197
  • n0k0m
    #197
    Jaja, en ilyen rohadt bunko allat vagyok ezaz.

    Persze ez szomoru, hogy jelenleg uzleti celokra megy az egesz. De en meg remenykedek, hogy lesz meg masra is hasznalva. Kis Sci-fi.
  • dez
    #196
    Ha nem tekinted magad idiótának, akkor ne idiótaságokból indulj ki. Nem, nem halottnak kell lenned, és nem a te DNS-ed változik meg. Hanem: nagyobb eséllyel alakul ki allergia, táplálékintolerancia, bélproblémák, stb. Továbbá, ha épp az a célja az előállítóknak (és általában az), akkor kizsigerelt, totál nyomelemhiányos földön termett, de csalóka módon mégis szép cuccokat eszel, amik által te is nyomelemhiányos leszel. Jaj, bocs, lehet, hogy ez már neked túl bonyolult?
  • n0k0m
    #195
    kell olyan is :D Engem baromira nem zavar hogy GM. Izre szar, de lehet meg belole vmi.
  • szivar
    #194
    Te meg pont a másik oldal vagy :).
  • n0k0m
    #193
    En nem Magyarorszagon elek, es szetkajalom magam ilyen cuccokkal, de oke, szal elmeletileg halott vagyok, vagy 99%-ban megvaltozott a DNS-em.
  • szivar
    #192
    Mihelyest a gépek lesznek olyan feleslegesek Magyarország számára mint jeleleg pl. a gm kukorica(és tsai), öremest megyek, csak szóljál időben.
  • dez
    #191
    A nemkívánatos eredményekre jutó kutatók is mind eme vallás titkos papjai, ugyi? Tudtam!
  • n0k0m
    #190
    Orulok, hogy ez mar vallassa fejlodott. Ki tart velem szetverni a gepeket?
  • dez
    #189
    -k
  • dez
    #188
    És az nem idióta, aki vakon hisz a GM-érdekelteknek, ahelyett, hogy informálódnak? Lásd pl. előző hsz.
  • szivar
    #187
    Talán ez az emberke egy kicsit többet tud a dologról...
  • n0k0m
    #186
    A sogorom nekem egyszer azt mondta, hogy a GM novenyektol elefant meretu feje lesz a gyerekeimnek es hasonlok... Orulok, hogy itt is vannak ekkora idiotak.
  • wanek
    #185
    Egyszerű a dolog. Te csak ilyen szarokat egyél. Mi meg nem eszünk olyat. Meg nem is termesztünk.
  • fv
    #184
    Ebben az egészben az a poén, hogy mivel Magyarország a második legnagyobb kukoricatermelő ország az EU-ban, minden "félős" ország (Görögo., Lengyelo., Ausztria) tőlünk veszi majd a kukrit. Ezzel jól odab@szunk a franciáknak. Gratulálok a országgyűlésnek - nagyon helyesen döntöttek.

    Ja persze a többi ország félős polgáriai is a magyar kukrit eszik! Királyság. Sztem ezzel oriási forba hozták MO-t. Majd tüntetnek a francia gazdik, meglátjátok.
  • dez
    #183
    És a kettőnek milyen szoros köze van egymáshoz?
    Az ember a szerelmével a sok gyümölcs és zöldség mellett megfelelő vitamin- és ásványi anyag tablettát is etet, ha történetesen egy csecsemő úgy kiszív mindent belőle, hogy marokszám hullik a haja, fájnak a fogai, csontjai, beesett a szeme a vashiánytól, stb. stb. ...
  • dez
    #182
    Ki tudja...? De nem is ez a lényeg. Amit írtam, abból látszik, mi a trend, a cél...
  • Epikurosz
    #181
    "még várni kéne ezekkel a génmanipulált dolgokkal sztem, amíg biztos nem lesz a hatásuk, tovább kéne őket fejleszteni"

    Pontosan. A GM annyi mindenre jó, nem kellene épp az élelmet birizgálni elsőre.
    Már említettem a gyapotot, de mondhattam volna a kendert, lent, gyéb ipari növényeket.
    De ott vannak a dísznövények: gyönyörű orchideákat, szivárványszínű tulipánokat, bonsai fácskákat, mikulásvirágot, karácsonyfát (!!!) lehetne kikísérletezni.
    Vagy: díszhalakat. Lehetne csinálni valódi aranyhalakat, sziréneket, sellőket, dinoszauruszokat, mamutokat, kardfogú tigriseket, kerti törpéket és egyéb manókat, sőt hobbitokat is.

