Berta Sándor

A fedélzeti rendszer fizeti a parkolási díjat

Német szakemberek azzal kísérleteznek, hogy miként lehetne megoldani, hogy az autók fedélzeti rendszerei a jövőben már képesek legyenek a parkolási díjak kifizetésére is.

A programban a Müncheni Műszaki Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszékének kutatói és a BMW autógyártó konszern kutatási és technikai részlegének szakemberei vesznek részt. Olyan rendszert akarnak létrehozni, amelyik - kiegészítve a személygépkocsik meglévő fedélzeti navigációs számítógépeit - a vezetéknélküli technológiák segítségével kommunikálna többek között a parkolási rendszerekkel.

Az egész eljárás leginkább a bankkártyás megoldásokra hasonlít. A prototípust már elkészítették és be is szerelték egy 7-es sorozatú BMW-be és összekötötték annak fedélzeti rendszerével. A parkolási díj kifizetése jól nyomon követhető a személygépkocsik fedélzeti számítógépeinek kijelzőjén. A parkolóhelyeken lévő hálózatok pontosan regisztrálják, hogy az adott gépjármű mikor hajtott be a területre. Amikor az autó távozni akar a parkolóházból, akkor a beépített rendszer a vezetéknélküli technológiák segítségével automatikusan felveszi a kapcsolatot a parkolási cég számítógépével és megtörténik a tranzakció.

A kiegészítő modul leginkább egy bankkártya-olvasó készülékre hasonlít, az autóvezető ebbe helyezi be a bankkártyáját (hitel- vagy betéti kártyáját) és megtörténik az adott parkolási díj levonása. Az egész tranzakció a kijelzőn nyomon követhető és azt a vezetőnek először engedélyeznie kell. Vagyis, ha az autós úgy dönt, hogy túl soknak tartja az összeget, akkor bármikor megszakíthatja az egész procedúrát.

A kifejlesztett, de még tökéletesítésre szoruló rendszer a karlsruhei Fun Communications cég Smartpay online fizetési eljárásán alapul. A BMW szóvivője kijelentette, hogy érdekes az elképzelés, ám sajnos elterjedésére még hosszú évekig várni kell majd. A legnagyobb problémát ugyanis az jelenti, hogy az autógyártóknak támogatniuk kellene az új megoldást és integrálniuk kellene az autógyártási folyamatba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #9
    A büdös rohadt annyukat, azt. Inkább azon törnék a fejüket, hogyabn lehet ezt az újabb fejést elkerülni.
  • Gerygrey #8
    A következő generáció meg nemcsak kifizeti a parkolási díjat, hanem meg is keresi rá a lét. Mondjuk leparkolom a verdát a körúton, megbeszélem vele mikorra érek vissza, addig a mesterséges intelligenciával felvértezett kocsi maszek taxizásba kezd a városban :)
  • Komolytalan #7
    Ez lesz az új chip-tuning, kiszedik belőle a parkolási fizető rutint:-D
  • Skynet #6
    Részemről őrizetlen parkolóban (pl: utcán parkolás) fizessen a mocskos kurva annya annak aki kitalálta az egész fizetési hercehurcát és bevezette...
  • wmatyi #5
    Már előre látom az okos megoldások megjelenését, amikkel egy autós fizeti a teljes platz parkolási díját...
  • mezeimodell #4
    Undorító.
  • PíszLávJuniti #3
    nemrossz kis kocsi :)
  • aaaaa #2
    Mindegy csak fizess, ha állsz, ha mész...
    Az egyik leggusztustalanabb lehúzás a parkolási díj.
  • akyyy #1
    meg persze a parkolóknak is fel kéne ezt építeni...

    demgé jó hogy itt ingyen elhet bárhol parkolni:P