Berta Sándor

Üzleti titkait félti a Seagate

Bírósághoz fordult a merevlemezgyártó cég, mert attól fél egykori munkatársa kifecsegi a bizalmas információkat. A Seagate Peter Goglia kutatómérnök beszédességétől tart, aki a Western Digitalhoz szerződött nemrégiben.

A cég Minnesota Állam Szövetségi Bíróságához nyújtott be keresetet egyik volt alkalmazottja ellen. A társaság tájékoztatása szerint a meglehetősen kemény lépésre azért szánta el magát, mert attól tart, hogy az elbocsátott dolgozótól kiszivároghatnak a féltve őrzött titkai. A Seagate Peter Goglia kutatómérnök beszédességétől tart, 17 éven át foglalkozott a cégnél a merevlemezek író/olvasófejének a fejlesztésével.

A szakember a Western Digitalnál is ezen a területen fog dolgozni, ő lesz a ugyanis a WD winchester író/olvasófej-fejlesztő részlegének a vezetője. A Seagate érthetően tart attól, hogy a mérnök "kifecsegi" új munkaadóinak az értékes titkokat. Persze tény, amennyiben ez megtörténik, úgy Peter Goglia ezzel nem csak számos "titokzáradékot", de jó néhány szerződést is megszegne. Mint azt David Wickersham, a Seagate egyik vezetője elmondta: a Western Digital világosan a tudomásukra hozta korábban, hogy ezt a részlegét akarja leginkább fejleszteni. Mindez a szakember szerint őket nem zavarja, egészen addig, amíg ez a munka nem a Peter Goglia által a Seagate-nél összeszedett információkon alapuljon.

A Seagate beadványának lényege az, hogy a bíróság hozzon egy olyan határozatot, miszerint Peter Goglia a munkába állása után egy meghatározott ideig ne, vagy csak korlátozott mértékben dolgozhasson a Western Digital merevlemez író/olvasófej-részlegénél. Kérdés persze, hogy mit szól ehhez majd Peter Goglia és a WD, hiszen a Seagate gyakorlatilag olyasmivel vádolja meg közvetve a szakembert, amelyet az még el sem követett. Vagyis egy még meg nem történt bűncselekményért kellene bűnhődnie a mérnöknek - ami ugye valahol abszurd, már csak azért is, mert semmi jel vagy bizonyíték nincs arra, hogy Goglia át akarná adni a tudomására jutott üzleti és ipari titkokat.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a számítástechnika világában már annyi szabadalmi és egyéb "ötletellopási" perról lehet hallani évente, hogy a Seagate indokai és aggályai is érthetőek. Az ügyben a végső szót ettől függetlenül Minnesota Állam Szövetségi Bírósága fogja kimondani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ttt ttt #12
    Nálunk meg az dívik, hogy a szerződésedben eleve kikötik, hogy x évig nem helyezkedhetsz el olyan cégnél amelyiknek ua. a profilja :-( Ez mennyire emberi? Ha kell a meló úgy is aláírod, ha meg később elméssz a cégtől, meg v. szakmát változtatsz v. pereskedhetsz.
    off
    A human politika a legtöbb cégnél aljas, alávaló, sunyi, pökhendi emberkékből áll, akik istent szeretnek játszani. Ha meg elkurják, mennek pereskedni, hogy nehogy már másnak is igaza lehessen. Utálom mindet!
    on
  • HUmanEmber41st #11
    Ezeket az embereket úgy kéne venni, mint a focistákat
    Tehetséget nem lehet bírósági határozatokkal elfojtani.
    Ez olyan, mintha az edző azt mondaná a Clubot váltó focistának, hogy azt a cselt, amit itt tanult, a másik csapatnál nem alkalmazhatja, mert bepereli szerzői jogok megsértéséért. Na menjenek a francba
  • Laci #10
    Pontosan olyan ez mint a szerzői jogokkal védett anyagok másolástilalma.
  • HUmanEmber41st #9
    És ha meg is hozná a Bíróság ezt a nevetséges határozatot, ugyan hogyan tudnák azt leellenőrizni, hogy az illető nem az olvasó részlegen dolgozik??? Vagy azt is megtilthat egy Bíróság, hogy egyáltalán odamenjen dolgozni??
  • Gabest #8
    A gázgéza az egészben, hogy pont a saját területén nem engedik dolgozni. Mert hát ugye mihez is értene szerencsétlen, ha egyszer a seagate-nél dolgozott, nyilván nem akar pár évig mondjuk fodrász lenni...
  • Frenzy #7
    Kozel lehetetlen ugy fejleszteni akarmit is, hogy ne hassanak rad az elozoek tapasztalatai. A hatart meg meg nehezebb meghuzni, mikor mondhatjak azt, hogy leutanoztad az elozoleg keszitett dolgodat? Mi van, ha ujra epitetted az alapoktol? Ki es mit bizonyit es hogyan? Nem egyszeru (szerintem) ... :-)
  • Power #6
    ...olcsóbb is lett volna és hatásosabb is, de a cégvezetések gyakran ilyen f*szok.
  • comet #5
    Hát nem perelgeti meg hülyeségeket kell csinálni, hanem meg kellett volna tartani a csávót ha sokat tud...ennyi.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    mért küldték/engedték el ezt a jómunkásembert a szígéttől ? most meg főhet a feje a nyakkendősöknek :P
  • Alfa Of NS #3
    Mondjuk nem lehet konnyu ugy fejeleszteni, hogy a korabban megszerzett ismereteket ne hasznalja fel akar veletlenul is.