    Bármit, csak az emberi élelem + szervezet fájához nem szabad nyúlni, mert akkor ki lesznek űzve a paradicsomból!
  • TommoT
    #180
    ha jól tudom, fájdalomcsillapítót nem eszünk mindennap
    2007-től meg ha megszavvazék a földvásárlósdi törvényt akkor meg majd jönnek a külföldiek, azok meg elintézik, hogy termelhessék, pl. szomszédoknak fizetnek, hogy termelhessenek (mert ugye most a cikk szerint a szomszédoknak el kell fogadni)
    az, amelyik búza nem tud szaporodni, az csak egyes génmanipuláltakra vonatkozott, megnéztem még1szer, bocs a rossz infóért
    viszont az igaz, hogyha ezek a búzák elszaporodnak, kiszorítják a nem kártékony fajtát, vagy pl. ha valaki azt használja, amelyik vegyszereknek (gyomírtónak) ellenáll, akkor gazdák elkezdenek 3szor annyi gyomírtót szórni, mint eddig és tönkremegy a talaj, a víz stb
    az állam megtehetné azt, hogy normálisan áron megveszi a gazdáktól a termékeket, vagy ráveszi a cégeket, hogy ne 2 fillérért vegyenek termelőktől búzát, és nem szorulnának rá ezekre a gazdák
    amúgy még1szer, azért sem szabad sztem génmanipuláltakat termeszteni, mert nem tudjuk a hosszútávú következményeit...pl. ha egy olyan erős gyom kifejlődik, ami ellenáll a legerősebb gyomírtónak is, akkor mit csinálnak? vagy egy erősebb rovar, vagy kipusztul a talaj? mivel gm-es növények a talajban hagynak maguk után olyan anyagot, ami nem jó a talajnak, vagy akár a szervezetben
    "Toxicitás – A GM növények hagyhatnak maguk után olyan génmaradványokat a talajban, az élelmiszerekben és a vizekben, amelyek meghatározhatatlan következményekkel járhatnak"
    "Toxicitás – A gének új kombinációja előre nem látott hatásokat válthat ki az emberi szervezetben, mint például olyan mérgek termelése, amelyekkel nem számoltak előre."
    "Allergia – A beültetett gének új fehérjéket állítanak majd elő, és nem tudható, hogy ezek a fehérjék allergiás reakciót okoznak-e."
    "Antibiotikum ellenálló képesség – A génátviteli technika nem minden esetben a legpontosabb, ezért marker géneket használnak, ami antibiotikum rezisztenciát vált ki. Ilyen módon a gének sikeres átvitelét a laboratóriumban ki tudják mutatni. Egyesek azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy ez a technika bizonyos kórokozókat az antibiotikumokkal szemben ellenállóvá tehet."
    eddig meg tudták oldani ezek nélkül is
    még várni kéne ezekkel a génmanipulált dolgokkal sztem, amíg biztos nem lesz a hatásuk, tovább kéne őket fejleszteni

    génmanipulált gyömölcsöt, zöldséget, gabonát tartalmazó "termékeket" lehet most boltban forgalmazni? mert asszem ez a parlamenti rendelet most csak a termesztésükre vonatkozott a földeken
    találtam egy ilyet http://biosafety.abc.hu/databases_hun.php3
    ebben benne van a mon 810
    most akkor lehet vagy nem?
  • marcio mela
    #179
    De mi nem a 3. világban élünk.Egy nagyvállalat nem tud csak úgy bekebelezni (mint ahogy a parlament döntése bizonyítja).
    Nem tudom miről beszélsz, a vizsgálatok szerint jóval egészségtelenebben a génmanipulált gyümölcsök, zöldségek, főleg rákkeltőek. Az mta jelentése szerint is így van, külföldi jelentések szerint is.

    Tippelek,nem egy GMO és GMF van.Tessék konkrét eseteket leírni.Az USA-ban az FDA által engedélyezett GMF-ek közül hánynak a forgalmazását tiltották be?

