Gyurkity Péter

PC-t építene az autókba a Shuttle

A Barebone PC-kre szakosodott cég teljes konfigurációkkal egészítené a személyautók felszereltségét, mégpedig több kijelzővel és billentyűzettel, hogy a vezető mellett az utasok is hozzáférjenek a rendszerhez.

A DigiTimes tudósításában arról számolt be, hogy a Shuttle a Tajvanon zajló CarTronics kiállításon személyautóba szánt XPC rendszert mutatott be, amely nemcsak a navigációban, hanem bármely egyéb tevékenységben is az utasok, illetve a vezető segítségére lehet. A koncepció szerint egy teljes PC válna az autó részévé, amely plusz helyet alig foglal, ám annál több szolgáltatást nyújt.

A cég egyik jelenleg is kapható XPC rendszerét telepítette egy S-osztályú Mercedes személyautóba, ezt a prototípust mutatták be a rendezvényen. Az XPC SN21G5 doboza a két hátsó ülés között kapott helyet - ezt kétségtelenül megkönnyítette az autó tágas belseje - ám a különlegességek nem merültek ki ennyiben. Összesen három LCD kijelzőt pakoltak az autóba, kettőt hátra, egyet előre a vezető oldalára, hogy bárhonnan szemügyre vehessük a képernyőt. A vezérlésben két billentyű segít, míg az áramellátásról az akkumulátor gondoskodik, köszönhetően egy speciális átalakítónak.

A gép lelke egy AMD Athlon 64 3700+ processzor, amelyet 1 GB DDR memória egészít ki. A cég bemutatóján elhangzott, hogy a GPS-alapú navigáció mellett a jól megszokott megoldásokat is igénybe vehetjük, így szóba jöhet a Skype, az MSN, bármely egyéb szoftver, mégpedig 3G vezetéknélküli kapcsolattal, amit a jövőben WiMAX technológia egészít majd ki. Első lépésben a tajvani forgalmazóknak kínálják fel a rendszert, a cég pedig összesen kétmillió dollárt szán a koncepción alapuló termékek kifejlesztésére.

Nem a Shuttle az első, amely az autókba integrálható PC-k ötletével állt elő. Az összefoglaló néven Car-PC-ként emlegetett fejlesztések ott van a VIA és több más cég is, és azokat is támogatják, akik inkább maguk szeretnék összerakni autóba szánt rendszerüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rosemberg #20
    Nem értelmeztem félre a dolgot csak poénkodni próbáltam ami lehet nem jött be neked de szerintem akinek számitógépre van szüksége az autóba az már vett magának egy laptopot azt legalább beviheti az irodájába is és nem a parkolóban kell neteznie.Vezetés közben úgyse tudja használni.Szerintem ez megint egy olyan fölösleges dolog amiért pénzt lehet kicsikarni abból aki megengedheti magának.
  • BiroAndras #19
    "Akkor vegyél 30000-ért 2 db invertert, egyet a géphez, egyet a moncsihoz, és már mehet is"

    Mire kell nekem milyen inverter?

    "A 9"-os TFT-k szerintem elég olcsók"

    Olyat nézem 100K-ért.

    "egy sima alaplap meg már elfér valahova."

    Az lett volna a lényeg, hogy egyben az egész gép egyben volt egy kis dobozban (kb. 20cmx10cmx3cm).
  • peba #18
    Előre látom, hogy ha el akarok indulni a kocsival, akkor meg kell várnom, míg elindul a PC, amin valszeg Windows lesz, és akkor egy idő után a boot idő 3-4 percecske lesz, ami a forgalom közepén kellemetes : DDDD
  • chuck #17
    nemtom nezitek e a hanyatt egeret a konyoklon :)
    masodik sebvalto :)
  • Caro #16
    Akkor vegyél 30000-ért 2 db invertert, egyet a géphez, egyet a moncsihoz, és már mehet is :)
    A 9"-os TFT-k szerintem elég olcsók, egy sima alaplap meg már elfér valahova.
  • kiisb #15
    Én taxis vagyok, és már nagyon unom a telefonon, vagy PDA-n játszható játékokat. Nekem pl. kifejezetten jól jönne egy kicsit komolyabb konfig, hogy amíg a droszton várom az utast, addig tolhassam az épp aktuális kedvenc FPS-emet.
  • BiroAndras #14
    Simán lehet ilyet beszerelni házilag. Én néztem ilyet a kocsimba (tolatókamera, GPS, stb.), de végülis túl drágának találtam (gép : 200K, monitor: 100K, egyéb: kb.100K).
  • Bijesz #13
    imho
  • Bijesz #12
    te rosemberg, itt senki nem beszelt arrol, hogy az utasok iranyitanak az autot. itt csupan arrol van szo, hogy ok is elerjek a carpc-t, ami nincs osszekotve az uto vezerlesevel semmikepp sem.
    Tehat te kicsit felreertelmezted a dolgot
  • jpeg #11
    Windowst az autókba! :)