Gyurkity Péter

Az Európai Bizottság nem szabályozná az internetet

Legalábbis ezt állítja Viviane Reding, aki szerint minimális felügyeletet tartanak megfelelőnek, míg az ágazatban érdekelt amerikai és európai cégek feleslegesnek tartják a többek között a kiskorúak védelmét biztosítani hivatott direktívát.

A hét közepén Brüsszelben megrendezett találkozón Reding kifejtette véleményét a Televíziózás Határok Nélkül direktíva felülvizsgálatáról, amelyre szerintük mindenképpen szükség van, hogy megfelelő szabályozást vezessenek be az online tartalmak területén. A cél a kiskorúak védelme, az erőszakos és nem odaillő tartalmak korlátozása, a kommunikáció nyomon követése, valamint az alapvető szabályok lefektetése.

Az amerikai és európai vállalatok - tartalomszolgáltatók, internetszolgáltatók, szoftvercégek, stb. - viszont úgy gondolják, hogy még ez is felesleges, mivel az önszabályozás az egyetlen célravezető és nem mellesleg bevált módszer. Ezen véleményhez csatlakozott az Európai Internetszolgáltatók Szövetsége (EuroISPA) is, amelynek elnöke, Michael Rotert professzor kifejtette, hogy az Európai Bizottság a hátsó ajtón csempészné be az internet példátlan szabályozását. Az amerikai cégek, köztük a Microsoft, a Google, a Verizon és az AOL hasonló véleményen vannak, szerintük a meglévő szabályozás bőven elegendő, és az amerikai példa, vagyis a piac önszabályozása működő módszer. Nincs tehát szükség az internetes tartalmak újabb megszűrésére, korlátozására.

A direktíva módosításának, felfrissítésének kérdése már az év elején felmerült. A testület akkor kifejtette álláspontját, miszerint az interneten letölthető videókat kínáló portáloknak és cégeknek a jövőben ellenőrizni kellene, hogy milyen tartalmú filmekhez is biztosítanak hozzáférést a felhasználók számára. A szabályozás egyaránt lefedné a már meglévő digitális videókat és a digitalizálandó tartalmakat. Nem lehetne hozzáférhetővé tenni pedofil, gyűlöletkeltő, uszító, valamint öreg, magatehetetlen vagy szellemi és mozgássérült embereket nevetségessé tevő, kicsúfoló anyagokat.

A bizottság továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egységes keretbe kell helyezni a 25 tagország politikáját, különben nem használhatják ki a belső piac előnyeit. Ennek révén a kormányok közbeléphetnének, ha úgy vélik, hogy az önszabályozás nem elegendő egy-egy kérdés megoldására. A vita ezért tovább folytatódik, és egyelőre nem látni a fényt az alagút végén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!