Gyurkity Péter

Készül az Opera 10

Bár nemrég jelent meg a böngésző 9-es verziója, a norvég fejlesztőcsapat már megszellőztette a terveket a következő változattal kapcsolatban. A megjelenés időpontjáról még nincs hír.

A ZDNet Thomas Fordot, az Opera PR-felelősét szólaltatta meg, aki beszámolt a következő verzió tervezett újdonságairól, kiemelve a widgetek, vagyis a böngésző motorját használó mini segédprogramok szerepét, valamint a szoftverre váró különlegesen fontos feladatokat. Ez utóbbiakban nem lesz hiány, hiszen a fejlesztők szeretnének végre igazán átütő eredményt elérni, és elhódítani a felhasználók jelentős részét a szintén készülő Internet Explorer 7 elől.



Igaz, az idei évben még az Opera 9 elsődleges feladata lesz a Microsoft fejlesztésével folytatott harc. A böngésző legutóbbi változata június 20-án jelent meg, jelentős érdeklődést váltva ki az internetezők részéről. Nem véletlenül, a norvégok ugyanis több újítást passzíroztak bele kedvenc böngészőjükbe: widgetek, Web 2.0/AJAX kompatibilitás, BitTorrent letöltések, előnézeti funkció, fejlett reklámszűrő, és természetesen az elkerülhetetlen javítások. Az érdeklődés méreteit jól mutatja, hogy csak az első napon 700 ezer látogató fordult meg az oldalon, és többeknek problémát okozott a letöltés elindítása.

Az Opera 10-ben a jelek szerint továbbra is a megszokott kettős, vagyis az újítások és javítások egyvelege érkezik majd. Fontosnak tartják a kompatibilitás kiterjesztését, ezért a lehető legtöbb platformra elkészítik a szoftver megfelelő változatát, legyen az hagyományos PC, mobil eszköz, vagy netán játékgép. Ez utóbbira már van példa, hiszen a Nintendo DS a napokban csatlakozott a támogatott eszközök sorához, kényelmes böngészést kínálva a speciális verzió révén. A javításoknál nem tértek ki a részletekre, itt minden bizonnyal a jelenleg előforduló problémákat és hiányosságokat küszöbölik majd ki.

Ford elmondása szerint új widgetekkel és fejlesztői eszközökkel is készülnek, mégpedig azon elgondolás alapján, hogy egy napon a böngésző egy önálló fejlesztői platform szerepét is betöltheti majd. A widgetek révén pedig szükségtelenné válik a külső alkalmazások használata, hiszen minden fontosabb funkciót elérhetünk a böngészőből, tovább egyszerűsítve a számítógép használatát. A fő cél az Internet Explorer 7 megjelenésének kivédése, pontosabban a felhasználók átcsábítása - meglátjuk, sikerrel járnak-e vikingek a tengerentúli óriással szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balti #63
    "látogatottságmérő nemtom miért zavar téged"
    - Engem ne mérjenek. :)
    - Azt te is nagyon jól tudod, hogy a böngésző csak adott kapcsolatott tart fönt egy szerverrel és összességében is. Ezt operában be is állíthatod a felületen, alapértelmezetten 8/20 az értékük. - A látogatottságmérők azok amik néha igen lassan működnek. Lassú szerveren van és leterhelt is. Így ha megnyitsz öt oldalt, amin egyenként van még tíz-tíz látogatottságmérő, akkor előfordulhat, hogy a böngésző a valódi tartalmat sem tölti le, mert a látogatottságmérők lekötik a nyitott kapcsolatokat. Szélessáv ide vagy oda. - Két megoldás van: Megnöveled a nyitható kapcsolatok számát (Beállítások ablak, Haladó fül, Hálózat), de ezzel, ha sok oldalt szoktál egyszerre megnyitni, akkor lehet, hogy lassabban fogja letölteni az oldalakat; vagy egyszerűen letiltod a látogatottságmérőket.

    Egyébként megint félrebeszélsz:
    - Arról beszéltünk, hogy az operában mennyire nem felhasználóbarát a tartalomblokkolás. Erre az a válaszod, hogy szélessávnál nem kell tartalmat blokkolni? Akkor miért használod mégis azt az AdBlock listát?

    "Amúgy nem firefox által készített adblock listát használok, hanem annak készítettet"
    - Szerinted azt a listát csak úgy szülték a nagy semmiből?
  • Sanyix #62
    Ja amúgy nagyon hatékony védelemre lehet használni admunchert, az egész http forgalmat szűri, szóval sehol reklám semmilyen programban ha az megy(még akár online játékokban is kiszűri a reklámot, nem csak böngészőben), automatikusan frissít, és még egy pár dologra használható.
  • Sanyix #61
    Aha már értem. Modemezel? :) Mert szélessávnál ezeket nem érdemes szűrni, mert nem sok vizet zavarnak.

    Amúgy nem firefox által készített adblock listát használok, hanem annak készítettet, már nemtudom kitől szereztem, ha má megvolt beraktam, mert a reklámok nem zavarnak nagyon, popup nincs, az oldalak meg fullos fel/letöltés alatt is elég gyorsan bejönnek(cfosspeednek köszönhetően), reklámostul, de ha már elküldték nekem a listát, hát beraktam.

    Csak az atw-s, meg uw-s oldalak töltögetik újra magukat, látogatottságmérő nemtom miért zavar téged, a böngészőnek letölteni meg nem nehéz dolog azt az 1 sor kódot, még modemmel se. A popupokat töltik be javával, de az már védve van.
    Amúgy ezzel az 1 listával nemnagyon látok reklámot az oldalakon...
  • balti #60
    Úgy látom rendbe kell itt tenni jópár dolgot. Számos félrevezetés - nem tudom, hogy szándékos vagy véletlen - szerepel a megjegyzésedben.