    Mondok valamit.A fogászati kezelés közben az érzéstelenítéstől emberek halnak meg.Nem mindenki de az emberek egy része igen.Most tessék elképzelni,hogy holnaptól nincs fájdalomcsillapítás.Nem kérdés életeket mentenénk.Lesz közmegeggyezés a fájdalomcsillapítás beszüntetéséről?
    Tessék tudomásulvenni,hogy van egy kockázat.Ezt határok közé szoríthatjuk.Most a parlament a teljes elzárkózást választotta.Ha az előbbi pédára vetítve akkor megtiltották a fájdalomcsillapítást.
    Ha jól emlékszem még az ipari felhasználásu GMO is tilos.És nem minden GMO lesz GMF.
  • TommoT
    #178
    asszem a monsanto gyártott vietnámba is anyagokat, amik elég sok bajt okoztak
    a link előbb rossz volt
    itt a helyes
  • TommoT
    #177
    ok a gyorsan megírt scifimben van egy két baki
    de 1-2 dologra azért had reagáljak
    "az átlagéletkor lecsökkent jópár évvel, és kétszer annyi a rákos és beteg ember
    Miért is?"
    "Mondjuk azért mert kevesebb ráfordítással többet lehet betakarítani mert nem kell műtránya meg növényvédőszer vagy az élelmiszer táplálóbb lesz és nem bonyolítja az életünket újabb betegségekkel hanem csökkenti."
    Nemtom miről beszélsz, a vizsgálatok szerint jóval egészségtelenebben a génmanipulált gyümölcsök, zöldségek, főleg rákkeltőek. Az mta jelentése szerint is így van, külföldi jelentések szerint is.
    Légyszíves a #102-t olvasd el. Ez a cég miért akarna nekünk bármi jót is?

    A génmanipuláció lehetne jó, de még rohadtul bétában van és így akarnak belőle pénzt. És mennyi szar lett már amitt, hogy olyan dolgokat alkalmaztak, amit nem ismertek eléggé, vagy nem volt kész...
    De mint elolvashatod, azok a cégek akik perpill génmanipulációval foglalkoznak nem a mi érdekeinket szolgálják. Ha lenne egy pl. állami cég, aki tényleg azért foglalkozna ezzel, hogy később jobb legyen, nem lehetne forgalomban még génmanipulált termék. Vizsgálatok kimutatták, magyar vizsgálatok is, hogy káros. Sajnos ez van.
  • Epikurosz
    #176
    dezem!

    "Hozzáteszem azonban, hogy nem pótolja az egészséges és vegyes étkezést a vitamintabletta, mert abban sincs benne messze minden. "

    Az ember a szerelmével nem multivitamin italt szeret inni, hanem egy pohár jó vörösbort, vagy ha antialkoholista, akkor frissen facsart gyümölcslé is megteszi, vagy egy finom tea, vagy pezsgő ásványvíz.
    Amikor emg megöregszik, akkor jó emlékezni a régi illatokra, ízekre, hangulatokra. Pláne ilyenkor, Karácsony előtt.
    Apropó, én meg vagyok győződve, hogy az űrállomásokon is lesz karácsonyfa egyszer.
  • marcio mela
    #175
    Ma lehet GMF-t venni Mo.-on?
  • dez
    #174
    Nincs a fogyasztó kárára, hogy a multik kínálta zöldség kívülről szép nagy és feszes (megvételre ingerel), belülről viszont íztelen v. vízízű szar, ami 2 nap alatt összerohad?
  • marcio mela
    #173
    Szerintem legtöbbször nincs a fogyasztó kárára.
  • dez
    #172
    "Ami GMO meg GMF az csak rossz lehet?"

    Adott esetben lehet jó is, csak épp nem az a legfőbb célja, hogy a fogyasztónak legyen jó, hanem jövedelmezőbb legyen a termelőnek, ami legtöbbször a fogyasztó kárára van. (Nem azt kapja, amit várna.)
  • dez
    #171
    "alig van már valami a cuccokban" -> ilyen dolgok miatt pl., hogy műtrágya (serkenti a növekedést, de tápanyaggal nem támogatja, a "termőföldből" meg már kiürült nagyrészt, és nem pótolják), stb.

    Emlékszem pl., egyszer régen nagyanyám kiskertjéhez hozott műtrágyát a jóakaró nagybátyám, mintha valami csodaszer lett volna. Talán ma is sokan ezt gondolják... :/

