Berta Sándor

Heti frissítésre tér át az Opera 9.0

Megjelent a norvég szoftverfejlesztő csapat böngészőjének legújabb változata, az Opera 9.0 build 8219-es technológiai előzetese. Érdekesség, hogy az előző verzió megjelenése óta csupán egy hét telt el. Ez nem véletlen, a fejlesztők ugyanis azt tervezik, hogy hetente fogják frissíteni a népszerű böngészőt.

A norvég csapat tagjai egy ideje az Opera Desktop Team blogon informálják a felhasználókat a szoftvert érintő legfontosabb újdonságokról. Itt jelentették be azt is, hogy az Opera 9.0 végleges változatának megjelenéséig minden héten ki fognak adni egy újabb előzetes verziót. (A blog ötlete nem új, hiszen ezen keresztül tájékoztatják az embereket az adott böngésző új verzióinak megjelenési időpontjairól az Internet Explorer 7 és a Firefox fejlesztői is.)

Az Opera által bevezetett, az egyes változatok kiadása közötti egy hetes idő viszont már meglepőnek számít. Ezzel az volt a cég célja, hogy a fejlesztőközösség tagjai még inkább belevonhassák az átlagos felhasználókat a fejlesztési munkálatokba. Így egy ötlet (ami lehet egy új funkció is) megvalósítására nem kellene a böngészőt alkalmazóknak hónapokig várniuk, és sokkal hamarabb kiderülhetnének az esetleges hibák, hiányosságok is.

Viszont fontos tudni, hogy a szakemberek a hetente kiadott előzeteseket - éppen a kiforratlanságuk miatt - elsősorban a szoftvereket tesztelgetni, kipróbálni szerető embereknek ajánlják. Akik stabil, kiforrott verziót szeretnének, azoknak azt tanácsolják a fejlesztők, hogy várják meg a végleges változatokat. A norvég csapat tagjai az Opera 9.0 build 8219-ben főleg kisebb hibákat javítottak ki, illetve javítottak a Web Forms 2.0 szabvány támogatásán is. Szintén jó hír, hogy az új verzió Macintosh számítógépekre kiadott változatán elvileg már gond nélkül működik a BitTorrent támogatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • algopyrin #9
    Nem véletlenül technology preview a neve, nem végleges verzió. Amúgy meg Firefoxnál a véglegesnél is jelentkezik ez a probléma. Nálam is stabil és a 8.51-nél is gyorsabb.
  • HuHa #8
    Stabil és gyors, csak időnként elfelejti lelőni a processét kilépés után.
  • beef #7
    Most is 8212-vel tolom a netet, atomstabil, valószínűleg nálad van valami lokális probléma.
  • pbes #6
    sorry, most látom, hogy 8212ről írtál
    a http://snapshot.opera.comról:
    preview
    -of an experimental nature
    -distributed to a limited audience, i.e. forums, newsgroups, and IRC
    -should never be installed over a final release
    -not to be used as a substitute for a final release
    Megírhatod a problémákat nekik is a bétateszt fórumba
  • pbes #5
    És ez mért meglepő? Itt is és az Opera Desktop Team blogján is írták, hogy hibák előfordulhatnak, mert nem tesztelt verziók, csak az aktuális fejlesztések, javítások vannak benne.
    "The Weekly Builds are snapshots, they are not as thoroughly tested as a Technology Preview or a Public Beta. You should only use these builds if you are not afraid of losing data (e-mail, bookmarks, anything) or crashing your computer."
    Elsősorban a fejlesztőknek, bétatesztelőknek szánták ezeket. A technology preview verziók sem véglegesek, de az eddigi tapasztalatok alapján mindenapi használatra is jók (biztonsági mentés a működő 8.5x-ről nem árt: levelek, jelszavak, könyvjelzők, beállítások, stb)
  • Inquisitor #4
    A 8212 úgy fagy mint állatt. Sok Opera volt már a gépemen, sok béta is, de ennyire nem voltak gázosak.
  • pbes #3
    béta (ill technology preview), de hetente jön majd új verzió, a teljesről még csak annyi infó van: majd ha kész lesz
  • Sanyix #2
    Most akkor a 9.0 még csak béta, vagy teljes, normális, fullos kiadás?
  • bertino #1