Berta Sándor

Spamajánlatok ellen harcol az amerikai SEC

Az amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) megelégelte azokat a kéretlen elektronikus reklámleveleket, amelyekben részvények vásárlására buzdítják az embereket, ezért azonnali hatállyal kivezette 35 cég papírját a forgalomból.

A SEC az akciónak stílusosan a Spamalot-hadművelet nevet adta. A részvények és értékpapírok forgalmát egyelőre tíz napig szüneteltetik és csak utána döntenek arról, hogy újra bevezetik-e őket a tőzsdére vagy fenntartják a tilalmat. A szervezet szerint így akarták megvédeni az embereket attól, hogy a pénzük csalókhoz kerüljön vagy, hogy a vagyonukat kis értékű részvényekbe fektessék be. Utóbbiak azért veszélyesek, mert ha a nagy kereslet miatt emelkedni kezd az adott részvény árfolyama, akkor a spammerek nagy bevételhez juthatnak, míg a befektetők hoppon maradnak.

"Amikor a spam e-mailek eltömítik az elektronikus postafiókjainkat az csak dühítő, de amikor már arra használják ezeket a leveleket, hogy becsapjanak bennünket, az már törvénytelen is. Ez egy nyílt üzenet a spammereknek: a SEC felelősségre fogja vonni őket" - hangsúlyozta Christopher Cox, a szervezet vezetője. A 35 érintett cég részvényei az Egyesült Államok egyetlen nagy tőzsdéjén sem fordultak meg, ettől még azonban nagyon is valós az emberek becsapásának a veszélye.

A SEC közleményében megnevezte az érintett vállalatokat és felhívta a befektetők figyelmét arra is, hogy ne bízzanak meg a spam e-mailekben érkező ajánlatokban és mindenképpen tájékozódjanak az adott részvényekkel és értékpapírokkal kapcsolatban. Joshua Cyr programozó egyébként a Penny Stock vagyis a nagyon olcsó részvényeket kínáló spamekkel kapcsolatos oldalán 2005-ben kiszámolta, hogy mi történne, ha minden ajánlatot elfogadott volna és minden részvényből vett volna ezer darabot. A végeredmény elkeserítő volt. A befektetett 70 987 dollárból csupán 9428,40 dollárja maradt volna.

Az Onlinekosten német híroldal információi szerint egyébként hetente körülbelül 100 millió ilyen e-mailt adnak fel. Nem véletlenül hívta fel a figyelmet néhány napja a Symantec szakembere, Candid Wüest arra, hogy jelenleg ezek a kéretlen elektronikus reklámlevelek a spammerek körében a legnépszerűbbek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #19
    itt pontosan leírják, mit kell tenni a károsultaknak (akik ilyen spam-eket kaptak) és leírják a lépéseket, amelyeket ezen továbbított spam-ek alapján tesznek...
  • Munkas #18
    Érdekes dolog a történelem. Az ideológiák és eszmék mögött mindig valamilyen gazdasági érdek lapult. Sajna én sem értek igazán hozzá, de az alapvető folyamatokon eltöprengve, sok történelemkönyvekből ismert esemény más megvilágításba kerül.
  • Munkas #17
    Pizarróék útjának végül is egy gazdasági vállalkozás volt (mint sok hasonló konkvisztádornak), de ott a nagy adag szerencse mellet tényleg a tudás hozta meg a sikert. Túlerő ellen spanyol négyszög. Szúrófegyverek a vágásra kifejlesztett nehéz obszidiánkardok ellen, páncélok, lovasság pszihikai hatása stb. És nem utolsósorban, hogy jó politikus volt és jól alkalmazkodtak az "isteni" szerepükhöz.

    A II. vh előtt a porosz iskolarendszer és a tudományos közélet messze a többiek előtt járt, szinte minden téren (a mi neves tudósainkat is ez a háttér segítette a legjobbak közé). A háború elvesztésében szerintem más hatások rossz együttállása játszott közre.
    A ISz egy nehéz harckocsi volt, annak a Tigris II. volt a német megfelelője (és annak nem is jelentett kihívást), csak akkorra már nem tudták felfuttatni a gyártását.
  • Munkas #16
    Nem az üzletemberek miatt, hanem, mert arrafelé a komcsik nem ölték ki a társadalomból a kockázatvállalást és a befektetési kedvet, így tőlünk nyugatra nagy divatja van annak, hogy az egyszerű emberek sem a bankban tartják a pénzüket hanem kincstárjegyekben részvényekben stb. És a spamok ált. arról szólnak, hogy xy cég részvényei rendkívül alulértékeltek és egy hét múlva a háromszorosukat fogják érni. Mindez olyan stílusban mint a napilapok gazdasági részén olvasható elemzői véleményeké. Erre aztán laikusokból néhányan ráharapnak és átváltják a részvényeik egy (ésszerűen kis) részét erre a nagy hozamot „ígérő” részvényre. Ha nincs számottevő forgalma a részvénynek (ezek persze ilyenek), akkor nem kell hozzá túl sok vételi ajánlat, hogy néhány %-al feljebb tornásszák az árát. Ami persze a kereslet csökkenésével gyorsan visszaesik, de addigra a spammerek, már eladták a korábban bespájzolt ilyen részvényeiket.
    A tőzsdéken meg a szabályok többsége pont az ilyen pszihológiai türkök hatásnak elszabadulását gátolja. Valszeg ezért is zárták ki a kereskedésből az érintett részvényeket, ha ilyen könnyű befolyásolni őket.
  • Gerygrey #15
    felhívta a befektetők figyelmét arra is, hogy ne bízzanak meg a spam e-mailekben érkező ajánlatokban

    LOL - az egy dolog hogy Gizikét az egyszeri titkárnőt ki kell oktatni hogy ne kattintson spam-ben érkezett linkre, de hogy komolyabb, üzleti körökben mozgó embereknek is így szájába kelljen rágni...
  • teddybear #14
    A forrásaim szerint kb 280 embere volt. De mi ez egy többmilliós birodalom ellen?
    A gyarmatok meghódítása különben is a könnyebbik dolog, megtartásuk azonban már egy másik.

