Gyurkity Péter

A spam aránya elérheti a 90 százalékot

Világszerte gyorsan növekszik a kéretlen levelek aránya, amely egy éven belül elérheti a 90 százalékot. Az erősödő áradat fő felelősei az Ázsiában található botnet szerverek kialakítói.

Az ausztrál Marshal legfrissebb tanulmányában a jelenlegi szintet 85 százalékban határozzák meg, vagyis a cég szerint az összes továbbított email alig 15 százaléka nem minősül spamnek. Ez a szám hamarosan tovább csökkenhet, mivel az Ázsiában folyamatosan kialakított és tovább bővített botnet hálózatok révén újabb erősödő hullámokra kell számítani. A pornó visszaszorulóban van, minden korábbinál nagyobb viszont a pénzünkre pályázó ajánlatok, felkérések aránya.

"Amennyiben a növekedés üteme az idei évben sem csillapodik, a spam aránya az év vége előtt elérheti a 90 százalékot" - jelentette ki Bradley Anstis, a cég egyik igazgatója. A Kínából és Dél-Koreából érkező "szemét" újabb 30 százalékkal ugrott meg csak az elmúlt héten, ami arra enged következtetni, hogy az otthoni és vállalati számítógépeket egyaránt magába foglaló botnet hálózatok folyamatosan erősödnek. A Marshall elemzése szerint a kéretlen levelek áradata 2007-ben is az egyik legfontosabb biztonsági kérdés marad, pláne, ha a növekedésnek nem sikerül gátat szabni.

A Symantec a hónap elején tette közzé saját adatait, amelyek decemberi csúcspontot, majd januári stagnálást mutattak. Hat hónap alatt azonban nem kevesebb mint 55 százalékkal emelkedett az összes kéretlen levelek száma, miközben a csoporton belüli megoszlás ismét módosult. A januárban elküldött spam mindössze 4 százaléka volt pornográf jellegű, miközben a pénzügyi üzenetek aránya 15-ről 25 százalékra ugrott. Ezek között részvényekkel foglalkozó, vonzó ajánlatok, amelyek célja az adott papír árfolyamának felpumpálása, hogy azután ezeket jókora haszonnal el tudják adni a szervezők.

Az előrejelzés élesen szemben áll azon korábbi véleményekkel, amelyek a spam problémájának megszűnését jósolták 2007-re - egyelőre még azt sem merik kijelenteni, hogy a szűrőket valamikor majd el lehet felejteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #28
    Spamihilator
    Cactus Spam Filter for IncrediMail

    Incredimail helyett javaslom a Thunderbird nevű levelezőprogramot, amiben remek tanítható spamszűrő (és van beállítható is) van. Nálam remekül működik (a spameket folyamatosan küldöm az Okopipi, pontosabban Habu kiterjesztésen keresztül a Spamcopnak és társainak).

    Ha magyar cég küld spamet (anélkül, hogy feliratkoztál volna hírlevelükre), akkor elküldheted a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak neveddel, címeddel együtt.

    Ha úgy érezzük, személyes adataink is sérülnek - pl. saját és nem céges e-mailt bombáznak -, akkor bátran írjunk az adatvédelmi biztosnak is, ide: [email protected]

    Ezekről bővebben:




  • CSOCSO #27
    nekem is van "titkos" cimem.. senkinek nem adom meg. csak "bizniszre" hasznalom (pl ebay meg hasonlok) oda nem is jon egy darab szarsag se. de a freemail... 90-100% spam...
    btw valaki tud jo masodlagos spamszurot ami be tud epulni incredimailba de olyat is tud hogy be tudok irni kulonbozo szavakat a progiba es ha azt a szot tartalmazza az email akkor atz azonnal spamnak nezi???
  • nedudu #26
    Igenis megterheli a hálózatot meg a szervereket is. Gondold el a spamszűrő csak úgy dísznek foglalja a processzor időt meg az adatbázisa a tárhelyet?
  • janicroft #25
    Egy pesti panelben iszonyatos mennyiségeket dobálnak be! Én kiraktam a postaládára egy pár lakótársammal együtt egy Több lombot, kevesebb reklámlevelet matricát, de hatástalan. Akinek megmondják, hogy nesze kisfiam, ezt a 3000 darabot dobáld be, az bedobálja. Ez van sajnos.
  • RelakS #24
    a mailbox-os címemet már egyáltalán nem adom meg új helyeken, mégis ma pl egy hét után 35 új levél van benne (hmm... három jegyű számra számítottam O_O)
    Régebben rákattintgattam egy-két leiratkozó linkre: hiba volt, csak nőtt az áradat némi csökkenést követően
  • htmm #23
    Az én "titkos" címemre mostanában -nagyon helyesen- egyre kevesebb spam jön. Ha betartotok néhány szabályt, előbb-utóbb jobb lesz. Én így csinálom:
    webre sehova sem írom ki (ha muszály, képbe írom és azt rakom be),
    nem megbíztható helyeken nem adom meg,
    aki körlevelt küld, azt elküldöm valahova, hogy többet ne küldjön.
    És egyre kevesebb jön. A körlevél azért jó, mert egy idő után többszáz tuti élő cím lesz benne. És egyszercsak ezt a rengeteg címet továbbküldik egy vírusos (vagy talán botnetbe tartozó) gépre és az jól továbbítja őket a spammernek/vírust küld (ami ==spam).
    A magyar spam ellen meg 90% -ben egy kevéssé kedves, ámde hivatalos hangvételű levéllel lehet védekezni.
  • bootsector #22
    Tudom, hogy nem ez a téma, de vadmotorossal tudok teljesen egyetérteni, a "fizikai" spam-mel kapcsolatban. Iszonyú pofátlanság ez az erőszakos szórólaptömeg a postaládában, a rendes leveleit alig találja meg az ember. Egyszer direkt félretettem 1 havi adagot, hát 3 telet ki tudnék vele fűteni. Aztán megint jönnek majd, hogy papírhiány van... A freemailes spam ellen szvsz nem sokat lehet tenni, bármi kerülőúton is megtalálják a címet, szinte lehetetlen kivédeni.
  • juzosch #21
    Nem a hálózatot meg a szervereket terheli, mert minimális adatmennyiség a multimédiához képest. Főleg az IPTVzés beköszöntével.
    Az embereket terheli. Hogy aki hülye (az emberek 99%-a) annak 10x annyi ideig tart a leveleit megnézni. És ez a munkaidő és így a termelékenység kárára megy.
  • akyyy #20
    nekem az első gmailos fiokomat is már ellepte a spam. azóta egy freemailos és egy gmailo másik cimet használok, egyikkel se regisztrálok szinte sehova. csak olyan helyre adom meg ahova kell, monjduk egy havernak, de nem egy regelős oldalra, főleg nem külföldire.
  • vadmotoros #19
    Engem tulajdonképpen az elekrtonikus spam annyira nem érdekel, az össze-vissza regisztrált freemail-es címemre kb jön naponta 4-5, de azt egy kattintás és törlöm. Sokkal inkább a fizikai spam-et kellene visszaszotítani. Gondolom felesleges magyarázni, a sok szórólap, meg reklámújság.. nagyon mérges szoktam lenni rájuk.. pedig volt hogy én is szórólapoztam :) nekem már tele a hócipőm velük, pedig még postaládánk sincs :) most akkor egy pesti panelbe mennyi ilyet dobálnak be? meg az is igaz hogy pesten nem lehet 5 lépést tenni hogy ne nyomjanak a képedbe egy marék szórólapot.. és még ráadásul a környezetet is jobban szennyezi a sok feleslegesen kinyomtatott papír mit a sok email.