Gyurkity Péter

Csökkenti a merevlemezek fogyasztását a Hitachi

Bár a cég bejelentette, hogy kivonulnak az asztali számítógépek piacáról, ez nem érinti a merevlemezekre szakosodott részleg munkáját. A Deskstar vonalán rekordot értek el a fogyasztás leszorításában.

A Hitachi Global Storage bejelentette, hogy elkészült a Deskstar asztali sorozat legújabb tagja, a P7K500 néven jelzett változat, amely több újítást is magába foglal a fogyasztás csökkentése érdekében. Néhány elemet a noteszgépek vonaláról emeltek be az asztali szegmensbe, mások pedig a meglévő technológiák frissítéseként jelennek meg, ám mindegyikük megegyezik abban, hogy a merevlemez üresjáratát igyekeznek még csöndesebbé, még takarékosabbá tenni.

A közlemény három megoldást emel ki, ezek sorrendben az Unload idle, a Low RPM idle, valamint a HiVERT technológia. Ahogy a nevükből kiderül, mindkét megoldás a megszokott idle üzemmód kiterjesztése, újabb részletekkel, amelyek a háttértárolók egyes elemeit kapcsolják ki, illetve lassítják le. Az Unload idle a fejeket leparkolja és lekapcsolja a szervót, ezzel 11 százalékkkal hatékonyabb a hagyományos idle állapotnál. A Low RPM idle ezek mellett a fordulatszámot is csökkenti, ezzel pedig a cég adatai szerint egészen pontosan 44 százalékkal jobb eredményt ér el, vagyis ennyivel csökken a fogyasztás. A HiVERT már a noteszgépekhez szánt merevlemezekből, a Travelstar sorozatból való és a feszültség jobb kovertálását teszi lehetővé.

A gyártó ezzel egy időben azt is jelezte, hogy nem készül új asztali konfigurációval az ünnepi időszakra, sőt a Prius sorozat feladásával kivonulnak az asztali szegmensből. A döntést a stagnáló bevételekkel magyarázzák, az elmúlt időszakban ugyanis úgy találták, hogy a kereslet nem növekszik a kívánt mértékben, így nincs értelme tovább erőltetni ezt a vonalat.

A Hitachi a nyolcadik helyen található a japán PC-gyártók között a szigetország piacán, ám visszavonulásuk elsősorban a történelem miatt fontos. A cég annak idején úttörő szerepet vállalt a PC-technológia elterjesztésében Japánban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #6
    Most is több olvasófej van: annyi, mint ahány kihasznált felület. Pl. egy tányér mindkét oldalán 1-1 (vagy csak az egyik oldalon 1, ha nem használják ki a másik oldalt). De most egyszerre csak 1 működik. Úgy látszik, ezt későbbre tartogatják még.
  • pedrohsi #5
    elég sokan fogyasztottak, hiszen az IBM részlegét vette meg, nem csináltak azok rossz vinyókat
  • Devon Májsz #4
    ja ezen már én is gondolkodtam!
  • rolandi350 #3
    meg pl: a gyorsaságát mértnem csinálnak olyat hogy több olvasófej nem csak 1 pl a másik oldalra is eggyet vagy esetleg 4 kicsit és sokkal gyorsabb lenne de ez a fogyasztás sem hülyeség a tartósság sem ártana
  • Darth Sith #2
    nah ennek örülök. Mostmár csak a merevlemezek tartósságán kéne növelniük.
  • TheZsenyka #1
    Szerintem a legtöbb ember eddig sem "fogyasztott" Hitachi merevlemezeket, de hajrá! Esetleg ha áteveznének valami egyéb tárolási elvre, azzal igen nagy szivességet tennének a "zemberiségnek" és ez lehetne a második huge leap for mankind, szerintem még Armstrong is visszapattanna a Holdra, hogy ezt bejelentse. Persze erről még őt is meg kellene kérdezni.