Berta Sándor

Megjelent az Opera 9

Az alternatív böngésző új változata elboldogul a BitTorrent letöltésekkel, különböző modulokkal bővíthető, beépített reklámblokkoló funkcióval rendelkezik és sikeresen átment az Acid-2 teszten is.

Az Opera 9 legfontosabb újdonsága azonban mégis az, hogy Presto nevű motorja kompatibilis a Web 2.0/AJAX szabvánnyal. A norvég szoftver támogatja a widgetek, vagyis a böngésző motorját használó mini segédprogramok alkalmazását. Ezek widgetek különböző funkciójúak lehetnek, vannak köztük órák, számológépek, játékok, mértékegység- és pénznem-átváltók, valamint hírkeresők és hírolvasók. Ezeket a segédprogramokat elhelyezhetjük az Asztalon vagy akár a böngésző fölött is. Egy külön widgetmenedzser-funkció segítségével tarthatjuk karban ezeket a kis alkalmazásokat, például tetszés szerint csoportosíthatjuk őket.

A norvég szoftver ugyanúgy kezeli a BitTorrent letöltéseket, mint a hagyományos vagy az FTP-letöltéseket. Az Opera 9-es az első böngésző, ami lehetővé teszi, hogy a BitTorrent letöltéseket egy külön kliensszoftver nélkül is végrehajthassuk. Van benne multitracker, és a program elraktározza a letöltésekhez szükséges úgynevezett hash-adatokat. Újdonság a weboldalak előnézeti funkciója is, amelynek segítségével egy felhasználó egyidejűleg akár több weboldalt is meg tud nyitni és ezeket úgy kezelheti, mintha egy fotóalbumban dolgozna. Beállítható az is, hogy egyes oldalakat miként jelenítsen meg az Opera: amennyiben akarjuk, megtilthatjuk a cookiek vagy a JavaScript használatát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A beépített tartalomszűrő megállapítja, hogy egy adott portálon mennyi és milyen típusú reklám van és ezeket tetszés szerint kiszűrhetjük, megjelenésüket letilthatjuk. Ezeket a beállításokat alkalmazhatjuk globális viszonylatban vagy csak egy adott site esetében is. Ezenkívül a fejlesztők javítottak a program integrált felbukkanó reklámablakok elleni védelmén is.

Mindemellett átdolgozták az e-mail klienst, tovább javítottak a CSS-támogatáson és az Opera 9 elboldogul az SVG 1.1, a Canvas, az XSLT 1.0, az XHTML, az Xpath 1.0 és a WebForms 2.0 szabványokkal. Az új Operának egyaránt elérhetők a Windows, MacOS X, Linux, FreeBSD és Solaris operációs rendszerek alatti verziói és a böngőszőhöz természetesen vannak magyar nyelvi fájlok is.

A szoftver letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pbes #65
    Akkor kapod ezt a hibaüzenetet, ha már fut az Opera ugyanazzal a profillal. Ha nem fut, akkor nézd meg, hátha a folyamatok közt bentragadt. Ha utóbbi, akkor valószínűleg Windows gond, mert csak akkor találkoztam még ilyennel, ha véletlenül kétszer kattintottam a gyorsindítás sávon az ikonjára.

    Ha kérdéseitek vannak, inkább az Opera topikban, mert nem hiszem, hogy sokan olvassák még ezt a hírt.
  • Tattoo #64
    Sziasztok. Azt hol lehet kikapcsolni a 9-nél hogy ha mentek 1 képet ne ugorjon fel a letöltések ablak? Elég idegesítő. a korábbiaknál nem volt ilyen.
  • gmunkacsy #63
    hali.

    ém felrakta és kapokmindig egy ilyen hibaüzenetet:

    "Another user is running this copy of Opera.

    You should install Opere with individual profiles to allow multiple users to run the same copy independently."


    ötlet? /az operát innen töltöttem/
  • noss #62
    ha jól emléxem, Opera 3-mal kezdtem.
    tapasztalatok alapján inkább +várom a 9,01-t vagy ,02-t ;)
  • smv #61
    Hopp. Bocsi, megtaláltam. Akinek konzol baja van, az nézzen el ide.
  • smv #60
    És azt nem tudja valaki, hogy ezt a vacak hibakonzolt hogyan lehet kiírtani végleg, mrt enyhén idegesítő, hogy minden oldalon jelez valami errort.
  • tproli #59
    Na megint ott vagyunk, hogy Opera hírre jönnek a FF-ot istenítő-Operát lehúzó vélemények.
    Nem tudom, miért nem lehet megérteni, hogy egy Opera-őrültet nem lehet meggyőzni arról, hogy a FF-ot használjon.
    Én nem mondom, hogy az Opera jobb, de amíg van O, addig nem kell FF :)
  • pemga #58
    Valóban van adblock, csak kiccsit fapados. Kézzel kell az url-mintákat kihekkelni az oldal forrásából és felvinni a listába. Az FF extension-ben meg van egy felugró lista, megmutatja az objektumokat (pl. JS, flash, image, frame, stb), amiből össze lehet kattintgatni mi nem tetszik. Ráadásul piros kerettel körbe is veszi a választásnál, hogy véletlenül se mást blokkolj. Ez a szolgáltatás :)). A hozzászólások alapján nekem úgy tűnik, statikus blokklistákkal dolgoztok...

    Egyébként az adblock csak egy, ami nélkül nem nagyon tudok böngészni. Van még pár dolog (BetterShopper, TabMixPlus (többsoros végre :)), Gspace, Translation Panel (popup-ba fordít, nem ablakba, bár oda is tud, szerintem a popup effektívebb))
  • Proart #57
    Kösz a segítséget.

    Amúgy jóval azelőtt használtamm ezt a nevet mielőtt megalakult volna az a mocskos banda.
  • pbes #56
    Ilyen nickkel ilyet kérdezni? :D
    Eszközök -> Beállítások -> Haladó -> Letöltések
    Operához rendelt fájltípusok elrejtése elől vedd ki a pipát, keresd meg az application/x-bittorrent-et, Szerkesztés és válaszd ki a megfelelő opciót.