Berta Sándor

Megjelent az Opera 9 első bétaverziója

A norvég fejlesztőcsapat által kiadott böngésző legújabb változata többek között Widget- és BitTorrent-támogatással rendelkezik, valamint újdonságnak számít az online reklámok tetszés szerinti blokkolása is.

A fejlesztők szerint már az Opera 9 első bétaverziója is kellően stabilnak számít és teljes mértékben sikerült az új funkciók integrációja. Ennek tudható be, hogy a norvég portálon máris letölthetővé tették az új szoftvert. A norvég szakemberek a legfontosabb új funkciónak a teljesen újonnan kifejlesztett tartalomszűrőt, blokkolót tartják. Ez lehetővé teszi nemcsak a felugró reklámablakok, de a más internetes reklámok tiltását is.

"Tisztában vagyunk vele, nem biztos, hogy mindenkinek a tetszését elnyeri majd ez az új funkció, ám a felhasználók bármikor kikapcsolhatják. A nem kívánt videók és más tartalmak megjelenítésének letiltásához elég csak egy klikkelés az egér jobb gombjával" - nyilatkozta Tor Odland, az Opera Software kommunikációs igazgatója. A böngésző ezenkívül lehetővé teszi, hogy külön kiegészítő szoftver nélkül is le lehessen tölteni nagyméretű fájlokat a BitTorrent fájlcserélő hálózatról.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Szintén újdonságnak számít a Widget-támogatás is. Ez azt jelenti, hogy az eddig csak a Macintosh operációs rendszerek alatt elérhető, a böngészőtől külön, az Asztalon futó miniprogramok használata ezentúl a Linux és a Windows operációs rendszerek alatt is lehetővé válik. Ezt a funkciót egyébként a Microsoft is be akarja építeni a Vistába. Az Opera 9 első bétaverziója megjelenésében első ránézésre puritánnak, letisztultnak tűnik, azonban számtalan egyénileg konfigurálható ikon és keresőmező segíti a felhasználókat.

"Mindez azt bizonyítja, hogy a böngészőnknek nem csak a mobil, de a PC-s változatát is komolyan fejlesztjük. Ugyan nem értünk még el akkora sikereket, mint például a Firefox, ám egyes országokban, így Oroszországban, Dél-Afrikában vagy Lengyelországban a piaci részesedésünk a böngészőpiacon megközelíti vagy meghaladja a tíz százalékot" - tette hozzá Tor Odland.

A Heise német hírportál információi szerint az Opera 9 telepíthető és futtatható Windows, Solaris SPARC, Mac OS X, Linux és FreeBSD operációs rendszereken. A fejlesztők emellett felhívták arra is a figyelmet, hogy az új böngésző egy új adattárolási formátumot használ. Ezért bárki könnyedén átkonvertálhatja a régebbi verziókban lévő profiljának a különböző adatait, például a jelszavakat, ám ezek után már a régebbi változatokkal nem lesznek olvashatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #35
    Ja megvan a widget kikapcsolása, kicsit elbambultam :)
  • Sanyix #34
    Na feltettem a 9-et, eddig tetszik, bár upgrade-t jelöltem ki installnál, erre írta hogy átveszi a régi beállításokat, de csak a könyvjelzőket vette át, de mind1 beállítottam 1 perc alatt. És van benne ilyen csak a látogatott oldalról cookie fogadás opció, így végre nem fogad egy rakás cookiet ilyen felmérős, kutatós oldalakról, csak onnan fogad ahol vagyok :) + végre van beépített nem txt fájl szerkesztgetős oldal blokkolás :)
    Van végre az irc-n témától független szinekben üzenet jelzés. (eddig kéken világított annak az irc szobának a tab-ja amire üzenet érkezett, és ez így is maradt, ha alapból kékre lett állítva a betűszín, de mostmár ez is jó :))
    Meg van végre jól beállítható spam szűrő. Viszont nemtudom, hogy hogy kell operában előhozni az irc-s színkódot. Merthogy mircben volt egy kis négyzet, utána a szám, és így lehetett változtatni a szöveg színét. Ugyanez van msn plus-ban is, és ha onnan kimásolom ezt a kis négyzetet(merthogy operában sehogy sem tudom előhozni), akkor az opera is felismeri a színkódot, és énis látom ha valaki más színesen ír. Nem egy szörnyű nagy gond, de jó lenne ha ez is lenne. Ez a widget meg nemtudom mi, igazából nem látom hasznát, hogy lehet kikapcsolni?
  • MetaMórfózis #33
    Akkor ez van:)
  • Yeti #32
    Kicsit utánnanéztem a témának, állítólag egy 94-es InternetWorks nevű böngészőben volt először, aztán valóban a NetCaptorban 98-ban, harmadjára meg az Opera 4-ben 2000-ben. Bár én úgy emlékszek, hogy operában korábban is lehetett több ablakot megnyitni, csak nem lehetett őket tabként kezelni.
  • MetaMórfózis #31
    IE-nél sapka eset valóban. De a netscapeba volt elöször tab.
  • Emmegki #30
    A TP2 óta használom az Opera 9-et. Nagyon jó, rengeteg újítás és változtatás van benne ami miatt 5 perc alatt el lehet felejteni a 8.5x-et. Egyre stabilabb és jobb. Töltsétek és telepítsétek!
  • Emmegki #29
    az operásoknak, optimaizálgattak már a gmailra hogy működjön a vissza gomb meg egyebek.
  • AnarchoiD #28
    G-mail sajna kicsit szarul nez ki .. kinek juttasam ezt tudomasara ?:) gmail -osoknak vagy operasoknak ? :) szerinetetk ?
  • David Coulthard #27
    "feltalálták a spanyolviaszt alias tabos bongeszest"

    Régóta mindenki azt fújja miért nincs benne, miért nem raják már bele, most belerakták... (Ha van rajta sapka azért ha nincs akkor meg azért...)

    Erről a spanyolviaszról:A Firefox meg a többi is feltalálta, mert nem benne volt először tabos böngészés, de még csak nem is az Opera-ban, hanem az IE alapú NetCaptor-ban...
  • MetaMórfózis #26
    sőt, ezen (az utolso 2n) a firefox elfexik, a regi opera meg simán megjeleníti. Firefoxnak az animalt svg nem erőssége.