    Hozzáteszem azonban, hogy nem pótolja az egészséges és vegyes étkezést a vitamintabletta, mert abban sincs benne messze minden.
  • marcio mela
    #170
    A felvázolt történet egy sci-fi.
    mindenki gmo-t eszik
    Akkor nevezhetjük GMF-nek (genetically modified food).
    gmo-s növények nem tudnak szaporodni
    Azt hiszem ezt így még nem lehet kijelenteni de jó lenne mert akkor nem kellene védősáv a hagyományos növényekkel és a GMO-val beültetett területek közé.
    ezért aki elkezdni, annak muszáj máskor is ezt vennie
    Azt hittem már ma is veszik a vetőmagot mielőtt vetni akarnak.Olyanok állítják elő mint az IKR Bábolna Zrt. meg a Pioneer.Nem így van?
    az átlagéletkor lecsökkent jópár évvel, és kétszer annyi a rákos és beteg ember
    Miért is?
    egyszercsak egy eddig ismeretlen újfajta kártevő, ami az előzőből alakult ki evolúció útján,
    Akkor olyan újfajta mégse lehet ha az előzőből alakult ki.Új fajok nem keletkeznek hiphop.Van olyan,hogy egy kártevő faj ellenálló lesz egy méreggel szemben,hát van kiválasztódás meg evolúció.Ez van.GMO nélkül is.
    búzát, tökmindegy, és kipusztul a fél mezőgazdaság
    erre a rovarra (vagy betegségre) nincs semmilyen ellenszer
    a fél népesség éhínségben kipusztul

    Olvass vissza #154
    Több fajta növényt kell termeszteni.
    mégegyszer, ilyen esetekre kell élelmiszerraktár, az eddigi rovarok meg kártevők, betegségek ellen eddig génmanipuláció nélkül is megtudtuk oldani a termelést, enyhébb vegyszerekkel is tudtunk védekezni
    minek gmo, minek tovább bonyolítani az életünket újabb betegségekkel?

    Mondjuk azért mert kevesebb ráfordítással többet lehet betakarítani mert nem kell műtránya meg növényvédőszer vagy az élelmiszer táplálóbb lesz és nem bonyolítja az életünket újabb betegségekkel hanem csökkenti.
  • dez
    #169
    A természet nem, de az ember annál inkább... :) A legbecsületesebb biotermelőt kivéve alig van már valami a cuccokban. Plusz az ókor óta amúgy is sokat romlott a legelterjedtebb gyümölcs-, zöldségfajok állaga, csökkent a tápanyagtartalom. (Talán a belterjesség miatt, vagy nem tudom.) És még nem is eszünk belőle valami sokat... Egyszerű a képlet. A komoly vitaminhiány már ritka az emberek között, de nem is gondolnád, milyen gyakori az egyes vitaminok, v. más tápanyagok alacsonyab szintje a kívánatosnál.

    Az állatok is elég szépen megérzik a terhesség és szoptatás által kiürölő készleteket, akkor gondolj bele, mi van az emberrel...
  • marcio mela
    #168
    de tönkreteszi az egészségünket
    Ami GMO meg GMF az csak rossz lehet?

    nálunk nincsenek farmerek mellesleg
    érdekes 2002 előtt nem voltak ilyen bajban a gazdák
    Pedig úgy emlékszem 2002 előtt sokat emlegették hogy így a farmergazdaságok meg úgy a farmergazdaságok.
    Igaz nem tudom akkor jobb volt-e a gazdáknak.

    az, hogy a parasztok szegényednek, arra nem a gmo a megoldás, hanem a kormány támogatása
    Az nem lehet,hogy a mezőgazdaságunk szerkezete rossz?Hogy túl sokan szeretnének belőle megélni?Persze lehetne növelni a támogatást de azt akkor valahonnan el kell venni.
  • Epikurosz
    #167
    Ha bírkózni akartál, akkor megettél egy nyeged sültökröt = ... negyed (1/4) sültökröt
  • Epikurosz
    #166
    " Csak egyszerűen mi emberek nem tudunk annyi gyümölcsöt, zöldséget, fűféléket, stb. megenni, mint pl. főemlős rokonaink, és a növényevő állatokat sem mindenestül faljuk fel... "

    Na, ez a másik szélhámosság: "Vedd meg a táplálékkiegészítő trutyit, amely amúgy rendben van, mert ha ugyanezt a hatást akarod elérni gyümbika gyümölccsel, akkor napi 100 kg-ot kellene megenned. "

    Könyörgöm, térden állva!
    Az ókorban asse tudták mi a táplálékkiegészítő, protein, szteroid, miegymás, és olyan olimpiai játékokat zavartak le, hogy öröm volt nézni. Ha bírkózni akartál, akkor megettél egy nyeged sültökröt. Ha szeretkezni akartál, akkor osztrigát ettél és ittál rá vörösborocskát.

    Ma kiválasztanak ezekből az élelmiszerekből hatóanyagokat, és azt mondják, azt egyed, mert megnő tőle a farkad.

    A természet nem hülye!!!!

