Gyurkity Péter

Egyelőre sikeres az Opera akciója

A böngészőt fejlesztő cég akciója már néhány nap múltán sikeresnek értékelhető: állításuk szerint az elmúlt négy napban már több mint másfél millió letöltést regisztráltak, ami jelzi a szoftver terjedését.

A Opera Software legutóbb csütörtökön adott gyorsjelentést a letöltések számának alakulásáról. Már akkor nagy eredményként értékelték, hogy mindössze két nap alatt több, mint egymilliószor töltötték le a böngészőt, és minden oldalról kedvező fogadtatás érte az immár ingyenes szoftvert. A szeptember 20-22 között regisztrált letöltési hullám a vállalat szerint megduplázta az áprilisi rekordszintet, amikor az Opera 8 megjelenése váltott ki minden korábbinál nagyobb érdeklődést. A szerveradatok szerint a legtöbb letöltő Internet Explorert használt.

"Az immár ingyenes böngészőnk lenyűgöző sikere bizonyítja, hogy az internetes világ nyitott egy új versenyző, egy új lehetőség iránt. Külön figyelmet érdemelnek azon felhasználók százezrei, akik most első alkalommal próbálhatták ki a szoftverünk által nyújtott sebességet, funkciókat és biztonsági szintet" - üdvözölte a fejleményt Jon Tetzchner, az Opera Software vezérigazgatója. A vállalat honlapja azóta is folyamatosan frissül, és a legfrissebb adatok már 1,6 millió letöltésről árulkodnak, ami azt jelzi, hogy a régi-új böngésző iránti érdeklődés a hétvégén sem csökkent.

Amint arról mi is hírt adtunk, az Opera tizedik születésnapján határozta el, hogy 24 órán keresztül korlátlan mennyiségű regisztrációs kódot oszt szét a felhasználók között. Az egyszeri akciónak indult kezdeményezés mindössze egy e-mail cím ellenében mentesítette a böngészőt a reklámcsíktól. Néhány héttel később, újabb meglepetést jelentett be a fejlesztő, amikor is elhatározták, hogy az Opera 8.5 végleg reklámmentes, ingyenes lesz. A hivatalos közlemény szerint mindezt az Opera növekedése és a felhasználók növekvő száma tette lehetővé. Az új változat főleg biztonsági javításokat, frissítéseket tartalmaz és aktualizálták a böngésző motorját is.

A vállalat ambíciózus terveket fontolgat: szeretnék felvenni a versenyt a Firefox népszerűségével, és vetélytársukhoz hasonlóan megközelíteni a bűvös tíz százalékos piaci részesedést. "Ha ez a Mozillánál sikerült, miért ne sikerülhetne nekünk is?" - tehetik fel maguknak a kérdést az Opera Software munkatársai. Ennek érdekében máris új verzión dolgoznak, amely a Merlin kódnevet kapta, és Opera 9-ként jelenik majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #38
    Azt értsétek meg végre, hogy a firefoxot és az operát a user VÁLASZTJA, az IE-t meg NEM VÁLASZTJA. A legtöbb cégnél a user elve nem rakhat fel cuccot a gépre, a rendszergarázda meg nem fog állandóan frissítgetni minden szirszart. Ráadásnak egy jó csomó lama fejlesztőcég olyan vállalati szoftvert ad ki, ami explorer függő és soha nem is fogják portolni, tehát a user IE-t MINDENKÉPPEN használ, ergo nem fog váltani mert nem is tud.

    Nos világos már, hogy miért nem érdemes számháborúzni, meg hány gépre teszem fel a downloadolt cuccot? Számháborúznak a böngészők fejlesztői, hogy nagynak látszanak, de ezt nektek NEM kell :)) beszopni.

    szóval az egész a rendszergarázdán múlik, meg azon, hogy mennyit áldoz fel az életőből erre. És még valami: ha egy IE bug miatt borul a rendszer, akkor csúnyán néznek a rendszergazdára és szidják a ms-t, ha az általa felrakott FF vagy Opera miatt leakel a sec., akkor kirúgják.

    Sakk-matt.
  • irkab1rka #37
    Gyorsabban jön le a szar az internetről ?:))))

    Quality NE Quantity.

    Majd ha lesz mondjuk stumble plugin az operához, akokr talán váltok. de minek? váltson az, aki IE-t használ.
  • Sil78 #36
    Firefoxhoz használtál valamilyen gyorsító cuccot, pl a Tweak Network kiterjesztést, a FireTune progit vagy hasonlókat? Tulképp már ha csak a pipelining-ot bekapcsolod az about:config-ban, az is sokat gyorsít rajta (asszem ez Operában alapból be van kapcsolva, Firefoxban nincs bekapcsolva alapból, az IE meg nem tudja). Meg majd ha megjelenik az 1.5, azt nézd majd azért meg, sokkal gyorsabb az új Gecko motor a jelenleginél (ami nem is csoda, hisz több mint egy év fejlesztés van mögötte).
  • bazsiboj #35
    Amióta az Opera 8-as verziója kijött, kevesebbszer
    használom a Firefox-ot, mert érzékelhetően
    lassabb az Operánál, pedig azért a Firefox se
    csiga.

    Ami lassú (még mindig) az a Netscape Navigator,
    pedig már az is Firefox alapú, de ennek ellenére
    ugyanolyan lassú, mint a sima Mozilla.

    Firefox és Opera a legjobbak - sebbességre,
    tudásra és a hozzájuk kiadott hibajavítások
    tekintetében.

    Talán a K-Meleon éri el még a Firefox szintjét.
    IE alapú böngészők közül pedig a Maxthon a
    legjobb.
  • bazsiboj #34
    ,,A szerveradatok szerint a legtöbb letöltő Internet Explorert használt.''

    Vagy Operát, amely IE-ként azonosított a szerver.
  • exidoor #33
    urlresponse ide, xml oda, amióta használom semmi baj nincsen az operával, tökéletesen kielégíti minden igényemet

    bátran ajánlom mindenkinek
  • lokko #32
    keg:

    IE

    nagyon nem szeressük: a leglassabb
  • lokko #31
    Opera
    szeressük: mert a leggyorsabb, biztonságos, kezelhető
    nem szeressük: mert kicsit buta, és sok netes okosság nem szeretkezik vele

    IE
    szeressük: mert okos, szinte minden oldal optimalizálva van rá
    nem szeressük: mert minden felfedezett biztonsági résre vírust írnak a nyerészkedő vagy unatkozó "jófej" emberek ... ezen kívül a kezelési felület már kényelmetlen és elavult

    Maxthon
    Szeressük: explorer motorhoz ad egy nagyon kényelmes kezelő felületet

    Firefox
    Szeressük: meret különlegesnek lenni jó, és nem is buta cucc
    Nem szeressük: egy átlagos felhasználónak bonyolult és kusza ez a szedd össze magad pluginokból mentalitás, főleg hogy a sok szar plugin között alig akad használható ...
  • FTeR #30
    majd meglátjuk...(remélem mást is tudni fog még)
  • kbupdate #29
    szóval az nem "gép"?...

    De, szerintem meg Explorer jó böngésző.