Gyurkity Péter

Webszolgál­ta­tás a par­ko­ló­he­lyek fel­ku­ta­tá­sára

Webalapú szolgáltatás oldhatja meg a nagyvárosokban egyre súlyosabbá váló parkolási gondokat: mobiltelefon és PDA segítségével találhatunk helyet autónknak, ingyen és bérmentve.

A nemrég útjára indított SpotScout oldal az új webszolgáltatást hivatott megalapozni. A cél, hogy megkönnyítsék a nagyvárosokban egyre bonyolultabbá és időigényesebbé váló parkolási procedúrát, mégpedig a megfelelő helyszínek és árak felkutatásával. A szolgáltatás egyéni felhasználóknak ingyenes, míg cég közvetítői díjat kap.

A keresés a következőképpen zajlana: a webalapú szoftveren beütjük a célterületet, majd az így megjelenő listából kiválasztjuk a megfelelő helyet és az ott kínált árat. A díjat ekkor levonják egy elektronikus számláról, és egészen addig tartják, amíg meg nem érkezünk. Amennyiben a parkolóhely ekkor még mindig szabad, végrehajtjuk a tranzakciót és lezárul az ügylet. A cégnek közvetlenül nem kell fizetnünk a segítségért, ám ők minden 20 dollárnyi díj után 3 dollár "közvetítői díjat" kapnak.

Az ígéretek szerint bármely webelérést nyújtó mobil eszközön (telefon, PDA, stb.) igénybe vehetjük majd a szolgáltatást, mindössze egy gyors regisztrációra van szükség az oldalon. Tengerentúli cégről lévén szó, természetesen egyelőre az észak-amerikai felhasználók számítanak célközönségnek, ám a sikeres bemutatkozást követően a többi kontinensen is gyorsan megjelenhetnek a követők. A nagyvárosok közül egyelőre Boston, San Francisco és New York (Manhattan) jelezte érdeklődését, amit 800 ezer internetező egészít ki. Számukra a szolgáltatás elindulásakor elérhetővé válnak az eszközök.

A cég a parkolási rendszer sikeres beindítását követően kiterjesztené a szolgáltatást. A jövőbeni felhasználások között említik a már helyben lévő személyek távozási időpontjának feltüntetését, vagyis előre tudhatjuk, hogy egy bizonyos nyilvános férőhely - nem feltétlenül parkolóhely - nagyjából mikorra szabadul fel.

Itthon a napokban indult be az egységes mobilparkolási rendszer, amely a díj befizetését könnyíti meg az autósoknak. A Budapesten és 16 egyéb városban elérhető szolgáltatás előnye, hogy a parkolás elindítása és leállítása mobiltelefonon keresztül történik, a díj fizetése perc alapú - a T-mobilos előfizetők parkolási egyenlegüket SMS-ben is feltölthetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gordonmail #8
    pffffffffffffffff
    A Webes szolgáltatás CSAK azt tünteti fel, hogy hol van parkolóhely....
  • Hegyikecske #7
    "...a már helyben lévő személyek távozási időpontjának feltüntetését,..."
    Hmm... -Na, joe ezt a a kocsit még elköthetjük, csak félóra múlva jön a tulaj
  • kamasz #6
    Én ezt technikai fejlődésnek tartom, mégha nem is érint közvetlenül minket és függetlenül attol, hogy mennyire használható a dolog!
  • halgatyó #5
    Az hogy ez Amerikában van, ne tévesszen meg senkit. A szemét hihetetlen gyorsan begyűrűzik hozzánk, csak a jó dolgokra kell annyit várni
  • halgatyó #4
    Az egész egy nagy beetetés és hazugság. Arra való, hogy minél többet cikkezhessenek a témáról, POZITÍV HANGBEMBEN, amiáltal -- az ő elvárásaik szerint -- csökkenne az ellenszenv az embereket kirabló mocsokrendszer iránt.

    Arra való, hogy még több bőrt nyúzhassanak le az autósokról, akiknek nincs idejük szervezkedni, és valami érthetetlen okból még azok sem állnak ki az érdekeikért, akiknek erre okuk bőven lenne.

    Akik a parkolóhelyeket "üzemeltetik" (!!!!!) azok érdeke, hogy a pénzt hozó hely minél jobban ki legyen használva, azaz minél több pénzt hozzon a zsebükbe.
  • Daudi Baldr #3
    vagy mozgássérült kártyája van...
  • teddybear #2
    És hogyan tudják meg a szabad parkolóhelyek pozícióját! Mi van, ha az ürge tovább hagyja ott a kocsit? Vagy tilosban parkolnak?
  • TothLaci #1
    Szerintem egyenlőre még nem sokan fogják használni ezt a szolgáltatást...
    Amikor meg igen, akkor sohasem lesz parkolóhely, vagy csak pár km-re...