    Török Birodalom. Persze kikergettük a törököket, azaz a Szent Liga kikergette a Magyar Királyság területéről. De közben eltelt 186 év! Ezalatt Európa nyugati fele már belépett az Ipari Forradalom korába, a törökök viszont technikailag stagnáltak.

    A keresztesek esetében az őket kiküldő társadalom céljai változtak meg, illetve az ellenfeleik erősödtek meg katonailag.

    A Második Világháború résztvevői naggyából egyforma technikai fejlettségi fokon álltak. Amiben az egyik fejlettebb volt, azt ellensúlyozta a másik más téren. Itt végül gazdasági teljesítőképességi külömbség, illetve a túlerő döntött. Hiába volt a német Tigris tank fejlettebb, ha csak 1350 darabot tudtak gyártani belőle, ha az amerikai Shermann, 40000 darabbal, illetve az orosz T-34, amiből a háború alatt szintén 40000 darabot építettek, egyszerűen elnyomták túlerejükkel. Ráadásul az ororszok 1944-ben már rendszeresítették az ISz tankokat, amik jobbak voltak a német típusoknál.
  • teddybear #13
    Kösz, ha megtudom szerezni, elolvasom.
  • pedrohsi #12
    mielőtt nagyon belemelegednétek, ajánlom olvasásra:
    Paul Kennedy - A nagyhatalmak tündöklése és bukása
  • Munkas #11
    Pizarró 2-300 emberrel indult Peru ellen és nagy szerencsével jutott Tenocstitlánig. Viszont utána évszázadokig pár ezer spanyol tartott irányítása alatt milliós birodalmakat. Az egyszerűen technikai fölénnyel nem ment volna. Ill. abban is az volt a lényeg, hogy ami kellett (hajók, fegyverek, felszerelések) azt meg tudta termelni a Spanyol gazdaság. De nem is a különböző gyarmatosításokra akartam utalni. Maguk az akkori háborúk az emberveszteségeken túl anyagilag szinte mindig többe kerültek a hódítóknak, mint a meghódítottaknak, csak volt rá pénzük. Aztán idővel a gyarmatok is felvették a ritmust, és a huszadik századra már nem hozott volna hasznot az elnyomásuk, mert egyre nagyobb áron lehetett csak a katonai fölényt fenntartani. Ugyanúgy, mint pl. Koreában vagy Vietnámban Irak és Afganisztán esetén is a költségekre fognak ráfaragni az US haderő.
    Törökök. Gyakorlatilag esélyük sem volt Európa ellen. Amit elértek azt az európai belső ellentéteknek kihasználásának köszönhették. Tízszeres túlerőkkel sikerült előrenyomulniuk, és ott is a rabszolgatartó gazdasági rendszerüknek köszönhették, hogy csak kevés emberüknek jutott puska vagy ágyú, pedig a haditechnika adott volt.
    A keresztesek meg pont az anyagi érdekek elfajulásának nagy ideológiai buktája volt.
    Amerika esetén pl. az I-II. világháborút követően látszik szépen a dolog. A harmadik birodalom tudásban és technikai szinten is sokkal erősebb, volt. Egyszerűen nem bírta a gazdaságuk, hogy atombombát gyártsanak, vagy hiába jutott minden összecsapásra (függetlenül, hogy támadtak vagy védekezetek) harmad annyi német veszteség, a németek sajna nem tudták feltölteni a veszteségeiket. Az amerikaiak gyártották kilóra a Shermanokat amiket 7 az 1-hez arányban mertek csak összeereszteni a Tigrisekkel, és úgy is 5 odaveszett belőlük, de egy Tigris háromszor annyiba került mint a neki megfelelő US vagy angol nehézpáncélos. És ugyanez igaz a több haderőnemre is.
  • teddybear #10
    Ahogy elnézem, Neked eléggé kacifántos a gondolkozásod. Nem prűbálod egyszerűsíteni a dolgokat inkább bonyolítod, egész az áttekinthetőségen túl is.

    Ami a hódításokat illeti, szerinted: "Mit gondolsz mivel nyomta le évszázadokon át Európa, majd a végén Amerika a világot. Nem voltak (voltunk) többen, nem voltak fejlettebbek, nem voltak jobbak. Egyszerűen a fejlettebb gazdasági rendszer győzött."

    Ezzel viszont vitába szállnék. A meghódított, és gyarmatosított népek egyszerűen technikailag többnyire sokkal fejletlenebbek voltak.
    Az észak-amerikai indiánok többsége kőkorszaki technikával rendelkezett, ez persze kevés volt az acélkarddal, puskával, Gatling-lövegekkel, ágyúkkal felszerelt európai hódítókkal szemben.
    Dél-Amerikában az éppen a fémkorszakba éppen belépő Inka Birodalom sem tudott ellenállni Pizzaró acélfegyvereinek, puskáinak.

    Viszont amikor a törökök megindultak Európa ellen, kishíján sikerült meghódítaniuk minket, bankrendszer ide, bankrendszer oda.
    A kereszteseket is elzavarták előbb-utóbb, hisz épp úgy rendelkeztek a helyiek is acélgyártással, mint a hódítók.