Berta Sándor

Halállal fenyegető reklámlevelek

Egy új kéretlen elektronikus levéláradat miatt valóságos pánik tört ki az amerikai felhasználók körében. A zsaroló e-mailben ugyanis azt állítja a feladó, meghal, aki nem fizet.

A kéretlen elektronikus reklámlevelek esetében általában megszokta az ember, hogy különféle termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak, a Viagrától kezdve a legjobb hitellehetőségekig. Arra azonban még nem volt példa, hogy egy bérgyilkos küldözgessen üdvözletet a felhasználóknak. Az eset talán megmosolyogtatónak tűnhet, azonban jellemző a kiváltott pánikra, hogy már az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is kénytelen volt foglalkozni az esettel és az embereket megnyugtató közleményt adtak ki az esettel kapcsolatban.

A feladó állítása szerint ő egy bérgyilkos, akit azért fizetnek, hogy megölje a követeléseknek eleget nem tevő személyeket. Egyúttal figyelmeztetett rá, hogy senki ne merjen kapcsolatba lépni a hatóságokkal. Az FBI felszólította az embereket, hogy semmiképpen se válaszoljanak az e-mailre, mert ha a feladó nem is váltja be a fenyegetéseket, a küldött adatokkal visszaélhet.

Időközben felbukkant a levél második változata is, amelyik úgy tűnik, mintha az FBI londoni irodájából származna. Ebben már arról olvashatnak a címzettek, hogy Nagy-Britanniában elfogtak egy gyilkosságok elkövetésével gyanúsított személyt, akinél a címzettre, mint következő áldozatra vonatkozó információkat találtak a rendőrök. A küldeményben arra kérik az illetőt, hogy válaszoljon és segítse a nyomozók munkáját.

Az FBI-hoz az ügyben eddig 115 bejelentés érkezett, azonban John Hambrick különleges ügynök, az FBI IC3 internetes bűnözés-ellenes központjának vezetője elmondta, eddig semmilyen konkrét információ nem merült fel a feladóval kapcsolatban. Mindenesetre megállapítható, hogy új korszak kezdődött a spam történetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #14
    Én küldenék egy puszit válaszként az ilyennek.
  • AranyKéz #13
  • Cactus #12
    Ha az összes spammer a kezével kaparná a földet a 4-es metró nyomvonalán, akkor a karácsonyi bulikra már metróval mehetnénk...
  • Morden23 #11
    "A feladó állítása szerint ő egy bérgyilkos, akit azért fizetnek, hogy megölje a követeléseknek eleget nem tevő személyeket."

    Hát ez hatalmas. "Én egy bérgyilkos vagyok, és ha nem adsz 10 dollárt, megöllek" - ilyen olcsó bérgyilkost szerintem még Ukrajnában sem lehet találni. Amúgy ahogy már valaki írta, a spameseket sóbányába kell küldeni - a lényeg az, hogy az ilyen emberek ne börtönben rohadjanak, mert az csak az én (te, mi) pénzemet viszi. Építsenek autópályát, fúrjanak metrót, törjenek követ.

    Más kérdés, hogy aki egy ilyen e-mailre pénzt utal át, azt is kiállítanám közszemlére valami állatkertben - közvetlenül azon emberek mellé, akik csinálnak valami humbug freemail-es meg egyéb ócska e-mail címet, és utána minden szaros pornóoldalon megadják, majd csodálkoznak, hogy tele vannak spammel.

    Utolsó "spam"-emet vagy 3 éve kaptam, a Maximától, ami valószínűleg akkori barátnőm gépemen való ténykedésének eredménye volt.
  • NEXUS6 #10
    Normálisabb levelező portálokon (pl. gmail) egész jól működő spamszűrő is van.

    (huh, most nézem az easymail címemet, hát nem megszüntették! -ök)
  • skristof #9
    detto
  • zzebi #8
    Egyaltalan ki az, aki spam-et olvas? En sohasem tudnam meg, hogy meg fogok halni, mivel egybol a kukaba kuldom az ilyen szemetet.
  • gforce9 #7
    Aki interneten tárol személyes adatot, ne csodálkozzon, ha visszaélnek vele. Egyébként a spammelőket én sóbányába küldeném. Drága az áram a villamosszékhez :)
  • Cat #6
    "a recipient responded that he wanted to be left alone and threatened to call authorities. The scammer, who was demanding an advance payment of $20,000, e-mailed back and reiterated the threat, this time with some personal details about the recipient—his work address, marital status, and daughter’s full name. Then an ultimatum."

    Szal az egyik emberke válaszolt, kérte hogy hagyják békén és megfenyegette a spammert hogy a hatóságokhoz fordul. Erre a spammer visszairta neki a munkahelyi címét, hogy házas, és a lánya teljes nevét. Kedves.
  • Tinman #5
    1 db-al... Vele meg valamiért 7 éve vagyunk összeragadva. Fene se érti ezt, akkor még nem is volt ilyen spam