Berta Sándor

Új szűrő a spam ellen

A német Strato internetszolgáltató cég és a berlini Humboldt Egyetem közösen fejlesztett ki egy olyan spamszűrőt, amely képes felderíteni akár a képeket tartalmazó kéretlen elektronikus leveleket is.

A spam egyre nagyobb károkat okoz nemcsak a felhasználóknak, de a vállalatoknak is. A kéretlen elektronikus reklámlevelek között azonban egyre több az olyan küldemény, amely csak egy vagy több fotót tartalmaz. "A hagyományos spamszűrők ezeknek az e-maileknek a kiszűrésére gyakorlatilag alkalmatlanok, mivel főleg a levelek szöveges részeit elemzik ki, a többnyire GIF formátumú képekkel viszont nem tudnak mit kezdeni" - nyilatkozta Tobias Scheffer, a Humboldt Egyetem professzora.

A szakember és a Humboldt Egyetem Informatikai Intézetének kutatóiból álló csapata tavaly óta a Strato internetszolgáltató cég munkatársaival közösen keresték a megoldást a problémára. "Mivel jelenleg nincsenek hatékony spamszűrők, amelyek felismernék a képekbe rejtett kéretlen reklámokat, ezért a spamküldők egyre több képes e-mailt adnak fel. Ennek tulajdonítható, hogy az e-mail forgalomban eddig regisztrált 75-80 százalékos spamarány most 90 százalékra ugrott fel" - tette hozzá René Wienholtz, a Strato számítástechnikai központjának vezetője.

A német szakemberek által kifejlesztett eljárást ujjlenyomatozásnak nevezték el, mert állításuk szerint minden egyes képet tartalmazó spam e-mailnek saját egyedi azonosítója van, ami alapján felismerhető. Így kiszűrhető például, hogy egy képre nagyon hasonlító más fotókat is küldött-e el valaki. Ez azért hasznos, mert a spammerek előszeretettel alkalmazzák egy kép különbözőképpen módosított változatait.

"A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek gyakran több időt töltenek a tévesen spamként jelölt leveleik kiszűrésével, mint beérkező e-mailjeik elolvasásával. Mi ezt a fáradságos munkát szeretnénk megspórolni a felhasználóknak. Persze jól tudjuk, hogy a spammerek ki akarják játszani a szűrőket, ezért nekünk is folyamatosan fejlesztenünk kell azokat" - mondta végül René Wienholtz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quantum #6
    Nekem az Opera nagyon szepen kiszuri...
  • chuky123 #5
    Hát nem tudom. Én is a spamassasint használom headerek alapján szürök vele
    de ezekkel a képekbe ágyazott szöveggel nem igazán tudtam mit kezdeni
    vki belinkelhetne vmi jó módszert postfixre+spamassinre Probáltam már a levéltörzsbe is szürni pl a $ jeles leveleket de sajna kiakadt a postfix töle
  • bakagaijin #4
    Hmm, SpamAssassin jol szuri. Ugyanis az nem csak a tartalom, hanem a header alapjan is szur... Ezeket a gif/jpeg-es spam-eket ugyanugy felismeri mint a szoveges spam-eket...
  • Cat #3
    Ha megjön a pénz, nehogyazt hidd, hogy olyan egyszerü kideríteni hol köt ki. Átutalják 2-3x, majd mire kiderítenék hol a vége, a kajmán szigeteken már felvette egy bennszülött. Csak alapítani kell egy két offshore céget egzotikus szigeteken, és gyakorlatilag bárhol, bármelyik ATMből felveheted a cégedből a pénzt. És a cég ugye nem a tiéd, hanem helyi ügyvezetője van.
  • AranyKéz #2
    Igen, elég fura hogy nem tudják elkapni azt a pár száz embert akik milliárdos károkat okoznak - többek között - az internetszolgáltatóknak.
  • juhand #1
    Máig nem értem ez a SPAM problémát. FBI vesz egy viagrát. Átutalja a lovét. Akinél a pénz kiköt, azt lecsukják. Nem a spammert kell elkapni, hanem a megrendelőt.