Specker Balázs

Hangvezérelt e-mail az autóban

Az Intelligent Mechatronic Systems olyan hangvezérelt rendszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi, hogy a vezető meghallgassa, rendezze vagy elküldje leveleit anélkül, hogy szemét egy percre is le kéne vennie az útról.

Az iLane-re keresztelt rendszer hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt, ha hatótávolságon belül található Bluetooth-os vezetéknélküli eszközére - mint amilyen a Blackberry új verziója is - új üzenet érkezik - áll a fejlesztő sajtóközleményében. A vezető ezután megkérheti az iLane-t, hogy olvassa fel, tárolja, vagy továbbítsa a levelet egy másik postafiókba. A felhasználók rövid hangos üzenetekben válaszolhatnak az e-mailekre, amiket aztán az iLane lejátszható audiofájlokká alakít át. Emellett lehetőségünk van elküldeni az előre tárolt leveleket.

Tulajdonképpen nincs is sok látnivaló az eszközön, mivel az nem több, mint egy néhány leddel és gombbal felszerelt kék-szürke színű doboz. Az iLane kihangosítóként és SMS-küldőként képes együttműködni mobiltelefonokkal is. "Ha valaki e-mailt küld nekünk és a tartalma számunkra fontos, akkor azonnal kiadhatjuk az utasítást: hívd fel Johnt! Amennyiben a feladó neve szerepel okostelefonunk vagy PDA-nk névlistájában, közvetlenül a készüléken keresztül léphetünk vele kapcsolatba" - szemléltette az iLane működését Ben Miners termékmenedzser a The Star oldalán.

Miners azt is elmondta, hogy az IMS jelenleg még teszteli az újnak számító eszközt, ám remélik, már 2007 elején előrukkolhatnak vele a piacon. Terveik szerint több vezetéknélküli technológiára szakosodott céggel és autógyártóval egyeznének meg termékük terjesztéséről. Az IMS úgy nyilatkozott, hogy mindkét iparágból fokozott érdeklődést tapasztalnak.

Ám nem mindenki lelkesül ennyire az ilyen, érintést nem igénylő eszközökért, ha vezetésről van szó. Don Redelmeir, a Torontói egyetem professzora úgy véli, hogy még ezek a készülékek is jelentősen növelik a baleset kockázatát, ha vezetés közben használják őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #15
    "lejátszható audiofájlokká alakít át"
    és miért nem lejátszhatatlan audiofájlokká alakítja át? úgy nagyobb poén lenne :E
  • Morden23 #14
    Ha ez igaz lenne

    "Vészhelyzetben meg mindegy , mert abban a pillanatban megszűnik a világ , és csak a helyzetmegoldás van a figyelmed középpontjában."

    akkor nem történnének balesetek sem a te, sem a többiek oldaláról. A statisztikák sokkal inkább azt mutatják, hogy a figyelemeltereléssel nem az a probléma, hogy csak 30-40%-osan tudsz koncentrálni a vészhelyzetre, hanem lassabb lesz a reakcióidőd és a helyzetfelismerő képességed. Magyarán, mire reagálnál a vészhelyzetre, az már bekövetkezett, átértél a "point of no return"-ön, és már mindegy, mit csinálsz. PAFF.
  • axxe72 #13
    Hát ha nem is szándékosan, az alkalmat keresve, de rengetegszer veszekedtem autóban az elmúlt 14 év alatt, pedig nem vagyok 1 veszekedős típus.
    Meg nagyon jó vicceket is hallottam-mondtam ugyanott, sőt annyi más fontos dolog történt a 4 kerék fölött, hogy akár egy film témája is lehetne. Gondolom mindenki aki sokat vezet elmondhatja ezt. Mindig is voltak lesznek "zavaró tényezők" az autóban. Vészhelyzetben meg mindegy , mert abban a pillanatban megszűnik a világ , és csak a helyzetmegoldás van a figyelmed középpontjában.

    **off** Tényleg lehetne egy jó filmet készíteni erről "Az autóm és én" (Lovasi beleegyezne biztos!) címmel. **off**
  • Morden23 #12
    Megjegyzem, utasként sem hiszem, hogy éppen a kocsiban ülve közlöd a sofőrrel, hogy meghalt a rokona, nem ott szakítasz vele, és nem is akkor mondod meg neki, hogy éppen jön a végrehajtó, és veszi el a lakását/házát.
  • Thrawn #11
    Ez egészen addig igaz, amíg nem kerülsz vészhelyzetbe. Mert akkor nem 20-30, hanem 100%-ra van szükség. Illetve annyira lenne, ha a cikkben említett és más egyéb hülyeségek nem kötnék le a figyelmet.
  • Morden23 #10
    A dohányzást azért nem lehet betiltani, mert nem rakhatsz minden kocsiba rendőrt/kamerát/füstjezőt, magyarán az gyújt rá, aki tud. Egy ilyen eszköz BEÉPÍTÉSÉT azonban be lehet tiltatni, azaz nem engedélyezik.

