Berta Sándor

A Seagate felvásárolja a Maxtort

A világ legnagyobb merevlemezgyártó cége ezzel megszabadul egyik közvetlen riválisától. A tranzakció értéke 1,9 milliárd amerikai dollár. Mindez azt jelenti, hogy tovább csökken a merevlemezgyártók száma.

A hírt hivatalosan megerősítette a Seagate is. A vállalat egyúttal közölte, hogy a Maxtor részvényesei egy Maxtor részvényért 0,37 Seagate-részvényt kapnak majd. Az átadás-átvétel hivatalosan 2006 második felére válik teljessé, feltéve, ha mind a két cég részvényesei, mind pedig az amerikai gazdasági versenyhivatal jóváhagyja a tranzakciót. Az egyesülés végeztével a Seagate részvényesek kezében lesz 84%, a Maxtor részvényeseknél pedig a maradék 16%. Az üzlet értéke 1,9 milliárd dollár. A vezetők reményei szerint a szinergiák kihasználása, a közös részlegek bezárása egy év után 10-20%-os költségmegtakarítást jelenthet.

A Seagate vezérigazgatója, Bill Watkins az egyesített fejlesztői gárdát, a szélesebb termékválasztékot és a beszállítói téren elérhető megtakarítást emelte ki, aminek révén jobb termékeket dobhatnak piacra, olcsóbban. A Maxtor elnöke, Dr. C.S. Park ezeken túl a részvények értékének növekedését hangoztatta.

Az egyesült cég megtartja a Seagate nevet, a Maxtor elnöke pedig csatlakozik az igazgatótanácshoz. Amennyiben nem jön össze az ügylet, a Seagate 300 millió dollár bánatpénzt köteles fizetni.

Mint ismeretes, még 1996-ban a Seagate megvásárolta a Connert, majd 2001-ben a Quantum került a Maxtor tulajdonába. Az iSuppli piackutató cég adatai szerint jelenleg a Seagate a világ vezető háttértároló-gyártója, piaci részesedése 30 százalék. A második legnagyobb Western Digitalnál ez az érték 18, míg a harmadik Maxtornál 13,5 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DanyyX #96
    Amúgy Maxtorék IC eldurranás problémáját a melegedő IC (most hirtelen nem is tudom melyik melegedett rajta), szal a melegedő IC-re rárakott miniatür aluminium hűtőborda, vagy esetleg (ez macerásabb) más tokozású IC használata megoldhatta volna...
  • DanyyX #95
    Nekem van egy 850MB-os WD Caviar-om. Működőképes, csak kicsit lassú szegény. Volt egy idő, amikor arra logolt a DC, meg az IRC...
  • DanyyX #94
    Havernak 160-as maxtorjáról leégett az elektronikában vmi, és vennie kellett egy másikat, hogy átrakhassa a panelt és lementse az adatait....
    A boltbol szinte kib***ták, amikor elmesélte a boltosnak, hogy kéne neki 160-as panel. Annyi volt a válasz, hogy vegyen egy másikat és rakja át ha tudja...
  • DanyyX #93
    Az MFM nem vezérlés, hanem adatrögzítési eljárás...
  • kerob #92
    Nekem régen egy 261 Megás Seagate winyóm volt, annak még most sincs semmi baja, aztán lecseréltem az 586-osomat p2-re, ebbe beletettem egy WD Caviar Winyót, ami kiégetett az alaplaból 3 kondenzátort.
    Ekkor cseréltem le a konfigomat amd-re, és egy Quantum fireball winyóra, aminek monanom sem kell, de semmi baja nincs. Most egy 3 év garos 80 gigás Seagate Baracudám, és egy 5 év garos 40 gigás Samsungom van. Maxtort sosem fogok venni, mert eddíg csak rosszat hallottam róla, a WD-ről, meg meg van a véleményem (lásd előbb).
  • Piscator #91
    ez igaz!
    nekem a WD caviarom ( bebebebeeeeeeeeeeeee 10 GB-ás, hát nem HQ capacity na és) is 5 év után egy sorozatos ház csere után kezdett lefagyni, kattogni.

    Hitachi the best!
  • Piscator #90
    sajnos a komolyabb forumokon egyértelműen megmondják, statisztikailag mi a bénább...
    igaz, kinek mi a jó, meg séria függő.is.
  • Piscator #89
    reméljük nem fogja a márka név mellett a forrófejűt minőséget is örökölni...
  • muerte2 #88
    Én nem rég ajándékoztam el egy 20Mb-s Wdigital caviar-t. az is 10év felett volt "kicsivel", még az amiga mellé használtam, de ven működő seagate 1Gb-s vinyám is igaz már csak szétszedve mert széttörtem az IDE csatl részt és hát már nem érte megcsináltatni tavaj sem. :)
    3hónapja adtam el Maxtor 40Gb-st az első 7200-as szériábol, probléma mentesen. Most egy 80-as maxtoro, és egy 200-as WD SATAII-m van, mind2 teljesen ok. sztem itt is ki kell fogni a jókat és ki lehet fgni a szarokat mint más területen.
  • Molnibalage #87
    Itt áll előttem egy totálisan működőképes 220 megás Seagate vinyó. Cirka 12 éves lehet.
    A gépemben a system vinyó amin az XP fut 10 gigás Seagate, 7 éves. Sose volt vele gond, pedig vagy 80-szor tuti hogy volt formatálva és telepítve rá ez-az.
    Na ez az időtállóság. Az hogy mindkettő Seagate totál véletlen.