Gyurkity Péter

Elbocsátások a Seagate-nél

A Seagate Technology szerdán jelentette be, hogy 150 millió dollárt kíván lefaragni éves működési költségeiből és ennek érdekében alkalmazottainak létszámát 7 százalékkal, összesen 2900 fővel csökkenti.

A merevlemezgyártó indoklása szerint a személyi számítógépekbe szánt háttértárolók második negyedéves forgalma a vártnál kedvezőtlenebbül alakul, továbbá a kíméletlen árverseny miatt csökkent a piaci részesedése a noteszgépekhez szállított merevlemezek terén is. A következő hónap rendkívül fontos időszak lesz a Seagate - és az egész ágazat - számára, ugyanis tapasztalataik alapján a cég nyereségessége nagyban függ a júniusi forgalomtól, és a piaci helyzettől: a vállalat adatai szerint a júniusban lebonyolított eladások a felét adják az egész negyedévben elért forgalomnak.

A Seagate költségcsökkentő tervei 50 milliós kiadást jelentenek a jelenlegi negyedévben, jóllehet az átszervezések nagy részét az év végére ütemezik. A cég ígéretei szerint a költségcsökkentések nem érintik az új termékek bejelentésével kapcsolatos korábbi terveiket, jóllehet a költségek további lefaragását kizárólag újabb területek bevonásával képesek elérni. Mindenesetre nehéz időszak előtt állnak, ugyanis a hivatalos menetrend szerint számos új háttértároló bemutatására kerül sor az elkövetkezendő hetekben.

A merevlemezgyártó ágazat - amely hírhedten kemény feltételeket szab az érvényesülni szándékozó vállalatok számára - megszenvedi az erőszakos árversenyt és a gyártók által mesterségesen táplált túlkínálatot. A Credit Suisse First Boston által nemrégiben közzétett elemzés szerint a várható profit csökkenése a befektetőket is elriasztja és így tovább romolhat az amúgy sem rózsás piaci helyzet. Ezzel egyidőben piackutató cégek szerint számos gyártó a második negyedévet is veszteséggel zárja, amit majd a második félévben meginduló lassú regenerálódás követ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!