Berta Sándor

Windows és Macintosh alatt nézhetők az ET ülései

2006 közepe óta az interneten keresztül élőben követhetők nyomon az Európai Tanács ülései. Komoly vita bontakozott ki azonban amiatt, hogy a közvetítések csak Windows és Macintosh alatt nézhetők, Linux alatt nem.

Az Európai Tanács üléseiről tavaly júliusban volt először élő közvetítés a világhálón. Tavaly szeptember óta az adások immár az Európai Unió minden hivatalos nyelvén elérhetők. Ezzel párhuzamosan pedig az ET hivatalos oldalán mindig közzéteszik az adott nappal vagy üléssel kapcsolatos dokumentumok linkjeit is.

Mindez, ahogy mondani szokták, szép és jó, azonban van egy egyre komolyabbá váló probléma. Nevezetesen a közvetítéseket csak és kizárólag Windows, illetve Macintosh operációs rendszerek alatt kísérhetik figyelemmel a felhasználók. A hivatalos GYIK szerint a felhasználók maguk dönthetik el, hogy a Windows Media Player 6.4-es vagy frissebb változatát használják-e. A Windowst és a Macintosht használók a Microsoft weboldaláról tölthetik le a kiválasztott szoftvert.



Érdekesség, hogy ezt a részt kicsit átdolgozták, ugyanis a Google keresőjében tárolt változatban még benne volt az alábbi két mondat is: "Legális úton nem támogathatjuk a Linuxot. Éppen ezért a válaszunk: nincs Linux-támogatás." Nos, mindez az immár évek óta húzódó EU kontra Microsoft vita, sőt perek fényében elég érdekesnek mondható. Ráadásul mivel a Windows Media Player nem elérhető a Linuxot vagy OpenBSD-t használó felhasználók számára, így őket gyakorlatilag kirekesztik a közvetítések nézéséből is. Mindez pedig alááshatja, de legalábbis megkérdőjelezheti az európai intézmény hitelességét.

Stefan Esterer, a salzburgi egyetemen tanuló Debian-fejlesztő tavaly decemberben online petíciót indított, amit eddig több mint 12 000-en írtak alá. A felvetést remélhetőleg az Európai Unió illetékesei is mielőbb észreveszik...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #54
    Sajnos az Xvid nem ingyenes ilyen célokra. Ha jól emlékszem 0.2 dollárt kell nekik fizetni eladott példányonként.
    Én örülnék a legjobban, ha az lenne. Mint írtam, hihetetlen sok szopás volt a wmv spéci kodekje miatt.
  • jasszka #53
    ha tudnád, mennyi pénz megy el arra, hogy a franciák ragaszkodnak hozzá, hogy minden hónapban 1 hetet strassbourgban legyen az EP!
    ilyenkor minden cuccot át kell szállítani
    1 ügy 1 nyelven van vagy 3kg papír....
    ...és hány hivatalos nyelv van az EUban!
    nah, erre megy el sok pénz
  • dez #52
    Én úgy tudom, az XviD a DivX teljesen ingyenes változata (v. inkább utánzata?).

    Kifogások, kifogások... A MS is a szponzorok listáján van?
  • BiroAndras #51
    A DivX/Xvid ingyenes otthonra, de kereskedelmi használatra nem.
    A Vorbis hangnak jó lenne, csak directshow alá begyömöszölni marha macerás.
  • JeD #50
    Hacker =/= cracker, és szerintem BlackRose sem úgy gondolta. Értsd inkább: geek. Vagyis olyan geek, aki rendelkezik (komoly) szakmai tudással.
  • Migege #49
    Egyébként visszatérve nem csak hackerek használják a linuxot. Ez pont fordítva van. Aki nem akar kikezdeni az illegális szoftverek használatával, és nem töri fel őket, azok közül a legtöbb linuxos. (Vagy megveszi a Windows-t) (Vagy megveszi a Windows-t és használja mindkettőt, mint én :)
  • JeD #48
    Amúgy wmv-vel baj: lehet, hogy ingyenes, de zárt szabvány (+ gondolom szabadalmak garmadája), ezért a linux támogatás nem teljes, törvényesen (legalábbis worldwide) pláne. Ffmpeg pl. csak olvasni tudja a wmv9 (vagy 3, nemtom, miért van két neve ) formátumot, írni már nem.
  • JeD #47
    Biró András:
    1. Ha jól tudom, divx (az alap, nem a pro) nem fizetős.
    2. Ogg / ogm? Ingyenes, szabadalom-mentes, van library minden nyelv alá kb... mi kell még?
  • BiroAndras #46
    Én is megerősíthetem ,hogy a wmv ingyenes. Mi játékban használjuk mindenféle videókhoz.
    A vic az, hogy közben a divx, xvid, és még egy csomó ilyen "warez" formátum meg fizetős.
    Sajnos a wmv-nek van hibája is. Az egyik, hogy Win2K-n alapból gyenge a támogatottsága (wmp-t kell felrakni, hogy működjön). A másik nagyobb gond, hogy a GPU-t használja a dekódoláshoz, ami miatt nagyon lassú a frame-ek lekérése. Ha meg közvetlenül textúrába renderelem, akkor meg összeveszik a játék 3D motorjával. Ezzel szívok már hónapok óta.
    Jó lenne valami más ingyenes hang és video kodek, ami megfelelő minőségű.
  • sly007 #45
    Bocs, csak kissé érthetetlenül fogalmazol.