    Húsból nem tudsz megenni 100 kilót, sem narancsból, mert kihányod, szétpukkadsz, megcsömörlesz, megundorodsz, összekakilod magad, bepisilsz stb. stb. Az emberi testnek csodálatos jelzőrendszere van!!!!!!

    Kreatinból, tesztoszteronból, kazeinból, L-karnitinből, vagy akár finomított cukorból, alkoholból és egyéb huncutságból be tudsz vinni bazi nagy mennyiséget, mert a szervezet be van csapva.
    Szóval, figyelj már arra jóember, amit írok, mert nem beszélek hülyeséget (és nem csak rólad van szó)!




  • TommoT
    #165
    "nem feltétlen a vegyszer a megoldás" ezt akartam írni: nem feltétlen a génmanipuláció a megoldás
    csak közbe már előre járt az agyam, hogy mit akarok írni és véletlen mást írtam be :)
  • TommoT
    #164
    ilyen esetekre kéne élelmiszertartalékot felhalmozni barátom, nem feltétlen a vegyszer a megoldás

    mondok egy példát: 2050ben, mindenki gmo-t eszik, és mivel a gmo-s növények nem tudnak szaporodni, ezért aki elkezdni, annak muszáj máskor is ezt vennie
    az átlagéletkor lecsökkent jópár évvel, és kétszer annyi a rákos és beteg ember
    egyszercsak egy eddig ismeretlen újfajta kártevő, ami az előzőből alakult ki evolúció útján, mivel az előző a gmo terjedése miatt nem tudott élni, megtámadja a kukoricát, búzát, tökmindegy, és kipusztul a fél mezőgazdaság
    erre a rovarra (vagy betegségre) nincs semmilyen ellenszer
    a fél népesség éhínségben kipusztul

    tessék, hosszútávú következmény
    mégegyszer, ilyen esetekre kell élelmiszerraktár, az eddigi rovarok meg kártevők, betegségek ellen eddig génmanipuláció nélkül is megtudtuk oldani a termelést, enyhébb vegyszerekkel is tudtunk védekezni
    minek gmo, minek tovább bonyolítani az életünket újabb betegségekkel?
    ha tisztességes áron megvennék a parasztoktól a búzát stb nekik sem lenne érdekük a gmo
    ezt 2002 előtt amúgy érdekes meg tudták tenni
    de legegyszerűbb betiltani
    szted ausztria miért tilt be minden szart?
  • TommoT
    #163
    de tönkreteszi az egészségünket és ez fontosabb a pénznél (nekem)
    ezért kéne a kormánynak betiltani minden szart
    az ő felelősségük igen
    a különböző vizsgálószervek soha nem fogják vizsgálni, hogy milyen kukorica van a polcokon, ha kapnak elég pénzt
    nálunk nincsenek farmerek mellesleg
    az, hogy a parasztok szegényednek, arra nem a gmo a megoldás, hanem a kormány támogatása, az, hogy ő jó áron megvásárolja tőlük a termékeiket, nyomást helyez a cégekre, hogy ne 2 fillérért vegyék át a búzát tőlük
    csak sajnos ezek a cégek (mint hajdú-bét pl.) sokszor a nagyobb kormánypárt kezében van
    érdekes 2002 előtt nem voltak ilyen bajban a gazdák
  • dez
    #162
    (Mondjuk fűféléket ők sem sokat esznek, csak friss hajtásokat, rügyeket, stb. :))
  • dez
    #161
    Dehogy rontsuk! Csak egyszerűen mi emberek nem tudunk annyi gyümölcsöt, zöldséget, fűféléket, stb. megenni, mint pl. főemlős rokonaink, és a növényevő állatokat sem mindenestül faljuk fel... :)
  • dez
    #160
    Oké, akkor utóbb megváltozott. Ez egy újabb kutatási eredmény lehet. Eredetileg még ő is a fólsavat nevezte magzatvédő vitaminnak. (Pl. a családtervezési könyvében.) Egyébként egy ideje a D vitaminnak is felismerték a nagy jelentőségét terhesség közben.
  • Epikurosz
    #159
    Az űrbéli viszonyokra nem dolgozott ki megoldásokat a természet, legalábbis az, amit mi ismerünk, így ott kellene, hogy vagánykodjanak a tudósok.
  • Epikurosz
    #158
    Amúgy a természet annyira csodálatos, hogy technikai bravúrok ide vagy oda, most is azok a forradalmi ötletek, amelyeket a természettől lesünk el: lásd a pókselymet, a víztaszító fürdőgatyát, a repcsik aerodinamikai kialakítását, a szitakötők repülési technikáját, a cápaporcot stb. stb.