Spencer

Milyen kilátásai vannak a merevlemez-piacnak?

Szakértők szerint az eddigiekben elsősorban személyi számítógépekben szolgálatot teljesítő merevlemezek a jövőben egyre fontosabb szerepet fognak játszani a fogyasztói elektronikus eszközök piacán, és az új modellek minden korábbinál kisebb méretűek, valamint halkabb és egyben gyorsabb működésűek lesznek.

Winchesterek egészen a közelmúltig lényegében csak a számítógépekben voltak fellelhetők, mostanság azonban már többek közt a hordozható zenelejátszók, otthoni jukeboxok, játékkonzolok, vagy például a digitális videorekorderek piacán is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Rob Pait, a Seagate Technology egyik vezetője.

Thomas M. Coughlin, a Coughlin Associates piackutató cég adattároló eszközökkel foglalkozó részlegének elnöke szerint a tavalyi esztendőben megközelítőleg 5,8 millió olyan fogyasztói elektronikus eszköz került forgalomba, mely integrált merevlemezzel volt ellátva. Coughlin előrejelzései szerint idén már nem kevesebb mint 18,2 millió darab merevlemezes fogyasztói elektronikus eszköz talál gazdára, 2008-ban pedig ugyanezen eszközök száma elérheti a 84,4 milliót. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a 2008-ban forgalomba kerülő, winchesterrel szerelt fogyasztói elektronikus eszközök több mint fele digitális videorekorder lesz, és elmondható, hogy az ebben az esztendőben forgalomba kerülő merevlemezek közül már minden ötödik ilyen jellegű eszközökben teljesít majd szolgálatot.

Pait elmondta, hogy a fogyasztói elektronikus eszközökben és a személyi számítógépekben fellelhető merevlemezek kapacitása jelenleg és a jövőben is közel azonos lesz. A mostanság kapható zenelejátszó eszközökben és digitális videofelvevőkben 40-160 GB kapacitású winchesterek kapnak helyet, és tudni lehet, hogy az elektronikai gyártók komoly nyomást gyakorolnak a merevlemez gyártókra, hogy azok mihamarabb új, a korábbiaknál nagyobb kapacitású és gyorsabb modellekkel rukkoljanak elő. Pait szerint egyébként a jövőben lényegében az összes picai szegmensben előtérbe fognak kerülni a Serial ATA interfészes, 2,5 colos méretű újgenerációs merevlemezek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!