Hunter

Nem kérünk a GM terményekből

Az országgyűlés elsöprő többséggel, 338 igen, 3 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását, valamint a géntechnológiával, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatban kialakítandó magyar stratégiáról szóló öt párti javaslatot, mellyel gyakorlatilag ellehetetleníti az amúgy uniós szinten engedélyezett genetikailag módosított termények telepítését.

A módosítás annak ellenére született meg, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nyílt levélben kérte a képviselőket egy liberálisabb állásfoglalás mellett, mondván, hogy ezzel egyrészről a gazdák szabadságát korlátozzák a növénytermesztési technológia kiválasztásában, másrészről pedig figyelmen kívül hagyják a tudományos kutatási eredmények sokaságát és gátat szabnak a magyar bioenergia termelés versenyképességének. Az egész hajcihő egyetlen génmanipulált termék, a kukoricamoly-rezisztens hibridkukorica körül kialakult vitákból eredeztethető.

Ma már a növénytermesztés messze túlmutat az élelmiszeriparon. A gazdasági növények, köztük a kukorica, melyből hazánk az EU második legnagyobb exportőre, rendkívül fontos szerepet játszanak az energiatermelésben, melynek hatékonyságához kellenek az ellenálló fajok és az új technikák. A "GM-mentes" termékek jól mutatnak az európai élelmiszer piacon, azonban teljesen figyelmen kívül hagyják a másik fontos irányzatot, ami a mezőgazdaság jelenlegi, jó indulattal is csak stagnálónak nevezhető helyzetében mentőöv lehetne a küszködő gazdáknak.

Hazánkban a bioetanol gyártás és a tervezett fejlesztések a keményítőalapú technológiákra épülnek, ezért a kukoricát tekinthetjük az első számú energianövénynek, írja a Népszabadság. A dolog árnyoldala, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint a kukoricaetanol mindössze 23%-kal ad több energiát az előállításhoz befektetettnél, ez pedig nem kielégítő, nem üti meg a biodízel szintjét, sőt a környezeti hatásokat tekintve sem a legkedvezőbb, tehát akad pro és kontra egyaránt.

Az Akadémia érvei között szerepel az a világméretű tendencia, ami egyre inkább a géntechnikákra épülő bioipar kibontakozása felé mutat. Ez új piacokat, munkahelyeket teremthetne, míg a törvény módosítás ebben a formájában csupán egy nem túl biztató üzenet a potenciális befektetők, a technológiai cégek felé, ami egyben a magyar biotechnológiai fejlesztések versenyképességét is alááshatja.

A módosítás szerint a GM növények telepítéséhez ki kell alakítani egy 400 méteres ütközőzónát a génmanipulált növények és a velük szomszédos termőterületek között. A kialakításhoz azonban minden érintett földtulajdonos írásos beleegyezése szükséges, ez szinte lehetetlenné teszi a GM növények terjedését. Magyarország Ausztriához, Görögországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan moratóriumot hirdetett az EU által engedélyezett génmódosított kukoricafajtákra.

A BBC szerint az intézkedéssel hazánk egyfajta megelőző manővert hajtott végre az Európai Bizottság felől várható, a moratórium feloldására irányuló nyomás ellen. Ezt alátámasztja az MTI jelentése is, mely szerint a határozattal az Országgyűlés arra kéri fel a kormányt, hogy tegyen meg minden szükséges lépést a génmódosított MON 810 kukoricafajták köztermesztésbe vonása ellen, kihasználva minden diplomáciai és jogi eszközt egy esetleges kedvezőtlen európai bizottsági döntés megváltoztatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n0k0m #197
    Jaja, en ilyen rohadt bunko allat vagyok ezaz.

    Persze ez szomoru, hogy jelenleg uzleti celokra megy az egesz. De en meg remenykedek, hogy lesz meg masra is hasznalva. Kis Sci-fi.
  • dez #196
    Ha nem tekinted magad idiótának, akkor ne idiótaságokból indulj ki. Nem, nem halottnak kell lenned, és nem a te DNS-ed változik meg. Hanem: nagyobb eséllyel alakul ki allergia, táplálékintolerancia, bélproblémák, stb. Továbbá, ha épp az a célja az előállítóknak (és általában az), akkor kizsigerelt, totál nyomelemhiányos földön termett, de csalóka módon mégis szép cuccokat eszel, amik által te is nyomelemhiányos leszel. Jaj, bocs, lehet, hogy ez már neked túl bonyolult?
  • n0k0m #195
    kell olyan is :D Engem baromira nem zavar hogy GM. Izre szar, de lehet meg belole vmi.
  • szivar #194
    Te meg pont a másik oldal vagy :).
  • n0k0m #193
    En nem Magyarorszagon elek, es szetkajalom magam ilyen cuccokkal, de oke, szal elmeletileg halott vagyok, vagy 99%-ban megvaltozott a DNS-em.
  • szivar #192
    Mihelyest a gépek lesznek olyan feleslegesek Magyarország számára mint jeleleg pl. a gm kukorica(és tsai), öremest megyek, csak szóljál időben.
  • dez #191
    A nemkívánatos eredményekre jutó kutatók is mind eme vallás titkos papjai, ugyi? Tudtam!
  • n0k0m #190
    Orulok, hogy ez mar vallassa fejlodott. Ki tart velem szetverni a gepeket?
  • dez #189
    -k
  • dez #188
    És az nem idióta, aki vakon hisz a GM-érdekelteknek, ahelyett, hogy informálódnak? Lásd pl. előző hsz.