Specker Balázs

A digitális tévé a Seagate jövője?

A világ legnagyobb merevlemezgyártójának tartott Seagate az elkövetkezendő másfél évben a legtöbb bevételt azokból a készülékekből nyerheti, melyeket elsősorban a különböző tévé adások rögzítésére szántak.

"Rengeteg merevlemezünk megtalálható ezekben a digitális videofelvevőkben" - nyilatkozta Bill Watkins, a Seagate vezérigazgatója egy nappal azután, hogy kiderült, a cég negyedéves eredményei jócskán túlszárnyalták az elemzők becsléseit. Így nem is csoda, hogy a céget a Forbes a 2006-os év vállalatának választotta. "Az elkövetkezendő egy-másfél évben minden a tévéről szól majd" - tette hozzá Watkins a CNet News oldalán.

A 2005 júniusában lezárt üzleti évben a cég bevételeinek már 13%-át tették ki a szórakoztató-elektronikai cikkekben értékesített merevlemezek, ez a szám 2004-ben még csak 5% volt. Watkins úgy látja, hogy a Seagate tárolói a szórakoztató-elektronikai készülék egyre színesebb palettáján is fellelhetőek lesznek. A cég vezetője reméli, hogy a HDTV elterjedése még több tárhelyet tesz szükségessé és így a Seagate merevlemezek még nagyobb számban fogynak majd. Az otthonok után pedig az autóké lesz a főszerep - állítja Watkins."Az autóval közlekedők az ülésbe építve kívánják látni szórakoztató rendszerüket" - mondta Watkins. Akárcsak otthon, az autóiparban is az a kérdés, kinek a kezében legyen a zenékhez és a videókhoz való hozzáférés joga. Az autógyártók ragaszkodnak ahhoz, hogy ez náluk legyen. Az otthonokban úgy tűnik, azok az előfizetéses szolgáltatások a nyerők, melyek technikai hátterét a kábel és telefontársaságok finanszírozzák a havi előfizetési díj fejében.

A Seagate legfőbb vetélytársai az olcsónak tekinthető flash memóriák, amelyeket előszeretettel alkalmaznak mobiltelefonokban, digitális fényképezőgépekben vagy hordozható zenei lejátszókban. Ám Watkins szerint a flash memóriák elterjedése a merevlemezek keresletét is serkentheti, mivel az emberek előbb-utóbb el kívánják menteni azokat a képeket vagy zenéket, amelyeket flash alapú tárolókra töltöttek le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #22
  Hát, tudsz mondani bels értéket? A Seagate-ek 2.2 és 2.8 bels között vannak, kapacitástól függően. (Idle, de seeknél is alig több.) Szintén nem nagyon melegszenek. De jó tudni, hogy a Hitachi is jó ezekben.
 • Piscator #21
  Nem a Hitachi a leghalkabb HDD? Ha nem a leghalkabb, az egyik leghüvösebb mindenesetre.
 • valaé valaé ná #20
  A seagate-ek közül a mostani 7200-ek nagyon jó széria. Szinte alig hoznak vissza belőle. Nem úgy mint a Maxtorokból.
 • dez #19
  Hát igen, kezdetben volt a számítástechnika, ma meg van a PC-biznisz.
 • Molnibalage #18
  Ez igaz. Ezzel nem tudok vitába szállni.
 • Freddy TNT #17
  Nagy cucc. Nekem van egy 15 vagy 30 Megás seagate vincsim és a mai napig működőképes. Igaz bad szektoros itt-ott Ettől függetlenül döglött meg később egy 650 Mb-s és egy 6 gigás.

  Régebben azért sokkal jobban összeszerelték a vincsiket, mint napjainkban. (élettartam)
 • Molnibalage #16
  Nekem két Seagate vinyóm van. A 10GB -os a rendszervinyó, már 7 éves és kb. 60-szor volt rá WIN telepítve, és van még egy 210Mb-os csak poénból. Na az kb. 12 éves, még a garicímke is rajta van. Na ezt adjátok össze.
 • DOT #15
  A "kommersz" kategóriában már jó ideje a Seagate a csúcs. Csendes, gyors, megbízható. Aki nem hiszi, járjon utána. :)
 • Sepu #14
  Már több mint öt éve van Western Digital HDD, ami 10 gigás, de eddig nem volt probléma vele, és nem is lesz amíg nem veszek másik HDD.
 • maestro85 #13
  na minjdárt lecserélem a két maxtoromat seagate-re, nekem is a zúgással van bajom, pedig műanyag kapcsok fogják a wincsiket a fémvázhoz, de így is rezeg az egész szház :(