    És tényleg, most minden technikabuzitól őszinte elnézést kérek, de kevesebb értelme van, mint a hűtőszekrénybe épített tévének, pedig az is a "useless gadget" top10-ben van.
  • axxe72 #9
    Ilyen alapon az utasokat is ki kelene tiltani az autóból..
    Mondhat rossz hírt, viccet, vagy összevesztek, és kész a baleset.. Ez túlzott óvatosság..
    Tavaly volt szó róla Svájcban, hogy megtiltják a dohányzást az autóban, mert baleset veszélyes..
    Szerintetek betiltották?? Finoman szólva is hülyeség. Ha tudsz vezetni (TUDSZ nem = van jogsim) akkor ezek nem befolyásolnak a vezetési teljesítményedben, max 20-30% ban köti le a kapacitásodat maga a vezetés. (van amikor nem is emlékszem hogy értem haza, mert elgondolkoztam az úton).
    Szal nem értek egyet.
  • Morden23 #8
    Ez olyannyira így van, hogy régebben volt egy érdekes tervezet, amely "mozgó" reklámplakátokból állt volna. Olyasmit kell elképzelni, mint a hologram-matricák, amiket ha mozgatsz, akkor változnak.

    Na ez is ilyen lett volna, ahogyan elhúzol mellette a verdával, "mozgott" volna a kép. Ellenben a megfelelő sebesség miatt (hogy ne képregény legyen a dugóban) sztrádalejáratokhoz, autóutakhoz ...blabla... akarták őket pakolni. Úgy betiltották, mint a sicc. Asszem amúgy a Sony volt ez a kis kreatív-innovatív cégecske, de rég volt, nem emlékszem pontosan.

    Szóval a lényeg az, hogy sokkal kevésbé figyelemelterelő/megosztó dolgokat sem hagynak sem utak mellé, sem az autóba telepíteni. Akkor egy potenciális veszélyforrást miért hagynának? Arról nem is beszélve, hogy ennek az e-mail dolognak van pszichológiai vonatkozása is: felbaszod az agyadat valamilyen levélen, sírsz, esetleg kitörő örömmel fogadsz egy üzleti sikert, akármit. Gondolom, nem szükséges mondani, hogy ez nem a legjobb 50-130 km/h-s tempónál.
  • janyikzs #7
    A ragozásokat kicsit elírtam, de remélem érthető voltam
  • janyikzs #6
    Korábbi felmérésekben már volt róla szó, hogy a vezetésben nem csak az gátol, hogyha máshová nézek, hanem az is, ha a figyelmem nem a vezetésre öszpontosul. Nem lennék meglepve, ha nem engednének a kocsikba ilyen eszközt beszerelni, mivel életveszélyes lehet a hatása. Megtud az ember egy fontos hírt, ami (senkinek nem kívánom) lehet akár haláleset is, vagy valami nagyon fontos személyes ügy, és már neki is szaladtam a szembejövő teherautónak ("jobb" esetben). Ilyenekkel nem kellene az utakot játszadozni.

    Valamelyik TV csatornán (nem reklámozom) volt egy műsor, ami tesztelte a vezetési képességeket normál esetben, és telefonálás közben is. Nem kell mondanom, hogy drasztikusan leesett a teljesítőképesség az utóbbi esetben. De kipróbálták azt is, hogy menet közben, ha nem is kell egyik kezemet sem használnom, de lefoglalnak kérdésekkel, információkkal, szintén jelentősen alábbhagy a teljesítőképessége az embereknek. Szóval ezek után be is kellene tiltani ez ilyen készülékek gyártását, még a megjelenés előtt.

    Bocs, hogy ennyit írok, de még egy dolog! Erre persze kitalálják a "nagyokosok", hogy nem a vezető fogja használni, hanem az autó utasai kényelmét növeli ez a "herkenytyű", mire lépnek a rend őrei is, és kifejlesztenek egy kis "mütyürt", ami veszi a mellette elhaladó kocsiból a jelet, hogy bekapcsolt állapotban van-e, és ha a "delikvens" egyedül utazott, akkor már készülhet a fénykép és mehet a feljelentését.

    Lehet, hogy kicsit előreszaladtam?...