, 80 GB-os típus. Jövőre a japán óriáscég azt ígéri, már 0,85 inches mini meghajtói is ezt a technológiát fogják használni, így a minikorongok kapacitása 6-8 GB körülire növekedhet.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Habár a technológia segítségével megnövelik a merevlemezek adatsűrűségét, az új technológia arra kényszeríti a gyártókat, hogy új fejet és elektronikát fejlesszenek ki. A Toshiba győzelmi mámora éppen ezért valószínűleg rövid életű lesz. Minden nagyobb gyártó bejelentette már az új technológiát használó saját merevlemezével kapcsolatos terveit. Júniusban a Seagate is felfedte merőleges rögzítésű merevlemez családját, amely a cég ígérete szerint még a nyár folyamán elérhető lesz - olvasható a CNet News oldalán.

A Toshiba jelenleg az MK4007GAL típusú, 40 GB-os merevlemezét OEM és különleges partnereinek szállítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pukkár #26
    Itt nem a zenehallgatás funkcióról van szó vagy akár a mobilokról. Arról hogyha a haverodnak vagy elakarsz vinni pár filmet vagy játékot (ami simán lehet 40 gb) akkor elég macerás lenne 10 DVD-t cipelni. Ehelyett beleteszel a zsebedbe egy 5 cm-s kis szart amire ráfér minden amit akarsz. Akinek meg 40 Gb kell zenének kötözzön a hátára egy hifit az agya helyére meg tegyen egy vincsesztert:D:D
  • Yv@n #25
    Lemezenként ennyi, egy asztali meghajtóban egyrészt nem ekkora felületű lemezek vannak, másrészt nem feltétlenül csak 1 lemez.
  • MaREk #24
    nagyszeru es mikor tortenik vegre valami elorelepes?
  • Caro #23
    A pen drive és a flash kártya nem egy kategória.
    A memória minősége sem ugyanaz.
    A flash kártyákkal nem szokott gond lenni. A pen-driveokkal igen.
  • Inquisitor #22
    "A flash sokkal megbízhatóbb."
    A Flashes MP3-as lejátszók hibastatisztikáját nem tudtam követni, ellenben a különböző memóriakártyák és pendriveok alapján szvsz legalább annyi krepál be, mint HDD-ből.
    Nem mellékesen a maximum írhatóságot nem is olyan nehéz túllépni rajtuk.
  • dez #21
    Átlag 3 és fél perces számok? Mit hallgatsz te, tini-popot? Én pl. olyan zenéket hallgatok, ahol egy szám akár 20 perc is lehet, de inkább egész albumok képeznek egy egységet, és ebből van csak mp3-ban többtíz giga. Ha megyek valahova, legszívesebben mindet vinném, mert nem tudhatom előre, melyikhez lesz kedvem, vagy esetleg nem találkozok-e valakivel, akinek megmutatnék valamit, stb. Ne magadból indulj ki.
  • archkoven #20
    Szerintem 1GB valóban elég egy mp3 lejátszóba (erre felfér 320 bittel 6 CD), de 5 giga már untig elég, nem hiszem, hogy van ember akinek ne lenne elég ha kb 35 lemez közül választhat és akkor még alacsonyabb bitrátáról nem is beszéltem.
    Nekem a gépemen 18 gigányi zene van, ez 3400 számot és 214 órányi zenét jelent (ami átlagosan kb. 190 bites tömörítésnek felel meg tehát nem olyan szar). 40GB-os hordozható zenelejátszó mi a fasznak???? Csupán parasztvakítás.
  • Kis-Bob #19
    "Szoktam használni pen-drive helyett, de egy pen-driveon se vinnék többszáz megás cuccokat."

    Én egyszer egy gyakorlat anyagát akartam elkérni a gyakvezértől. Power Point volt, tele képekkel. Kb. 600 Mb. És akkor még nem kértem hozzá az előadás anyagát. Pendrive-on tettem meg. Hidd el, attól, hogy te nem használod ilyen célokra, az még lehet másoknak kifizetődő.
  • archkoven #18
    Egyet kell, hogy értsek Caroval. Tudom, hogy a legújabb merevlemezes drive-ok már igen komoly gyorsulásokat kibírnak, és már nem olyan érzékenyek, de én sem tartom jó öltetnek egyelőre ezeket hordozható eszközökbe építeni.
    A flash sokkal megbízhatóbb.
    Ahol mégis mindenképpen létjogosultságát érzem a dolognak az a videokamera, szerintem ott el fognak terjedni és teljesen ki fogják szorítani a hagyományos adatrögzítést.
    Végül is nem olyan nagy hülyeség egy zenelejátszóba is azt tenni, de a telefonba én egy komlett hülyeségnek tartom, valahogy még mindig nem értem miért kell egy telefonnak videokat felvenni, de lehet, hogy csak én vagyok maradi, hogy még mindig kizárólag telefonálásra használom.
  • OliApa #17

    Hetente 2-3 alkalommal ejtem betonra a Nokia 6230-asomat úgy 1.2 m-ről. (persze véletlenül)Rágondolni is szörnyű, mi lenne, ha egy ilyen kütyü lenne benne . . .