    "#43-nál írták a java szűrését."
    - A javascript kikapcsolására az IE is vagy a régebbi opera is képes.
    - A kikapcsolás nem szűrés! Akkor mit is írtak a #43 hozzászólásban?
    - A javascript és a java kifejezés két különböző dolgot jelent.

    "Amúgy minek szűrném?"
    - Talán azért mert számos reklámot javascripttel töltenek be.
    - Talán azért mert nem szeretnél egyes látogatottságmérőkben szerepelni, vagy azok letöltésével foglalatoskodni.
    - Talán azért mert számos oldal egy idő után javascripttel feleslegesen újratölti önmagát.
    - stb.

    "Érdekes módon az a tartalom blokkoló a listában szereplő minden cím tartalmát blokkolja"
    - Írtam én olyat, hogy az opera tartalom blokkolója nem blokkolja a te listádban fölsoroltakat?
    - Érdekes, éppen te írtad, hogy a listádat a Firefox AdBlock-jával állították össze.
    - A kérdéseim arra irányultak, hogy mennyire felhasználó barátan használható az operába épített tartalom blokkoló. - Annyira, hogy néhány tartalmat csak a weboldal forrásnak vizslatásával lehet a tartalomblokkolóba betenni.

    "Sehogy mert én a reklámot szoktam leszűrni, nem a html-en, és szövegen kívül mindent"
    - Te nem szűrsz semmit, csak használsz egy Firefox Adblock szűrőgyűjteményt.
    - Senki nem beszélt arról - én biztos nem - hogy a html-en kívül mindent le kellene tiltani. - Egyébként ez lenne a legegyszerűbb operában, mert ebben a böngészőben egészen könnyen kikapcsolhatod a javascriptet, a flasht, a javat, a stíluslapokat. - De ez nem a reklámok blokkolása lenne.

    "Ha sima szöveget akarok olvasgatni akkor txt olvasok."
    - Tedd azt! De ki írt itt erről? Már világos, hogy te csak betöltötted azt a listát, és kész. Fogalmad sincs miről írtam. Hogy mennyivel hatékonyabban és felhasználó barátabban lehet használni a Firefox AdBlock kiterjesztést, mint az operába épített tartalom blokkolót. Persze, hogy nem találkoztál a hibáival, ha ténylegesen nem is használod.

    Úgy elég nehéz beszélgetnünk, ha sem az Opera tartalom blokkolóját, sem a Firefox Adblock kiterjesztését nem ismered. Így fogalmad sincs, hogy miket és miért is kérdeztem a #42 hozzászólásban.
  • Sanyix #59
    #43-nál írták a java szűrését.
    Amúgy minek szűrném? A html-t ne szűrjem talán? :)
    Érdekes módon az a tartalom blokkoló a listában(nekem most 3 kbyte-os ini fájl) szereplő minden cím tartalmát blokkolja. Miben nem megfelelő?
    Sehogy mert én a reklámot szoktam leszűrni, nem a html-en, és szövegen kívül mindent... Ha sima szöveget akarok olvasgatni akkor txt olvasok.
  • balti #58
    OK! Akkor ezt túlbeszéltük. :)
  • balti #57
    "Van adblock a beépített teljesen megfelelő, a javás dologra is írtak megoldást, szvsz csak használni kell tudni."

    Na, hát nagyszerű! A mondatodból úgy tűnik, hogy éppen te nem használtad még a 9.0 verzióba épített tartalom blokkolót.

    - A javascript fájlok szűrését hol írták?
    - A beépített tartalom blokkoló éppen hogy csak használható. Az éppen használható elég távol van a teljesen megfelelőtől.
    - Lentebb szerepel néhány kérdés ezzel kapcsolatban. Te - mint ennek a funkciónak a tudora - hogyan válaszolnál azokra a (#42) kérdésekre?
  • Dj Faustus #56
    "1.) - És itt hol szerepel a FireBug és a HTMLValidator?"
    #54 11. sor
    Igaz, túloztam egy kissé.
    De ezzel nem fogsz meggyőzni egy mezei átlagfelhasználót hogy B helyett a C böngészőt használja (miközben ő az A-t használja, ami minden esetből rosszabb mint a B vagy a C böngésző).
  • balti #55
    Nem célom elhódítani az opera használókat a Fx-hoz. :)

    1.) - És itt hol szerepel a FireBug és a HTMLValidator?
  • Dj Faustus #54
    "1.) - Honnan szülted ezt az átlagfelhasználó kritériumot?
    "A föntiek közül normál felhasználónak jól jöhet a WebDeveloper, az AdBlock és a ScrapBook kiterjesztés."

    "2.) - A WebDeveloper a Fx-nál tk. olyan minden-egyben eszköztár. Számos beállítás és funkció érhető el vele egy-két kattintással. (Funkciók letiltása/engedélyezése, sütik karbantartása, képek tiltása/engedélyezése, ablakméret módosítása, személyes adatok, stb. Szóval a nevével ellentétben átlagfelhasználó is jól használhatja.)"
    Jól használhatná, de nem használja.
    Inkább használ IE-t (mert a munkahelyén az van feltelepítve). És köszöni szépen nem kér mást (nem is ismeri az alternatívákat). Lásd 80%-os IE elterjedtség.

    ") - Senki nem írta - én biztos nem - hogy mindenki számára elengedhetetlen kiterjesztés a FireBug és a HTMLValidator."
    Igaz, túloztam egy kissé.
    De ezzel nem fogsz meggyőzni egy mezei átlagfelhasználót hogy B helyett a C böngészőt használja (miközben ő az A-t használja, ami minden esetből rosszabb mint a B vagy a C böngésző).